Туроператорите ще предоставят копия от застраховките си

Целта е при неразплащане с партньори парите да не се търсят от туристите

Делян Добрев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката ще въведе ново административно изискване към туроператорите заради случаите с неразплащане към контрагенти, стана ясно от изказване на икономическия министър Делян Добрев вчера.

Информирани партньори

Идеята е към всички договори за пътувания да се прилага копие от застраховката за отговорност на туроператора, като по този начин неполучилият плащането хотелиер, превозвач или друг партньор да потърси парите си от застрахователя, чиито данни са предоставени. Според Добрев така в бъдеще ще се избегнат проблеми с туристи като в случая с "Он травел", при който пари за неплатени от туроператора услуги се изискват от клиента.

Застраховките вече са по-високи

Ако тази идея се случи, това ще е втори случай на промяна на правилата след проблеми на български туристи в чужбина. През миналата година, когато туроператорът "Алма тур" поиска несъстоятелност, а десетки българи не успяха да реализират плануваните почивки, бе увеличен таванът на застраховките. Дотогава той беше 200 хил. лв., като в случая с "Алма тур" към застрахователя бяха подадени претенции за 1.3 млн. лв., или над 5 пъти повече от покритието.

Според новите правила, влезли в сила в началото на лятото, най-високата застраховка е за компании с оборот от над 3 млн. лв. и покритието й е за 1.4 млн. лв. Има и допълнително изискване към дружествата, които имат чартърни полети. Тяхната застраховка трябва да е за минимум 500 хил. лв. независимо от годишните приходи. Справка в регистъра на туроператорите показва, че всички дружества имат анекси за повишаване на сумите по застраховките.