Агенцията за устойчиво развитие обеща да издава гаранциите за ВЕИ в срок

Вече има подадени над 200 заявления от страна на производители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от 200 заявления за издаване на гаранции за произход на възобновяема енергия са постъпили в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) от началото на февруари, като половината от тях вече са обработени, съобщиха от там. Според експертите на агенцията общият брой на заявленията ще достигне 600, като институцията се ангажира, че те ще бъдат обработени в рамките на месец както изисква законодателството.

Целта на издаването на гаранции за произход на възобновяемата енергия е да се изпълнят изискванията на  европейските директиви. Досега обаче тези гаранции, които се наричаха удостоверения, се издаваха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и за тях не се изискваше такса.

Законът за възобновяемите енергийни източници обаче въведе изискването от началото на тази година гаранциите да се издават от Агенцията за устойчиво развитие за не по-малко от 1 мегават електроенергия. Производители на зелена енергия обаче бяха силно притеснени, тъй като преференциалната тарифа за тази енергия вече ще се плаща, само след като бъдат представени въпросните гаранции. Представители на бранша изразиха и съмнение, че агенцията ще се справи с новата си задача, което ще доведе до забавяне на гаранциите и съответно на техните плащания.

Вчера от агенцията са връчили и първите гаранции за произход  на "Калиакра Уинд Пауър" АД. Дружеството, в което мажоритарен акционер е японската компания Mitsubishi Heavy Industries притежава ветроенергийния парк "Калиакра". Изпълнителният директор на българо-японското дружество "Калиакра Уинд Пауър" АД Георги Петков е изразил приятната си изненада от бързината, с която документите са издадени, посочиха от АУЕР. Изпълнителният директор на агенцията Кольо Колев пък е подчертал, че агенцията работи с целия си капацитет, за да няма пречки пред инвеститори, чуждестранни партньори и бизнеса като цяло.