🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврозоната може да избегне рецесия

Положителните данни се дължат основно на подема на сектора на услугите в Германия и Франция

Производството в еврозоната продължава да се забавя, но подема при услугите поражда оптимизъм
Производството в еврозоната продължава да се забавя, но подема при услугите поражда оптимизъм
Производството в еврозоната продължава да се забавя, но подема при услугите поражда оптимизъм    ©  Reuters
Производството в еврозоната продължава да се забавя, но подема при услугите поражда оптимизъм    ©  Reuters

Еврозоната може да избегне изпадането в рецесия благодарение на изненадващ подем в сектора на услугите, който компенсира продължаващото свиване на производството, съобщи Reuters. Изготвяният от Markit мениджърския индекс на поръчките (Purchasing Managers' Index – PMI) е скочил до 50.4 пункта през януари от 48.3 пункта през декември, достигайки най-високото си ниво от четири месеца. Данните са значително по-високи от средните прогнози на икономистите за 48.5 пункта.

"Изглежда индексът достигна дъно през октомври, като след това имаме три месеца на подобрение, което ни вдъхва увереност. Може би няма да се стигне до рецесия в еврозоната, а само до кратък период на спад", коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. Според него еврозоната дори може да отчете икономически ръст в първото тримесечие на 2012 г. Все пак слабостта в някои прогнози показатели като новите поръчки подсказва, че е необходимо повишено внимание от страна на политиците, предупреждава Уилямсън.

Ръст в Германия и Франция

От Markit обаче отбелязват, че фирмите са били принудени да свалят цените за втори пореден месец. Освен това Ръста се дължи основно на двете най-големи икономики – Германия и Франция, докато в останалата част от еврозоната остава риска от рецесия. По-ранни данни от Германия показаха, че сектора на услугите там е нараснал с най-бързия си темп от седем месеца насам, а производствената активност се връща към растеж за пръв път от четири месеца. Сектора на услугите във Франция също отбелязва най-бързия си ръст от август насам, но производствената активност продължава да се забавя за пести пореден месец.

Оптимизъм за услугите

PMI индексът за услугите се е повишил до 50.5 този месец от 48.8 през декември. За последно показателят беше над линията на 50 пункта, която разделя растежа от свиването, през август 2011 г. Подиндексът на производството също се е покачил до 48.7 пункта в сравнение с 46.9 през декември. Въпреки продължаващото свиване, фабриките са наемали допълнителни работници през месеца. Показателят за заетостта се е повишил до 50.5 пункта през януари от 49.9 месец по-рано.

Анкетираните от Markit фирми в сектора на услугите, вариращи от банки до хотели, са настроени все по-оптимистично за бъдещето. Индексът на бизнес очакванията се е повишил до 56 пункта през януари от 53.6 през декември, което е най-високата стойност от миналия август насам. Според Уилямсън фирмите стават по оптимистични за перспективите си, тъй като очакват кризата в еврозоната да намери някакво решение, по-специално с постигане на споразумение за гръцкия дълг.

Испания пласира облигации при високо търсене и ниска лихва

Испания проведе успешен търг на три и шест месечни облигации във вторник, като високия интерес на инвеститорите понижи лихвите, съобщи Reuters. Мадрид продаде ценни книжа за 2.51 млрд. евро, точно според очакванията, като търсенето достигна 13.5 млрд. евро. Лихвите спаднаха значително спрямо предишния търг на подобни облигации в средата на декември. Това обаче беше преди Европейската централна банка да налее почти 500 млрд. евро в банковата система чрез дългосрочни заеми. Доходността на тримесечните книжа бе едва 1.285%, а на шестмесечните - 1.847%. Това е най-ниското им ниво съответно от февруари и юни миналата година. При търга през декември лихвите бяха съответно 1.735% и 2.435%.

