🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В еврозоната отново се говори за рецесия

Производството и услугите са се понижили с повече от очакваното

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страховете от нова рецесия отново се завърнаха в еврозоната, след като данните за единната икономика се оказаха по-лоши от очакваните. Услугите и производството през март се свиват повече заради спада на вътрешното търсене. Лошите данни се отразиха на фондовите и стоковите пазари, които се понижиха.

По-лошо от очакваното

Общият PMI индекс на еврозоната, който се изготвя от консултантската компания Markit на базата на проучване сред мениджъри в производството и услугите, през март се е свил до 48.7 пункта от 49.3 през февруари. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха повишение до 49.6. Границата от 50 пункта се използва за разграничаване на свиването от растежа.

Спадът на съставния PMI индекс "е ясно разочарование след краткото връщане към растеж, отбелязано през януари, и предполага, че политиците ще трябва да търсят начини да съживят икономическия ръст в региона отново", каза при представянето на доклада вчера главният икономист в Markit Крис Уилямсън. Излизането на негативните данни натисна курса на еврото и то спадна почти спрямо всички основни валути, като срещу долара загуби 0.4% от стойността си до $1.3160. Подобна беше ситуацията и при европейските акции, които също излязоха на червена територия. Производството спада до 47.7 през март спрямо 49 пункта предходния месец, докато при услугите PMI индексът е отстъпил символично от 48.8 до 48.7.

Според Уилямсън икономиката в еврозоната вероятно вече е изпаднала в рецесия, след като през четвъртото тримесечие се сви с 0.3%. "Засега спадът е много слаб, като PMI дава сигнал за свиване на БВП от около 0.1% до 0.2% за страните, използващи еврото, а покачващото се бизнес доверие в сектора на услугите дава надежда, че условията може и да се подобрят отново по-късно през годината", добавя Уилямсън. Обикновено индексът и данните за БВП се движат с общ тренд (виж графиката).

Спад във Франция и Германия

Във Франция индексът на бизнес активността в производството се е понижил до 47.6 пункта през март спрямо 50 пункта през февруари, а в Германия отстъпва до 48.1 пункта през този месец спрямо 50.2 през миналия. При условие че дори най-силните икономики в региона страдат, главният икономист на Markit изтъква, че е трудно да се посочи какво би могло да изведе еврозоната до положително развитие през следващите месеци, особено след като много от по-малките икономики вече са затънали в рецесията.

"Строгите икономии, които се налагат, ще задържат икономиките дори на по-големите Италия и Испания в рецесия, която ще навреди на региона като цяло", твърди Уилямсън. Въпреки че ЕЦБ изля над 1 трлн. евро в банковата система на страните от еврозоната, засега поне данните за бизнес активността не показват те да са стигнали до реалната икономика, за което явно ще е нужно повече време. Проучването показва, че производителите използват вече запасите си, за да се задържат на повърхността, докато новите поръчки намаляват рязко. На 8 март Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши прогнозата си за инфлацията за тази и следващата година и заяви, че очаква икономиката на еврозоната да се свие с 0.1% през 2012 г., докато по-раншната прогноза беше за ръст от 0.3%.

Слаби индикации за подобрение

Икономиката на Европа обаче се засили макар и слабо след свиване през четвъртото тримесечие, като съживяването на глобалното търсене помогна да се смекчи въздействието на бюджетните съкращения в региона. Бизнес доверието в еврозоната показа признаци на подобряване през февруари, а нагласите на инвеститорите в Германия скочиха до 21-месечен връх този месец. Всичко това беше отразено и от фондовите пазари, като Stoxx Europe 600 Index (следящ най-големите публични компании на стария континент) се покачи с 15% от средата на декември. Въпреки по-доброто начало на годината фирмите твърдо са се фокусирали върху намаляването на разходите, докато създаването на нови работни места спада с най-висок темп за последните две години. Също така намалява и създаването на нови бизнеси, отразявайки слабото търсене в региона, каза Уилямсън. "Очакваме да видим как компаниите намаляват броя на заетите в ускорен темп през следващите месеци и как производството се свива още по-бързо, освен ако новите поръчки не обърнат тенденцията, но за момента няма признаци за подобно нещо", добави той.

Пети пореден спад в Китай

Производствената активност на Китай е намаляла за пети пореден месец, а новите промишлени поръчки потъват до четиримесечно дъно. Това показва редовното изследване на HSBC, цитирано от "Ройтерс". Според предварителните данни за производствения PMI индекс (Purchasing Managers' Index), който измерва нагласите на мениджърите в производствения сектор, той се е понижил до 48.1 пункта през март от 49.6 пункта през февруари. Макар новите промишлени поръчки да намаляват с по-бавен темп, потъват до четиримесечно дъно, а очакваното възстановяване на тези за износ така и не се случи. Наемането на нови работници в промишлеността също сериозно забавя темповете си. "Намалението на новите промишлени поръчки за износ и забавянето на вътрешното търсене са своеобразен призив към Пекин да пристъпи към допълнително разхлабване на икономиката", каза главния икономист на HSBC за Китай Кю Хонбин. "Данните показват, че това не е следствие от новогодишните празници, както и че не засяга само износа на Китай, но и вътрешното търсене", казва Тим Кондън, главен икономист на ING за Сингапур.
Все още няма коментари
Нов коментар