🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Перспективи и приоритети пред Борда по международни счетоводни стандарти

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Срещаме огромна подкрепа за налагането на един сет от глобални стандарти за финансово отчитане.

Ханс Хогерворст, председател на Борда по международни счетоводни стандарти

Бордът по Международни счетоводни стандарти (бордът или БМСС) навърши наскоро десет години под председателството на Сър Дейвид Туиди. Десетилетие на забележителен прогрес - така ще се запомни работата на БМСС досега според много специалисти. Краят на този "първи етап" бе ознаменуван и с избирането на нов председател на борда. Ханс Хогерворст застана начело на БМСС от 1 юли 2011 г. Преди това той е заемал редица ключови позиции като директор на холандската Комисия за финансов надзор и министър в холандското правителство през 1998 – 2007 г.

Първо десетилетие на забележителни постижения

При сформирането на борда (през 2001 г.) малко на брой компании от не повече от десетина държави прилагаха старите Международни счетоводни стандарти (МСС). Азиатската финансова криза подейства като "обаждане за събуждане" на регулатори и международни инвеститори. Те търсеха висока доходност и диверсификация чрез инвестиране в не толкова популярни места, където се прилагаха слабо познати финансово-отчетни рамки. Фалитът на "Енрон" в САЩ засили интереса и необходимостта от осъществяване на международна конвергенция във финансовата отчетност. Достигна се до дългосрочния съвместен проект между БМСС и съответстващия му орган в САЩ за сближаване и уеднаквяване на щатските

Общоприети принципи и правила (ОПП) и Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО). През изминалите години бе постигнат значителен прогрес по проекта, като се премахнаха доста съществени разлики във финансово-отчетни области като бизнес комбинации, консолидация, измерване на справедлива стойност, плащания, базирани на акции. Най-последното развитие по проекта е свързано с обявения от Комисията по финансов надзор на САЩ възможен подход за включване на МСФО в щатската финансово-отчетна система.

През изминалото десетилетие БМСС завърши своята първоначална реформа на наследените стари МСС и издаде 13 нови МСФО. Повече от 100 държави, сред които и България, вече изискват или позволяват прилагането на МСФО. В частност те са задължителни при изготвяне на консолидирани финансови отчети от публичните компании от страните - членки на ЕС. До края на тази година се очаква поне две трети от страните - членки на G20, да възприемат използването на МСФО. Те ще бъдат част от законовата финансово-отчетна рамка на съответната държава, приложима при изготвянето на консолидирани финансови отчети от публични компании.

Глобализацията, засегнала и международните финансови пазари, повлия на възгледите на политиците. Осъзна се, че използването на единен висококачествен "език" на финансово отчитане, който да е общоприет и да се прилага последователно, е важна предпоставка за глобално и ефективно финансово сътрудничество. Ето защо лидерите на G20 неколкократно са споделяли необходимостта от бързо възприемане на глобални стандарти за финансово отчитане. И именно МСФО да бъдат тези глобални стандарти.

Основни приоритети пред прага на второто десетилетие

Новият председател на БМСС очертава четири основни приоритета пред прага на второто десетилетие от неговата работа. Първо, завършване на съвместния проект с еквивалентния орган в САЩ по конвергенция на ОПП на САЩ и МСФО. Поставен е акцент върху уеднаквяване на финансовата отчетност в следните три области: признаване на приходи, лизинги и финансови инструменти. Ключово значение в този процес ще имат коментарите и качествените съвети на финансовата общност по целия свят.

На второ място, разработване на постконвергенционна програма. В момента тя е на фаза обсъждане, като БМСС очаква да получи обратна връзка относно какви са най-спешните въпроси за разрешаване и как най-добре да се използват наличните ограничени ресурси. Бордът трябва да реши какво ще прави с проектите, които бяха отложени в отговор на финансовата криза, и проекта по конвергенция. Също така как ще бъде осъществено изискването за извършване на преглед на новите стандарти след тяхното първоначално прилагане.

Трето, БМСС има силен интерес да продължи да сътрудничи с онези големи икономики, които все още не са се ангажирали с пълното възприемане на МСФО (особено Китай, Индия, Япония и САЩ). Ханс Хогерворст, новият председател на борда, казва: "Срещаме огромна подкрепа за налагането на един сет от глобални стандарти за финансово отчитане." Бордът се ангажира да работи за поддържане и по възможност за разширяване на тази подкрепа. Като именно МСФО бъдат възприети като глобални стандарти за финансово отчитане. Очакваното решение на САЩ и Япония относно възможно пълно възприемане на МСФО ще бъде важен момент за бъдещото развитие на глобалните стандарти.

И накрая, в онези юрисдикции, които са се ангажирали с пълното прилагане или вече прилагат МСФО, бордът ще продължи да задълбочава и подобрява институционалните си връзки и позиции. От ключово значение в този процес е да се продължи изграждането на доверие в процеса по разработване на нови стандарти, който следва БМСС, както и да се съблюдава и подобрява независимостта му в него.

Пред списание "Финансово отчитане", издавано от "Ърнст и Янг глобал", новият председател на БМСС Ханс Хогерворст се ангажира: "Чрез фокусирането ни върху четирите приоритета аз вярвам, че шансовете ни да наложим единни глобални стандарти за финансово отчитане са големи. Това е моята амбиция през мандата ми на председател на БМСС и ще направя всичко, което е в моите възможности и правомощия, за да постигна тази важна цел." А на нас ни остава да пожелаем успех в изпълнението на амбициозните цели, които БМСС си поставя. И най-вече -  надяваме се, че второ десетилетие на борда ще бъде белязано с още по-забележителен напредък в налагането на МСФО като един сет от висококачествени стандарти за финансово отчитане, които намират последователно и глобално приложение!

----

Даниела Петкова е дипломиран експерт-счетоводител, сертифицирана по ACCA, управител "Ърнст и Янг одит" ООД