🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото министерство въвежда повече изисквания към детските пътувания

Училищата ще организират екскурзии само чрез туроператор, агенцията по храните ще прави предварителни проверки

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 Всички групови пътувания на деца и ученици ще се извършват от лицензиран туроператор, който трябва да сключи договор с директора на училището или детската градина. Преди настаняването в детски и ученически лагер агенцията по храните ще извършва проверки на столовите и ресторантите. Хотелиерите ще трябва да осигурят спасители на басейни, в които приемат организирано деца, има и изисквания към оборудването в стаите. Транспортирането на групите ще става само в светлата част на денонощието, а при посещения на морски плаж или ски писта учениците ще трябва да бъдат придружавани съответно от спасител или ски инструктор.

Всички тези изисквания са описани в проект на наредба за детските и ученически пътувания, която е публикувана за обществено обсъждане. Документът трябваше да бъде готов още през юни, но изготвянето му се забави заради смяната на правителствата.

Пътуване - само с туроператор

Според заложените изисквания в наредбата пътуванията на деца и ученици групово трябва да бъдат  организирани единствено от лицензиран туроператор. За целта избраната компания ще сключва договор с директора на изпращащото училище или детска градина, като информация за него трябва се подава и до инспектората за образованието. Това изискване обхваща всички видове пътувания, включително почивки, зелени училища, участия в олимпиади, състезания и др.

В документа са посочени още изисквания към броя на ръководителите на групите - така например при най-малките един възрастен трябва да придружава максимум седем деца. Ще се изисква командировъчните на учителите да бъдат заплащани от училищата. В досегашната наредба имаше текст, според който училището "командирова" учителя, но не и конкретно изискване как става заплащането на труда му през този период. Така според много туроператори в последните години е имало нерегламентирани плащания на учители под формата на командировъчни от фирмите, когато бъде избрана тяхната оферта за пътуване.

<#text>

Нови ангажименти на хотелиерите

В наредбата са разписани и изисквания към хотелиерите, които искат да настаняват детски организирани групи. Така например ще бъде въведено изискване агенцията по безопасност на храните да направи проверка на кухненските блокове и всички столови и ресторанти, където групата ще се храни. Ако например в хотела, в който са настанени деца, има басейн, задължително ще трябва да бъде нает спасител. Изисквания ще има и към оборудването на стаите. Децата няма да бъдат настанявани в стаи с двуетажни легла, а хотелите трябва да се погрижат за обезопасяването на парапети, контакти и др.

Остава в сила сегашното правило ученическите групи да пътуват само в светлата част от денонощието, като е записано и странното изискване шофьорите на автобусите да се движат само по "безопасен път", без да е ясно какво точно означава това.

Още придружаващи лица

Според новата наредба учителите няма да бъдат единствените, които ще придружават децата при организирани пътувания. Така например, ако екскурзията включва посещение на плаж, с групата задължително трябва да има спасител. Същото условие е поставено и за зимните почивки, за които се изисква ски учител да придружава децата. В наредбата са разписано още редица правила за безопасност, включително дълбочина на басейните, в която може да се къпят децата.

Ръст на детския туризъм

През последните две години хотелиерите в страната отчитат ръст при детския туризъм, заради което и част от базите започнаха да се специализират само в него, особено в някои от по-малките курорти по Черноморието. Увеличението идва предимно от по-засиления интерес от Русия, Украйна и други източни пазари, като по оценка на фирми на годишна база е близо 20 на сто. Очакванията са и че през този сезон ще бъде отчетен ръст в този сегмент, който ще бъде в рамките на около 15%. Същевременно от бранша казват, че няма увеличение при пътуванията на деца от България с изключение на абитуриентите, които в последните две години избират повече български курорти, отколкото екскурзии в чужбина.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 8

    [quote#0:"К-л"]...пътуванията на деца и ученици групово трябва да бъдат организирани единствено от лицензиран туроператор.[/quote]

    1. Интересно е кой ли ще бъде този "случаен" туроператор и защо държавните пари трябва да минават през посредник, за да се отиде от точка А до точка Б.
    2. Като се имат предвид туроператорските банкрути и все още липсващия застрахователен фонд за покриване щетите на клиенти при фалит, каква е гаранцията, че някой няма да духне с годишния училищен бюджет за екскурзии и да обяви банкрут?

    Нередност?
  • 2
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 3

    Аз разбирам желанието на държавата да гарантира по-сигурни пътувания на учениците, но като ученичка съм против тези правила, за които става въпрос във статията. Не разбирам защо например ще е необходимо туроператор да организира пътуването ми за олимпиади, като пътят ми е 30 минути в едната посока. Второ, ако сега училището плаща само горивото и заплатата на шофьора, плюс поддържка на автобуса, сега сигурно пътуванията ще станат по-скъпи, за да се осигури печалба на туроператорите. В този случай училищата ще намалят пътуванията и пак някои неща ще са за сметка на учениците и техните семейства, защото училищата нямат достатъчно средства (друг е въпросът защо нямат пари). Дори да оставим финансовата страна, новите правила предполагат повече бюрокрация и учителите и директорите ще се опитват да си я спестят... като спестят пътуванията на учениците. И то при положение, че така или иначе се организират все по-малко екскурзии.
    А в крайна сметка причината е, за съжаление, в гражданите, най-вече в родителите. Една учителка ми разказва, че се съгласила да си заведе класа (6-7 клас) на хижа, стига обаче да дойдат и родители. Към полунощ три от майките отишли на дискотека.

    Нередност?
Нов коментар