Нов държавен удар за зелената енергия

Наредба на икономическото министерство ще забави плащанията и ще увеличи бюрокрацията във ВЕИ сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителите на възобновяема енергия в България за пореден път бяха шамаросани от държавата. Влизането в сила на наредбата, която регламентира издаването на гаранции за произход на произведената зелена енергия, се очаква да доведе до огромен административен хаос в сектора, тъй като напълно променя начина на разплащане на преференциалните тарифи.  Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което е автор на наредбата, целта е да се изпълнят изискванията на европейските директиви. Според производителите на възобновяема енергия обаче това не включва условието гаранциите за произход да служат като документ за разплащане на преференциалните тарифи, което ще доведе до сериозно забавяне на техните плащания.

Така наредбата се превръща в поредното административно препятствие за ВЕИ сектора след приетия през май миналата година Закон за енергията от възобновяеми източници.

От удостоверения към гаранции

Приетата през октомври миналата година от МИЕТ Наредба РД-16-1117 влезе в сила в началото на тази година, но нейното реално прилагане започна в началото на този месец. С нея се регламентира получаването на гаранции за произход за произведената енергия от възобновяеми източници. Като цяло това не е нещо ново, тъй като и досега производителите на зелена енергия получаваха подобен документ, който обаче се наричаше удостоверение за произход. С това обаче приликите, както и спокойствието на инвеститорите приключват. С новата наредба така наречените гаранции за произход вече ще се издават от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), правоприемник на Агенцията за енергийна ефективност, а не както досега, от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според бранша обаче тази агенция няма достатъчен капацитет да издава всички сертификати, които по техни данни ще надминат 1000.

Това не би било толкова притеснително, ако наредбата не въвеждаше изискването въпросните гаранции да се използват за разплащане на зелената енергия, която електроразпределителните дружества (ЕРП) и Националната електрическа компания (НЕК) са длъжни да изкупуват по закон. За да могат производителите да получат преференциалната тарифа за тази енергия, те ще трябва да представят въпросните гаранции пред ЕРП и НЕК.

Според наредбата АУЕР издава гаранциите в срок от 30 дни от подаването на заявление от страна на потребителите. Освен това от ЕВН вече са изпратили писма до производители на зелена енергия, че плащанията ще стават 10 дни след представяне на гаранциите, коментираха производители. От Е.ОН пък тепърва ще определят срока чрез допълнителни анекси към договорите. Във всеки случай обаче става въпрос за сериозно забавяне на плащанията, което може да се окаже фатално особено за собствениците на ВЕИ паркове, които имат да връщат заеми. "Хаосът е огромен, защото наредбата промени реда за получаване на преференциалните тарифи и поставя под въпрос изпълнението на задълженията към банките", коментира председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. "Наредбата е огромен гаф на администрацията", допълни той. Производителите обаче се притесняват, че заради недостатъчния капацитет на АУЕР може да има и допълнително забавяне за издаването на гаранциите. Изпълнителният директор на агенцията Кольо Колев обаче коментира в отговор на запитване на "Капитал Daily", че е създадена необходимата организация за изпълнение на дейностите, свързани с прилагането на наредбата, и нямало налице проблеми във връзка с обработването на заявленията.

Повече такси, бумаги и неизвестни

Друго притеснение, което възниква от въпросната наредба, е, че гаранциите за произход ще се издават за най-малко 1 мегават произведена електроенергия. Това обаче означава, че малките централи до 5 киловата (основно покривни инсталации) ще трябва да изчакат поне няколко месеца, за да произведат такова количество, чак след което ще могат да кандидатстват за сертификат и да получат преференциалната цена, която им се полага.

Производителите освен това ще бъдат значително ощетени и заради таксата, което трябва да заплащат на АУЕР за издадените гаранции. Според постановление на Министерския съвет, което трябва да влезе в сила от 15 февруари, таксата ще бъде в размер на 50 лв. за заявление. Досега такава такса обаче не се изискваше.

Производителите на зелена енергия са недоволни и от факта, че наредбата реално ги задължава всеки месец да подават документи в АУЕР, за да получат въпросните "гаранции за произход". Причината е, че само срещу наличието на този документ ЕРП и НЕК ще заплащат преференциалната тарифа за закупената енергия. Реално обаче никой от производителите не може да си позволи да чака с месеци, за да му бъде заплатена разликата между нормалната цена и преференциалната, което всъщност ще принуди производителите да подават заявления ежемесечно. "Само заради това ще трябва да назнача специален човек, който да се занимава с тази дейност", коментира Евгени Янков, управител на соларен парк край Ихтиман. Други производители също коментираха пред "Капитал Dаily", че би било по-добре да се запази сегашната практика гаранциите за произход да се издават на 6 месеца. От министерството на икономиката и енергетиката обаче коментираха, че "в наредбата няма задължение за издаване на гаранции, а това е доброволен акт, който се извършва от АУЕР по заявление на производителя на енергия". Всеки производител на енергия от възобновяеми източници има право да реши на какъв период от време ще подава заявление за издаване на гаранция, допълват оттам. "Единственото ограничение е, че това не може да става по-късно от 10 месеца след месеца, в който е произведена енергията от възобновяеми източници, тъй като за издаването на гаранцията е необходимо технологично време, а самата гаранция важи 12 календарни месеца", допълват още министерството в отговор на запитване на "Капитал Daily".

