🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възраждането на детските лагери

Засилва се интересът към организирани пътувания за ученици, хотелиери адаптират базите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Равда, Приморско, Кранево, Китен. По-голямата част от българите вероятно си спомнят, че тези курорти бяха известни с детските си лагери преди години. След серия от сериозни промени на туристическия пазар, включително и бурното строителство на нови хотели, курортите обаче изгубиха облика си. Някои от тях продължиха да залагат на младежкия туризъм, други искаха да се превърнат в дестинации за семеен отдих, трети - да приемат големи организирани групи от други държави или да продават жилища на чужденци.

През последните две години обаче тенденциите започват да се преобръщат, сочат данните на хотелиери и туроператори. Много голяма част от местния бизнес отново започва да се специализира в организирането на ученически и детски отдих, в някои от по-големите курорти също приемат такива групи, предимно в предсезона, има и повишен интерес от държавите от бившия СССР. Въпреки че няма официална статистика, туристическият бранш смята, че в момента между 3 и 5% от сектора се държат именно от организирани екскурзии и почивки за деца, като очакванията са този дял да продължава да нараства.

Засилването на интереса в Русия

Въпреки че преди години в България идваха много организирани детски и младежки групи от Русия и Украйна, според данните на хотелиерите те са започнали рязко да намаляват в средата на 90-те години. Като причина бизнесът откроява неактивната реклама и разрушаването на част от базите, ползвани за такива цели - например спортни площадки и др. В последните 2-3 години обаче хотелиерите и туроператорите казват, че има повишен интерес от двете държави, като очакванията са през това лято детските групи от Русия да се повишат с около 12-13%.

От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация твърдят, че от специализираните форми на туризъм в Русия има най-много запитвания към детските пътувания на море и СПА курортите през последните години. "Не можем да кажем със сигурност каква е причината за интереса, но виждаме, че много родители и учители сега си спомнят, че са идвали в България на почивка като деца", разказва Кремена Николова, управител на малък хотел в Равда. По думите й спомените отпреди години заедно с подновяването на хотелската база правят страната привлекателна за такива ваканции.

Представителите на бизнеса смятат и че засилващият се интерес се дължи на внезапната реклама, която общината в Москва направи на България като дестинация. Преди няколко години местната власт започна строителство на голям детски лагер край Камчия, който е първият руски обект за ученически почивки извън страната. "Никоя наша реклама - държавна или частна, не е била толкова отразявана в медиите", коментира още Николова.

Очаквания за ръст и в Украйна

През тази година хотелиерите очакват ръст и на пътуванията на деца от Украйна. През последните три-четири години започва да се увеличава интересът от страната, като дори вече има и летни автобусни програми с по-ниски цени. На лагери по морето идват още деца от Молдова, Беларус и други. "В момента виждаме интерес и от Казахстан, скоро ще дойдат на посещение в България местни туроператори", коментира председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин. По думите му и в тази страна все още има спомени от някогашните лагери в България.

Различни туроператори съобщават, че в момента се правят опити за увеличение на детските групи и от Румъния. Все още обаче няма ясна тенденция за такъв тип лагери, въпреки че румънците са сред най-честите гости на курортите в България. Обяснението е, че България не е популярна като дестинация за детски и младежки туризъм в страната, а голяма част от местните училища предпочитат да организират екскурзии в Централна Европа.

Повишен интерес и от страната

Освен засилващия се интерес от Русия, Украйна и други бивши държави в СССР хотелиерите по морето казват, че има по-високо търсене на детски лагери и от страна на българските туристи. Според тях в момента се водят групи и от детските градини, като някои от тях са и със сравнително малки деца - на 3 и 4 години. Вътрешните екскурзии и почивки обаче съвсем не са само по Черноморието, а и на много други места във вътрешността на страната. Така например има цели комплекси в Стара планина и Родопите, които работят само с деца. Базите пък предлагат различни занимания - от спортове до учене на езици и уроци по български бит и култура и др. Туроператорите казват и че покрай кризата от последните години се повишава интересът и на абитуриентските пътувания в България за разлика от периода 2005 - 2008 г., когато имало ръст на екскурзиите в чужбина.

