Сертификатите за зеления ток създават ненужна бъркотия

Изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс

Себастиан Ньотликс
Себастиан Ньотликс
Себастиан Ньотликс    ©  Красимир Юскеселиев
Себастиан Ньотликс    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свързването на централите към мрежата не е прозрачен процес


Бюрокрацията затормозява най-малките ВЕИ проекти

В края на януари парламентът прие на първо четене изменения в Закона за енергията за възобновяеми източници (ЗЕВИ). Според управляващите така ще се сложи ред в сектора, защото сега, по думите на премиера Бойко Борисов, зелената енергия "отива на електромера на българина". За регулаторните промени и предизвикателствата пред инвеститорите "Капитал" потърси за коментар изпълнителния директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс. Той е управител на енергийната компания N-Vision Energy.

Според правителството поправките в закона ще ограничат екоцентралите, за да предпазят мрежата от срив. Какво според вас ще се промени в бизнеса с възобновяема енергия?

- Поправките няма да променят сектора изоснови. Те са насочени към тези проекти, които разполагат с предварителни договори за присъединяване към мрежата и миналото лято са платили банкови гаранции. Причината за поправките е разбираема. Депутатите въведоха гаранциите, като очакваха много малко инвеститори да ги платят. Вместо това проекти за хиляди мегавати бяха потвърдени, много повече отколкото е икономически и технически приемливо за страната. Вярно е, че в Североизточна България са планирани повече проекти, отколкото мрежата може да понесе.

Имаше уверения, че проектите ще се присъединят към мрежата през 2012-2013 г., а сега управляващите казват, че това може да се случи в някой момент в бъдещето, което може да е чак през 2018 г. Това ще ядоса много хора.

Правителството казва, че има  общо 2000 мегавата с предварителни договори и 1000 мегавата с окончателни, но когато поискаме списък на проектите и договорите, те не го оповестиха. Писахме до Националната електрическа компания (НЕК) с такова искане, а оттам ни насочиха към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът обясни, че все още не разполага с информацията. Когато питахме министерството на икономиката, оттам казаха да се обърнем към ДКЕВР.

Някои проекти с предварителни контракти все пак успяват да подпишат оконачателен договор. В момента принципът на обслужването на заявките по реда на постъпването им не се спазва. Процесът не е прозрачен и не изглежда справедлив. Ако списъкът е публично достояние, ще е ясно какво се случва.

Другата промяна е относно преференциалната цена. Вместо към датата на акт 15 – завършване на строителството, тя ще е валидната към момента на акт 16, т. е. въвеждане в експлоатация. Аргументите на правителството изглеждат смислени – очевидно много хора са измамили, за да получат акт 15, и сега е нужен по-голям контрол. Излиза, че властите не могат да наложат закона и затова променят правилата.

Проблемът е, че в сектора правим разходите много преди тарифата да бъде фиксирана към определен момент. Според мен тарифата трябва да се фиксира към момента на доставяне на оборудването на площадката. Ако внасяте соларни панели от Китай, може да се използват митническите документи. Ако купувате вятърни турбини от Европа, по някакъв начин отново трябва да се докаже кога са били доставени на площадката.

Означава ли това, че за всеки проект трябва да се изчислява самостоятелна преференциална цена?

- Не. Преразглеждането на тарифата веднъж в годината е добър подход. Ако поръчам турбини днес, ще ги получа след по-малко от 12 месеца, така че мога да се вместя в същия ценови период. Соларните панели поевтиняват бързо и за това не е добре тарифата да се застопорява прекалено рано. Правилният момент е когато се купува самото оборудване, тогава разходите са ясни.

Такъв проблем съществуваше по-рано – някои инвеститори подписваха договори с ясни изкупни цени, по които да изплащат проектите, а впоследствие купуваха по-евтини компоненти.

- От юни досега слънчевите панели поевтиняха с 25%, така че този проблем съществува и сега.

Как гледате на идеята новите ВЕИ централи да се присъединяват към мрежата по график?

- Идеята не е лоша, ако се реализира по прозрачен начин. Но точно затова искаме списъка на проектите, който ще покаже колко са и каква мощност е заявена. Така всеки може да провери поредността на проекта и ще е ясно кой трябва да се присъедини първи. Остава впечателението, че това се отлага, докато проектите на някои хора се сложат на правилното място.

Не смятате ли, че все пак има и добри идеи в измененията на закона. Например обмислят се облекчения за най-малките инсталации, използващи ВЕИ, така че повече хора да поставят слънчеви панели на покривите си?

- На заседание в парламента един от депутатите разказа, че иска да си инсталира 5-киловатови панели на покрива. Откакто е започнал процедурата са минали 6 месеца и инсталацията още не е готова. Аз и Газдов (Никола Газдов, шеф на фотоволтаичната асоциация – б.а.), който седеше до мен, си казахме, че 6 месеца би бил необичайно кратък срок за приклчюване на проекта. Всички в парламента и министерството осъзнават, че малките проекти, включително тези по покривите на фабриките, трябва да се случват бързо.