 

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tigerdragon avatar :-P
    tigerdragon
    • - 5
    • + 7

    "Еврозоната може да избегне рецесия"
    Е как ще стане тая работа?
    Темпото на ЕС сега се определя от най-бавните: Закъсалите икономики могат да полвекат ЕС към бездната; Първите две сили не могат да компенсират възможния срив на европейската икономика от ПИГС чрез някакви два три пункта нагоре в "сектора на услугите".
    Меркел предлага на ПИГС да си затягат коланите и да си стагнират икономиките, Гърция покрива дълг с нов дълг, Унгария - под въпрос, революция в Румъния, цялата Европа е с огромни външни и вътрешни дългове и т.н., обаче видите ли - французите вече говорели по джи-ес-ема средно по 1/2 сек по-дълго.... И на това щяла да се държи икономиката на ЕС.
    Крайно несериозно!
    Просто тук европските лидери ни предлагат тезата, че "спокойно - всичко е наред", защото иначе ще трябва да си ходят вече...

    Нередност?
  • 2
    tigerdragon avatar :-|
    tigerdragon
    • - 3
    • + 6

    Спасителният план на Меркел е сбъркан стратегически.
    Германия не може да налага тоя план.
    Какво се случи с ЕС?
    Първо, ЕС е на дъното на компроментацията си - първата му версия рухна, защото се оказа нещо небалансирано конструиран. (Да ги питаш архитектите му сега, ама ние не сме.) Еврозоната се оказа откровен капан за държавите. (Гърция и другите закъсали не могат сега да се спасят чрез инфлация, защото всъщност им е отнето правото на собствената валута.)
    И сега, както и Саркози каза: "Правим Европа отново."
    На каква база ще обединиш всички тея държави разочаровани и пострадали от предишния ЕС?
    Германската идея: "Ще затягате колани до посиняване, с опасност от задушаване, ама ще си изплащате дълговете към Дойчебанк." Кредитен капан някакъв.
    Ако Германия иска да бъде лидер, тя трабва да бъде принципна. С хитруване надребно не става. Затова недоволството срещу немския план нараства.
    Не се гради така нова Европа.

    Нередност?
  • 3
    alex052 avatar :-|
    alex052
    • - 3
    • + 5

    Услугите не са реално производство..........а Франция и Германия не са еврозоната.По скоро към средата на годината ще стане ясно,че всеки ще се спасява поединично.Няма кой да поеме дълга на Гърция и да е щастлив от това.

    Нередност?
  • 4
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 4
    • + 2

    Аз вече се питам,заслужава ли си светът да се бори за едно вече пробито евро?

    Нередност?
  • 5
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1
    • + 6

    Еех пожелах си да прочета оптимистична статия за Европа в "Капитал" и ето, че се сбъдна!

    Нередност?
  • 6
    stenli_2233 avatar :-|
    stenli_2233
    • + 3

    не виждам как ще стане тази работа

    Нередност?
  • 7
    aron25 avatar :-P
    aron25
    • - 2
    • + 3

    [quote#6:"stenli_2233"]не виждам как ще стане тази работа[/quote]
    Има един начин: Дянков - финансов съверник на Камерън, хи,ха, хи ха,хо:))))))

    Нередност?
  • 8
    peshokev avatar :-P
    peshokev

    До коментар [#7] от "aron25":
    що пък да не върнем феодализма, нещо като държавен феодализъм. Ще се въведе много лесно, просто ще вдигнат данъка на произведеното на 95%.

    Нередност?
  • 9
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 9

    Световната стопанската ситуация е разбираема.

    Знае се за замяната на „Златни” с „Незлатни пари”, в резултат на която сега се ползват „Незлатни пари”.

    Нима тази полезна подмяна при вида на парите е приключена?

    Поради недовършеност при промяна вида на парите в съответна страна се прилага наследен стар, от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с „Незлатни пари”.

    Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза, заради започната-недовършена замяна на „Златни” с „Незлатни пари”.

    Тази държавна финансова грешка е особено важната причина за развитие на съвременна световна стопанска криза.

    Посочената държавна финансова слабост се допуска за първи път в света през 1716 г.
    Същата е означена с името на нейния инициатор като „Грешка на Джон Лоу”.

    До 24 часа след като в съответна страна завърши замяната от „Златни” с „Незлатни пари” и е налично усъвършенствувано ДФУ, което е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари” - сегашната тяхна стопанска криза ще е премахната.

    Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавна управление и същото бе станало ГОДНО за евро - досега щеше да се раздели с днешни свои трудности и щеше да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори нямаше да понасят болезнени щети за милиарди евро.

    Нередност?
  • 10
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • + 1

    а, може и да не я избегне...и пак няма да има виновни

    Нередност?
Нов коментар