Специализация на базите

Завръщащият се интерес към детските лагери започва да кара и все повече хотелиери да се специализират в детски и младежки туризъм. "Виждаме през последните години, че много колеги приобщават базите си за деца, защото това е бизнес с голям потенциал", твърди Благой Рагин. По думите в момента има такива места в Равда, Китен, около Созопол, Св. Влас и др. Данните на асоациацията показват още и че има интерес и от апартхотелите към подобна специализация. "Това, което виждаме, е, че туроператорите търсят предимно по-нови бази", каза още Рагин.

Според официалната статистика, предоставена от агенцията по храните, която прави проверки и води регистър, в момента в страната има 99 изцяло детски лагери и зелени училища. Хотелиерите обаче твърдят, че реално местата, където се настаняват ученици, са много повече, тъй като много от хотелиерите приемат такива групи извън активния сезон или заедно с други туристи.

Освен специализация при хотелиерите засилващият се интерес към детските пътувания създава възможности и за туроператорите. На пазара има фирми, които се занимават само с пътувания на ученически групи както в страната, така и в чужбина. Такива са спортните лагери, клубовете по интереси, фотообиколки и др. В чужбина пък се предлагат предимно ваканции за изучаване на чужди езици за по-големите ученици, както и турове в съседните държави.

От две години на пазара има и оферти за луксозни ученически почивки в малки групи - посещенията на места като остров Бали, Малдивите и др. По данни на членове на асоциацията на туристическите агенции обаче има спад на интереса към такива пътувания в чужбина.

 
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 3

    Нормално е, при тази мръсотия в градовете добре е децата да подишат чист въздух, да потичат, плуват и въобще да се раздвижат. Не по малко важна е социализацията, дори в рамките на социално-икономическите групи на тези които могат да си го позволят.

    Нередност?
  • 2
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Прав си, но не ми се вижда нормално още от яслите да замъкват децата по лагери, а сега някои го правят само и само да събират пари. Тук пише че от 4 годишни ги водят, но аз съм виждал обяви и за 2 и 3 годишни деца и то за море, където почти няма дете което да не направи здравословен проблем. Вие учителите трябва малко да внимавате с тези неща, както и с по-големите ученици, които само се чудят как да се напият. Лагерът има смисъл, когато е свързан със спорт или някакво занимание

    Нередност?
  • 3
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 3

    Не е лошо.

    Нередност?
  • 4
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 2
    • + 6

    Ако някой се е поинтересувал от опита на руснаците - трябва да им се каже евала тъй като никога, дори в най-шибаните години след перестройката не са прекратявали концепцията за летни детски лагери. Истина, повечето от тях сега са на пазарни принципи (и цени), но за семейства с ниски доходи държавата поема огромна част от стойността за летуване на такива деца. "Артек" и "Орленок" (ако си спомняте) съществуват и просперират и осигуряват прекрасни условия за летуващите деца. Нямам представа какво стана със Щъркелово гнездо, примерно, до язовир "Искър" или с "Обзор" на морето или с лагера в с. Берковица. Имам отлични детски спомени и от трите.

    Нередност?
  • 5
    tucker_case avatar :-|
    tucker case
    • - 5
    • + 6

    лагерът е евтин и достъпен начин за родителите да се оттърват за кратко от досадните хлапета и да се поотърсят от стреса свързан с отглеждането им... :)

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 2

    #5: Не точно с тези думи, но наистина младите родители имат нужда и от малко собствен живот, а и за децата е добре да се пооткъснат от телевизора и компютъра.

    Нередност?
  • 7
    sandrino avatar :-|
    Sasho Aleks Aleksandrino

    Хубаво е да възродят лагерите.Не само по морето,а и в планините.
    Няма да забравя,като бях малък ходих на Созопол на лагер и оттам на Юндола.В Юндола лагера беше невероятен сред гората от ели.
    По този начин могат да възродят теснолинейката от Септември до Добринище.Да пътуваш с нея е невероятна дестинация за излети,походи и туризъм

    Нередност?
  • 8
    sandrino avatar :-|
    Sasho Aleks Aleksandrino

    До коментар [#2] от "Дим Дим":Еее,смяната на лагера е 15 или 20 дни.За децата това е много добре.Аз си спомням на Юндола колко хубаво беше ходехме на походи в планината,играехме народна топка.
    Та нима сега зелените училища не са ли нещо като лагер,само че децата не учат на лагера.А и в лагера се учат на дисциплина,който е ходил знае има седмична програма,става се в определен час.
    Не е лошо за децата.Да, трябва да засилят сега контрола върху децата

    Нередност?
Нов коментар