🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелената енергия в Европа повишава икономическата си тежест

В България екоенергетиката е създала оборот от 513 млн. евро през 2010 г., а в отрасъла са били наети 5470 души

През 2010 г. най-голям дял в зелената енергетика на ЕС се пада на бизнеса със слънчева енергия, чиито оборот възлиза на 45.5 млрд. евро
През 2010 г. най-голям дял в зелената енергетика на ЕС се пада на бизнеса със слънчева енергия, чиито оборот възлиза на 45.5 млрд. евро
През 2010 г. най-голям дял в зелената енергетика на ЕС се пада на бизнеса със слънчева енергия, чиито оборот възлиза на 45.5 млрд. евро    ©  DENIS BALIBOUSE
През 2010 г. най-голям дял в зелената енергетика на ЕС се пада на бизнеса със слънчева енергия, чиито оборот възлиза на 45.5 млрд. евро    ©  DENIS BALIBOUSE
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

127

млрд. евро е оборотът на зелената енергетика в ЕС за 2010 г.
1.14

милиона европейци работят в производството на компоненти, строителството или експлоатацията на ВЕИ централи (към 2010 г.)

Зелената енергия в Европа увеличава икономическата си тежест, като през 2010 г. бизнесът в сектора е генерирал оборот от 127.2 млрд. евро - 15% ръст на годишна база. За същия период работещите в отрасъла са се увеличили с 25% до 1.14 млн.

Това сочат данните, представени в годишното изследване "Състоянието на възобновяемата енергия в Европа", изработено от група експерти и инженери на организацията "Наблюдател на възобновяемата енергия" (Observ'ER). От 2009 до 2010 г. потреблението на зелена енергия се е увеличило с 11.3%.

"Въпреки че фактори като студената зима и силните валежи със сигурност са помогнали, този ръст подчертава положителното въздействие на политиките за подпомагане и инвестициите в отрасъла от пазарните играчи", смята Уилям Джилет от изпълнителната агенция по конкурентоспособности и иновации към Европейската комисия.  

Сектори

Според доклада през 2010 г. зелената енергетика увеличава икономическата си тежест. Подсекторът с най-големи приходи е фотоволтаиката, която е генерирала 45.5 млрд. евро от европейските пазари. По този показател производството на панели и изграждането и управлението на слънчеви паркове изпреварват вятърните проекти.

Енергетиката, използващата биомаса, е на трето място по оборот, но първа по работни места с 273 000 души. На второ и трето място са соларният и ветроенергийният бизнес, съответно с 268 000 и 253 000 работни места. Ръстът при фотоволтаиката доведе и до търсене на служители. В страни като Германия, Франция и Италия броят на работните места в подотрасъла се е увеличил с над 70%.

Оборотът на ВЕИ сектора във федералната република е съзимерим с този на Италия, Франция и Швеция, взети заедно (виж таблицата). В България екоенергетиката е създала икономически продукт за 513 млн. евро през 2010 г., като в отрасъла са били наети 5470 души.

На път към екоцелите

Икономическата експанзия на ВЕИ сектора следва увеличението в производството и консумацията на енергия от зелени източници. Според авторите на доклада "Състоянието на възобновяемата енергия в Европа" държавите - членки на ЕС, са на път да преизпълнят целите за екоенергия, изложени в националните им екшън планове.

Около 12.4% от общото крайно енергопотребление в общността през 2010 г. е било осигурено от ВЕИ. За сравнение - предходната година делът е бил 11.5%. От 2009 до 2010 г. брутното потребление от възобновяеми източници е нараснало с 10.2%. В същото време общата брутна консумация на енергия е нараснала само с 2.1%. Авторите на доклада обясняват ръста с високото потребление на биомаса (дървесина) за отопление заради дългата зима, но също и с популяризирането на технологии за електроенергия като вятърните и слънчевите централи. Заради добрите валежи през 2010 г. голям принос имат и водните електроцентрали.

Преизпълнени планове

Експертите от Observ'ER са изчислили, че ЕС се справя по-добре с въвеждането на ВЕИ, отколкото са били очакванията. През 2010 г. всички държави членки са произвели 145 млн. тона нефтен еквивалент екоенергия, докато прогнозите са били за 136.8.

Например в България делът на зелените източници е нараснал с 1.3 процентни пункта до 12.9% от общото енергийно потребление. Според изследването това нарежда страната сред най-добре представящите се държави от източните членки на ЕС като Чехия (9.7%) и Полша (9.9%), които също са добавили около 1 процентен пункт от ВЕИ. Данните на Observ'ER за България се доближават до официално отчетените от министерството на икономиката и енергетиката. Ведомството твърди, че през 2010 г. делът на зелените източници е бил 12.6%, но според бизнес асоциациите в страната става дума за 10.64%.

Според европейското проучване лидери в "позеленяването" на енергийния микс остават скандинавските държави Финландия (33.6%) и Дания (23%). Европейският съюз си постави за цел до 2020 г. средно една пета от общото енергопотребление да е от зелени източници, като за целта всяка държава членка трябваше да представи план как ще постигне индивидуалната си цел. За България тя е 16 на сто зелена енергия. Последните данни сочат, че за да се изпълни поетият ангажимент, всяка година общността трябва да произвежда допълнителна енергия от 10 млн. тона нефтен еквивалент от ВЕИ.

Топ 10 държави от ЕС в зелената енергетика за 2010 г.
 Оборот (млрд. евро)Заети (хил.)
Германия36.8361.3
Италия16.1108.1
Франция12.6174.7
Швеция10.154.7
Дания7.936.4
Испания7.898.3
Великобритания7.431.7
Австрия5.641.6
Чехия4.620.2
Белгия3.922.6

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-P
    Тsonkooo
    • + 2

    И стойност?!

    Нередност?
  • 2
    plamitus avatar :-@
    plamitus
    • + 2

    До коментар [#1] от "Тsonkooo":

    Стойността е 3-5 пъти по-висока, но затова пък гарантирана от държавата, т.е. нов начин за припечелване на близки до властта и членовете на енергийната мафия, субсидирани от данъците ни и високите цени на ел.енергията. Вчера прочетох, че в Белгия напълно са отпаднали преференциите и субсидирането на ВЕИ и сега ще трябва да се справят сами на свободния пазар или да фалират. Край на голямото плюскане и разбира се е имало страхотен вой, преминал после в жалко скимтене, защото лобирането им не е успяло.

    Нередност?
  • 3
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo

    До коментар [#2] от "plamitus":

    Дано и при нас, но засега не се очаква.
    Все пак, имам надежда, като гледам какво става постепенно с всички, смятащи се за недосегаеми. След време идва и техният ред, дано само издържим.

    Нередност?
Нов коментар