Държавата обмисля още регулации за хотелиерите

Промените при детските екскурзии и почивки ще бъдат ясни след приемането на новия закон за туризма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обмисля да въведе допълнителни изисквания за хотелиерите, които приемат младежки и детски групи като гости. Това съобщиха от ведомството в отговор на въпроси на "Капитал Daily".

В момента се работи по нов закон за туризма, който предстои да бъде разгледан на заседание на правителството до края на май. След приемането му и от парламента, ще се променят и двете наредби - за категоризиране на обектите и за детските и младежки пътувания, където ще бъдат заложени допълнителните изисквания.

Критерии

От туристическия бранш предлагат да се въведат критерии, свързани предимно с безопасността и да се издава допълнителен сертификат за онези от тях, които организират ученически и детски отдих- идея, която беше одобрена от ведомството. Сред предложенията са например задължително да има спасител на басейна, независимо от големината му, медицинско лице и други.

Предлагат се още и различни други неща, свързани със сградите -  например стълбите задължително да имат парапети и други. Преди време при обсъждане на детските пътувания стана ясно, че няколко родителски организации настояват в хотелите, в които се настаняват ученици, да няма нощен бар или дискотека. Тази идея обаче не беше одобрена от бизнеса, тъй като липсата на такъв обект би намалила броя на звездите.

Транспорт

Сред предложенията са още и завишаването на изискванията към транспортните фирми, превозващи деца. Така например някои туроператори предлагат да се въведе изискване за задължителен допълнителен технически преглед на автобусите, преди да потегли, което част от превозвачите правят и в момента. Другото обсъждано предложение е да има изискване за максималните километри, които могат да изминат на ден деца под 14 години.

От икономическото министерство съобщиха, че след приемането на закона предстои изготвянето на новите правила, заедно с министерството на образованието и браншовите организации. Планира се да остане изискването ученически отдих да могат да организират само лицензирани туроператори, както и задължително детските групи да не могат да пътуват през нощта.

Данните на Комисията за защита на потребителите показват, че е имало случаи, в които учители сами организират почивките, наемайки транспортни фирми и хотели за групите, които водят. Туроператорите твърдят, че това е масова практика при организирането на кратки пътувания- например до хижи и други.

Агенцията по храните започва засилени проверки на лагерите 

В средата на месеца агенцията по храните ще започне засилени проверки на всички лагери, зелени училища и обекти, приемащи детски групи. Това съобщиха от институцията. Инспекциите ще продължат през целия летен сезон като част от общия контрол на туристическите обекти. По данни на агенцията ще се следи за хигиената в кухните, за произхода и съхранението на ползваните продукти, документацията и изискванията към персонала и др. Статистиката на агенцията показва, че официално детските лагери в страната са 99.

Засилените проверки идват на фона на ново натравяне на деца по време на екскурзия. През миналата седмица 39 ученици от София и Костинброд бяха приети в болница със стомашни проблеми по време на зелено училище в Кюстендил. От агенцията по храните съобщиха, че причината е стафилококова инфекция. Подобни случаи имаше и през цялото минало лято - натравяне на руски и украински деца в Китен, на детски фолклорен ансамбъл в Стара Загора, на младежки спортен лагер в Гълъбово и др. Тогава инспекциите на агенцията показаха, че най-честото нарушение на хотелиерите, приемащи детски групи, е лоша хигиена в кухните и неправилно съхранение на продуктите. В някои от лагерите бяха иззети и големи количества храни с изтекъл срок на годност или без необходимата документация за произход.