НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Унгария ще търси 15-20 млрд. евро от МВФ и ЕС

Влошаващата се икономическа обстановка в страната принуди правителството на Виктор Орбан да се обърне отново към МВФ

Унгарското правителство се надява да постигне сделка за заеми в размер на 15-20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), съобщи Reuters. Днес в Будапеща пристигат делегати на МВФ и ЕС за неформални дискусии, с които да се подготвят преговорите за помощта, които ще се проведат през януари. Будапеща прибягва до финансовата помощ заради забавения икономически растеж и увеличаващите се лихви по задълженията си на фона на сътресенията в еврозоната.

Унгария, която трябва да изплати дълг за 4.7 млрд. евро през следващата година, се обърна за помощ към МВФ и ЕС след рекордното обезценяване на форинта през миналия месец. Михали Варга, говорител на премиера Виктор Орбан, съобщи пред медиите, че правителството очаква да приключи преговорите с кредиторите до края на януари. "Като се има предвид, че ще използваме средствата само в краен случай, тези заеми няма да увеличат държавния дълг. Затова можем да си позволим да договорим по-голяма сума. Като имаме предвид графика ни за погасяване на дългове, си представяме сделка за период от 3-4 години на стойност 15-20 млрд. евро", заяви Варга. Подобна беше сумата на заема, който Унгария получи, за да се спаси от колапс през 2008 г.

Варга уточни, че окончателният размер на пакета ще се определи въз основа на развитието на облигационния пазар, което остава много несигурно. Това означава, че споразумението може да бъде и за по-малка сума, ако Унгария реши, че се нуждае от предпазна мрежа само за следващата година. През 2012 г. страната трябва да рефинансира дълг на стойност 4.7 млрд. евро, включително 3.34 млрд. евро от предишния заем от МВФ. Във вторник еврото се разменяше за около 305 форинта.

Изненадващото завръщане на страната към МВФ обръща политиката на Орбан, която досега беше насочена към тежки кризисни данъци и дефицит в пенсионната система. Тази стъпка обаче не успя да предотврати свалянето на кредитния рейтинг на страната до ниво "боклук" от агенция Moody's, което увеличи доходността по държавните облигации до над 8%. Пониженият рейтинг принуди централната банка да вдигне основния лихвен процент с 50 базисни пункта до двегодишен връх през ноември. Другите големи рейтингови агенции - Fitch и Standard & Poor's, заявиха, че решението им за рейтинга на Унгария зависи от резултатите от преговорите с международните кредитори.