При вятъра е по-трудно, защото една трубина струва между 2 и 3 млн. евро. При слънчевата енергия може да се разположат хиляди малки проекти, а не само няколко големи. Някои получават наем затова, че отдават покривите си на инвеститори. Например сега строим 200-киловатова слънчева централа на покрива на една фабрика в Перник. С парите от наема собствениците могат да правят ремонти.

В момента обаче издаването на разрештелни за 200-киловатова инсталация е почти като за 10-мегаватова централа. Не ви трябва оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), но все пак ще трябва да отидете в регионалната екоинспекция, които преглеждат всичко в детайли. Ще трябва да отидете и до ХЕИ, които проверяват ефектите върху здравето от поставянето на панели на покрива. Всичко това е затормозяващо, затова имаме професионално обучени служители, които могат да се справят. Но обикновен човек, който иска да прави инсталация в къщата си, просто ще полудее.

Облекчения няма в сегашния вид на законовите изменения, надяваме се, че ще има напредък по време на второто четене. В Германия първо поставяш панелите, след това уведомяваш електрическата компания и тя те присъединява. Нямаш нужда от разрешително за строеж или нещо подобно.

Как върви издаването на гаранции за произхода на зелената енергия, което миналата година беше прехвърлено към новата Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР)?

- Това е куп ненужна документация, която създава бъркотия. Когато произведете ток от вятърна турбина, трябва да кандидатствате пред АУЕР, които да удостоверят, че това наистина е вятърна енергия. Когато ви издадат този сертификат, вие го представят пред ЧЕЗ, Е.ОН или ЕВН и те ви плащат за съответното количество. Ако имате вятърна турбина, очевидно е, че произвеждате електроенергия от вятъра.

Съществуват ли такива сертификати в други държави?

- В някои – да, в други – не. Според мен тези документи не са нужни, защото удостоверяват нещо, което така или иначе е там. Проблемът е практически. За сертификати тряба да се кандидатства всеки месец. В момента АУЕР не е определила таксата за издаването. Затова не приемат заявки и все още никой няма такъв сертификат. Според наредбата документите трябва да се издават до 30 дни, след което инвеститорите трябва да ги трансферират към доставчиците на ток.

НЕК не си промени практиката. Компанията плаща за цялата произведена зелена енергия, след което ние им даваме сертификатите за произхода й, както сме се споразумели в договора за изкупуване на енергията. На 27 януари всички наши членове, работещи в мрежата на Е.ОН, получиха писма от компанията. Е.ОН казва, че правилата са се променили. Затова производителите на енергия трябва да изпращат фактури за тока, който трябва да им бъде платен, но според Е.ОН не по 191 лева на мегаватчас, каквато е префернциалната стойност, а по 75 лв., което е базовият компонент.

Тоест електроразпределителната компания ще плати премията за зелената енергия, когато получи сертификата, а това е в разрез с договора за изкупуване на енергията. Създават се трудности и с банките, защото на практика ще получите по-малко от половината от приходите си, но в края на месеца трябва да обслужите кредита си.

Как реагирахте?

- Като асоциация се обърнахме се към ДКЕВР, които трябва да кажат как Е.ОН да интерпретира правилата. На самите Е.ОН също казахме, че според нашите адвокати това, което искат, не е правилно. Всички наши членове изпратиха фактури с искане за покриване на цялата преференция. Изглежда, че министерството на икономиката също не смята поведението на Е.ОН за правилно. Има настроения за промени в наредбата, за да се поправи проблема.

Разбрахте ли се с министерството за напредъка по целите за въвеждане на енергия от ВЕИ?

- Не. Доскоро съществуваха два метода за изчисляване на дела на ВЕИ – по старата и по новата евродиректива. Старата вече не може да се използва. По новата трябва да се измерват ВЕИ не само по отношение на електроенергията, но и при отоплението и транспорта.

По-рано министерството се позоваваше само на данните за електричеството, където ВЕИ трябва да бъдат над средния дял от 16%. Така ще се компенсира транспортът, при който няма да постигнем 16% дял на ВЕИ. Представянето само на данни за тока се прави умишлено. Не ми харесва, че непрекъснато от страна на правителството, но и от страна на индустрията се хвърлят разни числа. Харесвам данните на Националния статистически институт, които се потвърждават от Евростат, но обикновено това отнема време.

Интересното е, че има разминаване между данните на статиситческия институт за количеството ВЕИ за отопление, т. е. колко дърва са изгорени, и тези на министерството на земеделието за изсечената дървесина. Излиза, че много повече дървесина е изгорена отколкото изсечена.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • + 8

    Абсурдите на България. Домашна фотоволтаична система, която се поставя за максимум 2-3 дена, а често и за един следбоед, се сертифицира и легализиара за минимум 6 месеца, средно а над година.

    Нередност?
  • 2
    pet55555 avatar :-|
    a.i.
    • - 2

    ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 400 ЛЕВА ПЛАЩАМ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ. КАК ДА СЪМ ЗА?

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 1

    До коментар [#1] от "Distributed": При подобна малоумна администрация.

    До коментар [#2] от "a.i.": Интересно,като плащаше гарантираните 14 % печалба на разпределителните дружества, или на инвестициите на американците в 'Марица-Изток' - мълча.

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 1

    Издаването и получаването на сертификати е досадно, но необходимо!

    Нередност?
Нов коментар