🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-високите застраховки за отговорност на туроператорите остават

Наредбата към закона за туризма трябваше да бъде изготвена до 26 юни

Повишението на праговете на застрахователните суми дойде след казуса с процедурата nпо несъстоятелност на "Алма тур"
Повишението на праговете на застрахователните суми дойде след казуса с процедурата nпо несъстоятелност на "Алма тур"
Повишението на праговете на застрахователните суми дойде след казуса с процедурата nпо несъстоятелност на "Алма тур"    ©  Юлия Лазарова
Повишението на праговете на застрахователните суми дойде след казуса с процедурата nпо несъстоятелност на "Алма тур"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-високите прагове на обезщетения при застраховките за професионална отговорност на туроператорите, която бяха въведени през 2012 г., се предвижда да останат. Те ще бъдат обвързани с годишния оборот на фирмите, като за тези с над 3 млн. лв. застрахователното покритие ще бъде 1.4 млн. лв. Това става ясно от проект на наредба за застраховките за туроператорите, публикуван за обществено обсъждане.

Документът е свързан с новия Закон за туризма, който беше приет през март. Наредбата трябваше да бъде готова до 26 юни според заложения в самия закон срок за изработване на поднормативните актове, но това не се случи заради смяната на правителствата.

Максималният праг остава 1.4 млн. лв.

Професионалните застраховки за отговорност на туроператора са задължителни и се сключват в полза на клиентите им всяка година. Тяхната цел е да послужат за обезщетение или прибиране на туристите до първоначалната точка на пътуването, ако са на почивка, в случаите когато туроператорът не се е разплатил с контрагент или е обявил процедура по несъстоятелност.

В проекта на наредба се запазват въведените през 2012 г. прагове за застраховките. Правилото е, че те зависят от оборота на туроператора в годината преди сключването на застраховката. Така за фирмите, които имат оборот до 50 хил. лв., застрахователното покритие е за 25 хил. лв. Максималният праг е за компаниите с приходи от над 3 млн. лв. годишно, при които максималното обезщетение може да бъде 1.4 млн. лв.

По-висока застраховка за чартърни програми

Запазва се и друго важно изискване, въведено за първи път през 2012 г. Туроператорите ще бъдат разделени в две категории спрямо програмите, които организират. Така всички фирми, които имат почивки, включващи чартърни полети, ще трябва да сключват застраховка при застрахователно покритие от минимум 500 хил. лв. независимо от годишния им оборот.

До 2012 г. най-големите туроператори сключваха застраховка с максимален лимит на отговорност от застрахователните събития от 200 хил. лв. Тези прагове обаче бяха драстично повишени след казуса с българския туроператор "Алма тур", който влезе в процедура по несъстоятелност година по-рано. Тогава се оказа, че туристите, които са закупили почивки от фирмата, но не са успели да ги осъществят, са предявили претенции към застрахователя й за 1.3 млн. лв., или пет пъти повече от законовия таван.

Наредбата за застраховките в туроператорския бизнес е само един от поднормативните актове, който трябваше да бъде готов до 26 юни. След като в края на март предишният парламент прие в последния момент изцяло нов Закон за туризма, започнаха да текат срокове и за изработването на наредбите към него. Заради смяната на правителствата обаче срокът за първите от тях не бе спазен, което създаде и напрежение в туристическия бранш.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • + 1

    Говори се, че тази застраховка може да се направи за мн. по-малко пари (плаща се на застрахователната компания само печалбата, която те биха реализирали за периода, и разходите по обслужване). Да не забравяме, че тази застраховка може да се направи към офшорен (Кипърски) застраховател, имащ лиценз за Европейския съюз.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар