🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите капиталови изисквания се прехвърлят върху клиентите

Базел III ще доведе до по-малко и по-скъпи кредити според проучване на Ernst & Young

Знамето на ЕС срещу сградата на Европейската централна банка във Франкфурт
Знамето на ЕС срещу сградата на Европейската централна банка във Франкфурт
Знамето на ЕС срещу сградата на Европейската централна банка във Франкфурт    ©  Johannes Eisele
Знамето на ЕС срещу сградата на Европейската централна банка във Франкфурт    ©  Johannes Eisele
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новите изисквания за капитала на банките, по-известни като Базел III, ще доведат до свиване на кредитирането и увеличение на цената на заемите за фирми и домакинства. Все пак банките няма да прехвърлят всички разходи за допълнително набиране на капитал и за поддържане на по-високи ликвидни съотношения върху клиентите си. Новите изисквания ще ударят и тяхната рентабилност. Това са очакванията на самите кредитни институции в Европа. Към Базел III се прибавят и макроикономическата несигурност, и продължаващият натиск върху финансирането от международните пазари.

Според проучването на Ernst&Young 40 на сто от банките в Европа очакват, че изискванията на Базел III ще намалят кредитирането за реалната икономика. Банките в Австрия и Германия са с най-големи притеснения в това отношение - съответно 74% и 63% от банките ги споделят. Според 67% от институциите Базел III да доведе до увеличение на цената на кредитите за клиентите, като отново австрийските банки са най-убедени в това (94%).

Скандинавските (85 на сто) и полските (80%) банки също се очаква да прехвърлят това увеличение на цената на кредитите върху техните клиенти. Все пак банките няма да могат да направят това с всичките си разходи, като 45% от тях очакват изискванията на Базел III да ударят и тяхната рентабилност.

Въпрос на приоритети

Големите планове са оставени настрани и банките поставят като приоритет разрешаването на вътрешните си проблеми - управлението на риска, Базел ІІІ и съкращаването на маловажните разходи. Това са техните три най-важни задачи за тази година. Към тях се прибавят и орязването на общите разходи и подобряването на процесите.

На този етап банките се оказват от развитието на офшорни и нови пазари. Като приоритети със средна важност се посочват големите промени, като например преоценка на предлаганите продукти, преструктуриране или създаване на нови бизнес сектори, освобождаване на активи и нови системи за възнаграждения.

Според Стивън Луис, директор в екипа за Глобални банкови и капиталови пазари на Ernst & Young,  "банките на всички пазари са фокусирани върху разрешаването на проблемите и реакциите спрямо възникващите събития, а не толкова върху проактивното разработване на стратегически проекти за растеж". Причина са продължаващите предизвикателства в еврозоната.

Банки от всички страни, съединявайте си

Натискът за консолидация набира сила, показва още проучването на консултантската компания. Доста над половината от интервюираните банки очакват натискът за консолидация да нарасне през следващите шест месеца. Изключение правят кредитните институции във Великобритания, където едва 24% от банките очакват това да се случи.

Най-осезаемо са почуствали тази тенденция австрийските и испанските банки, като приблизително 75 на сто от тях очакват увеличение на натиска за консолидация през следващите шест месеца. В средносрочен до дългосрочен план немските банки очакват най-голям натиск за консолидация (74%).

"На пазарите, където банковата индустрия остава относително фрагментирана, натискът за консолидация несъмнено ще бъде голям през следващите шест месеца, тъй като за дребните участници на пазара ще бъде трудно да работят в този все по-капиталоемък свят, освен ако не заемат някаква конкретна пазарна ниша. Като допълнително доказателство за този натиск една четвърт от банките в региона също очакват нарастване на продажбите на активи през следващите шест месеца", коментира Стивън Луис. | Капитал Daily

По-по-най- притеснения

Търговията с ценни книжа е областта от бизнеса им, за която банките се притесняват най-много и именно за нейното бъдеще са най-сериозните им опасения. Негативна прогноза за този сектор имат 30 на сто от тях. Причина за тези притеснения са множеството регулации, пред които са изправени банките навсякъде в Европа и заплахата от въвеждането на данъка върху финансовите операции. "Тъй като печалбите в сектора ще бъдат притиснати, мащабът и ефективността ще стават все по-важни", коментира още Стивън Луис.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар