🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките в Европа са изправени пред по-строги изисквания

От "временен буфер" изискването за 9% съотношение на първичния капитал към рисковите активи е на път да се превърне в постоянно

Банките, чиито загуби са "изяли" от капиталовите буфери, няма да е необходимо незабавно да отговарят на изискванията за увеличение на капитала
Банките, чиито загуби са "изяли" от капиталовите буфери, няма да е необходимо незабавно да отговарят на изискванията за увеличение на капитала
Банките, чиито загуби са "изяли" от капиталовите буфери, няма да е необходимо незабавно да отговарят на изискванията за увеличение на капитала    ©  ALEX DOMANSKI
Банките, чиито загуби са "изяли" от капиталовите буфери, няма да е необходимо незабавно да отговарят на изискванията за увеличение на капитала    ©  ALEX DOMANSKI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

240

млрд. евро и повече ще бъдат инжектирани в европейските банки чрез различни мерки през 2011 г. и 2012 г.

Председателят на европейския банков регулатор - European Banking Authority (EBA), вдигна летвата за капиталовите изисквания пред банките. Андреа Ерниа заявяви, че изискването за постигане на 9-те процента отношение на капитала от първи ред спрямо рисковите активи (т.нар. първична капиталова адекватност) до юни като "временен буфер" ще стане постоянно. Това съобщава Financial Times (FT).

Постоянен буфер

Председателят на EBA е посочил пред британското издание, че "съхранението на капитала" е било приоритет за банките заради дълго задържалата се криза в еврозоната. По думите му постепенното въвеждане на етапи в продължение на шест години на глобалните стандарти на капитала, по-извести като Базел III, ще започне следващата година.

Изказването му идва, след като миналата седмица банковият регулатор обяви, че 27 европейски банки трябва да увеличат капитала си до общо 94 млрд. евро. През миналата есен това беше определяно като временно изискване, за да имат съотношение на капитала от първи ред към рисково претеглените активи най-малко 9%.

"Ключово ще бъде запазването на капитала", е коментирал пред FT Андреа Ерниа. "Ние не искаме този капитал да бъде освобождаван. Искаме банките да поддържат това капиталово ниво и постепенно да въведат напълно Базел III. Ще дискутираме с банките развитието на капиталови планове за достигане до тази цел", е посочил Ерниа.

В България и в момента препоръката на БНБ към банките е да поддържат съотношение на капитала от първи ред от най-малко 10% при нормативно изисквано 6%. Тази препоръка централната банка отправи още в началото на кризата и тя важи и досега.

Строги и/или справедливи

Изискванията за съотношенията на капитала по Базел III наистина са по-строги в сравнение със сегашните правила, определяйки инструменти, които могат да се изчисляват като "капитал от първи ред", припомня изданието. Но и най-високите изисквания на Базел III са по-ниски от тези на EBA. Според правилата на Базел III банките трябва да имат 7% съотношение на капитала от първи ред до 2019 г. и с 2.5 процентни пункта повече за най-големите глобални банки.

Ерниа коментира, че е вероятно да се възвърне напрежението за европейските банки и някои национални органи, които се съпротивяват на опитите на EBA за заздравяване на капиталовите нива във време на стрес.

Изчисленията показват, че ще бъдат инжектирани повече от 240 млрд. евро в европейските банки чрез различни мерки през 2011 г. и 2012 г., действията на EBA и гръцкия и испанския спасителен план, е посочил Андреа Ерниа. Цифрата е сравнима с 245-те млрд. долара, които американското правителство наля в банките в САЩ през 2008 г.

Като консенсусно решение за банките, чиито загуби са "изяли" от капиталовите буфери, няма да е необходимо незабавно да отговарят на изискванията за увеличение на капитала със свежи пари. "Но ще ги питаме имат ли план как да попълнят отново капитала", е посочил Ерниа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobacho avatar :-|
    bobacho
    • + 3

    Председателят на европейския банков регулатор - European Banking Authority (EBA) - след това няма смисъл да се чете. Това са онези дето направиха фалшивите стрес тестове (три пъти!).

    Нередност?
  • 2
    merakliyski avatar :-P
    Саше Матросовски

    [quote#1:"bobacho"]Това са онези дето направиха фалшивите стрес тестове (три пъти!).[/quote]

    фалшивите стрес тестове се оказаха истински ;)
    ----------
    http://www.investor.bg/sasht/337/a/12-ot-bankite-opredeliashti-libor-sa-zaplasheni-s-globi-za-obshto-22-mlrd-dolara,137403/
    ---------

    Нередност?
Нов коментар