Ефектът "анти-Робин Худ"

От министерството на икономиката обясниха също, че прехвърлените гаранции за произход ще послужат на обществения доставчик (бел. ред., НЕК) или съответните крайни снабдители (бел. ред., ЕРП) да докажат пред своите крайни потребители, че определено количеството електрическа енергия, което те доставят до тях, е произведено от възобновяеми източници, като се допълва, че това е изискване на Директива 2009/28/ЕО. Никола Газдов обаче коментира, че въпросната директива не изисква разплащането със зелена енергия да става чрез "гаранциите за произход", което всъщност притеснява производителите. Така според производители единственият ефект от това "нововъведение" ще бъде безлихвеното кредитиране на ЕРП и най-вече на НЕК за определен период. Хаосът се задълбочава и от това, че сега всички договори между ЕРП и НЕК с производителите трябва да се преподписват. Освен това се въвежда понятието "базисна цена", която е в размер на 75 лв. за мегаватчас. Тя ще бъде заплащана за зелената енергия при нейната продажба и след това ще се компенсира с преференциалната тарифа, което ще доведе до едно безкрайно фактуриране и преизчисления. Според Газдов този ефект може да бъде наречен "анти-Робин Худ", защото всеки потребител заплаща за зелената енергия ежемесечно, а ЕРП и НЕК със закъснение.

За да се избегнат всички тези проблеми, представители на бранша ще поискат от министерството да бъде върнат старият модел за издаване на удостоверения за произход, който също в достатъчна степен изпълнява изискванията на европейската директива. Докато това стане и ако изобщо стане обаче, документът ще се издава според изискванията на новата наредба, които вече са в сила.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 13
    • + 24

    Май ще им стане по-трудно да скубят народа. А и в тази базисна цена + субсидия ми намирисва, че субсидията ще е нещо плаващо и с тенденция да намаля ....Найс а ?

    Нередност?
  • 2
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 1
    • + 15

    Ще е добре да има такова нещо, просто да се направи така, че да не нарушава ритъма на работа.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 20
    • + 24

    Започнахме да съжаляваме за Овчаров. Такова чудо в това министерство не е било от години. Десетилетие. Партийните наместници на ГЕРБ творят тъпотия след тъпотия,а Трайчо стои и гледа.

    Нередност?
  • 4
    casablanca avatar :-|
    КДС
    • - 14
    • + 21

    На мен зелена енергия, ако ще е по-скъпа от пенбената, не ми требва.

    Нередност?
  • 5
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • - 16
    • + 28

    Аз с"м потребител и не желая да плащам за зелена енергия. Искам си ежтина енергия от АЕЦ, а не да храня паразитите с ВЕИ.

    Нередност?
  • 6
    tsonkooo avatar :-P
    Тsonkooo
    • - 3
    • + 9

    Чак пък удар?!

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 2
    • + 22

    Тази надценка от 40 ПЪТИ, докато падне до нормални нива... доста бой ще отнесе зелената енергия.
    А и "лошите" европейски данъкоплатци, вече искат гаранции, че зелената енергия не е "пребоядисана" (препродадена) ядрена/въглищна/газова ел.енергия. :)

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 17

    В този ред на мисли, дали ще бъде най-сетне удостоверяван реалният % на когенерация, когато се плаща завишената цена за "високоефективен енергиен добив"? Защото в момента поне 10 класически ТЕЦ-а са вързали проформа към себе си някое цехче, 3 сгради в центъра на близкото село или някоя почивна станция, с което ефективността се покачва с 2%, но е основание да получават 4-5 пъти по-високи цени от преференциалната тарифа. Тези случаи се знаят много добре, няма да ги споменавам. Но тъй като хиляди други играчи "се светнаха" за тази далавера, напливът от пишман ко-генератори става също толкова лавинообразен, както и при слъчневите панели.

    Нередност?
  • 9
    pitashtia avatar :-|
    Питащият
    • - 6
    • + 4

    Когато цените на горивата тръгнат рязко нагоре, защото те не са неизчерпаеми, трябва да има с какво да ги заместим, което означава, че най-чистата алтернатива ВЕИ трябва да набере скорост своевременно. Единият начин е чрез субсидия, а другият като се оскъпят горивата чрез акцизи и други налози .Аз съм за вторият начин като в същото време се субсидира икономичното потребление. Например на член от семейството да се полага определено количество горива и електричество на занижени цени,което да насърчи спестяването и енергийната ефективност. Проблема с чиновниците тогава ще е на потребителя, а не на производителите.

    Нередност?
  • 10
    sbae avatar :-P
    LEONBG
    • - 3
    • + 3

    Най- накрая някой ще затегне кранчето на гяволите, че станаха много по клоните. Алтернативата е френската стратегия, АЕЦ. Не прехвърляите проблемите от производител на потребител, че не останаха.

    Нередност?
Нов коментар