🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавите в региона се готвят за добро туристическо лято

Неясна остава ситуацията със записванията в Кипър

Гръцките хотелиери прогнозират 11 млрд. евро приходи от туризъм през годината.
Гръцките хотелиери прогнозират 11 млрд. евро приходи от туризъм през годината.
Гръцките хотелиери прогнозират 11 млрд. евро приходи от туризъм през годината.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Гръцките хотелиери прогнозират 11 млрд. евро приходи от туризъм през годината.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На прага на летния туристически сезон повечето от държавите в региона не очакват сътресения, като прогнозите са, че в почти всички от тях ще бъде отчетен ръст. Увеличението ще се дължи заради продължаващото раздвижване на пътуванията в Западна Европа, както и поради очаквания ръст от източните пазари. По оценки на големи туроператори и местни туристически сдружения Гърция, Турция и Хърватия ще отчетат ръст през сезона. Все още няма данни за темпа на записвания в Кипър, откъдето бяха изказани притеснения за туристическия сезон покрай ситуацията от последните месеци.

Българският туристически бизнес също очаква добър летен сезон, като прогнозите са за ръст до 4-5% на броя на туристите. Според официалната прогноза на икономическото министерство през тази година секторът ще отбележи увеличение от 3 на сто.

Гърция се готви за много силен сезон

След последните години на предизвикателства за гръцкия туризъм, от сектора очакват много силни резултати през тази година. По данни на гръцката федерация на хотелиерите записванията и програмите на туроператорите показват, че през тази година ще има ръст на туризма. Нещо повече - председателят на сдружението Янис Рецос съобщи в интервю за АНА-МПА, че през лятото се очаква рекорден брой туристи, а за годината броят им ще достигне 17 млн. Ако това се случи, гръцкият туризъм ще подобри досегашния рекорд от 16.7 млн. туристи. Според очакванията на организацията приходите от международен туризъм ще бъдат над 11 млрд. евро.

От началото на кризата гръцкият туризъм изживя тежки моменти. През 2009 г. секторът отчете много сериозен спад заради поредицата от стачки в страната и влошения имидж на Гърция в Западна Европа. Година по-късно пътуванията започнаха да се възстановяват, като досега тенденцията е да растат с всяка изминала година. Още през 2011 г. гръцките хотелиери обявиха, че вече са достигнали предкризисни нива на пътуванията.

Ръст и в Турция

Запазването на туристите от Западна Европа и започналото увеличение на пътуванията от източни държави се очаква да донесе ръст на туризма и в съседна Турция. Държавата е единствената голяма дестинация, която през всички кризисни години отчиташе повишение в сектора, привличайки туристи с по-ниски цени. Според големите туроператори Турция е успяла да привлече и голяма част от пътуващите към Египет и Тунис, където имаше спад на сектора заради политическата нестабилност.

По данни на турското министерство на културата и туризма през януари и февруари има сериозен ръст на пътуванията към Турция спрямо същите месеци на предходната година. През януари увеличението е било от 12.5%, а през февруари - малко над 27 на сто на годишна база. От данните се вижда леко увеличение на посещенията от Западна Европа и висок ръст на пътуванията от Азия, най-вече от Китай. През лятото турските хотелиери не очакват проблеми и прогнозират повишение на туристите в рамките на 7-10 на сто по различни оценки.

Увеличение на туристите се очаква и в Хърватия, където и през миналата година беше отчетен ръст на пътуванията.

Неясноти около Кипър

Една от туристическите държави в региона - Кипър, вероятно ще има трудно лято. На този етап няма официални прогнози от институциите или местните туристически сдружения за пътуванията през лятото, но през последните месеци се засилват опасенията на международните туроператори за ситуацията в страната и евентуални бъдещи стачки. След като преди време правителството в Никозия затвори банките за близо две седмици, туроператорите препоръчаха на пътуващите туристи в страната да носят повече пари в брой.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 5
    • + 2

    Българският туристически бизнес да вземе да се гръмне и стига мечти, ръст къде в копторите, които наричате курорти.

    Нередност?
  • 2
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • + 1

    Турция и Гърция се продават много евтино на Скандинавския пазар. Кипър както винаги държи добри нива

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    asparuhkanchov avatar :-|
    asparuhkanchov
    • - 1
    • + 3

    ЕС с неадекватната си визова политика праща руските туристи в Турция, Египет и Тайланд, а от това европейските страни пропускат десетки милиарди евро всека година.
    За следващия летен сезон да махнат визите за руснаци и украинци. Това не е начин да се протестира срещу "нарушените човешки права" в двете страни. Нали като пътуват по-лесно по Европа ще видят как се спазват там човешките права. Ако им пречиш да идват какъв пример ще им дадеш?
    Като ще има санкции, нека са икономически, но в ущърб на Русия и Украйна, а не на страните от ЕС, както е с визите.

    Нередност?
  • 4
    karakolq avatar :-?
    karakolq
    • - 2


    към
    asparuhkanchov
    "Човешки права", що е то???? и това ли е, причината да няма туризъм???
    Аз не знам, след като в щатите всеки ден убиват десетки /застрелват/, в БГ през ден се стреляме и т.н., как е в Русия и Украйна?????? Дали като им са нарушени човешките права ги стрелят толкова често разни луднали.....????? И кой ще дойде в БГ и без визи и с визи нашите са сърдити кожодери 80%, също като БГ работодателите - работниците им виновни, че са оскубани кокошки и нямат пари да пазарят стоките им, а работодателите карат супер коли и почиват по света.....

    Нередност?
  • 5
    asparuhkanchov avatar :-|
    asparuhkanchov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "karakolq":

    За идване има кой да дойде - над половин милион руснаци годишно дори и с визи. За човешките права - не знам и не ме интересува има ли ги или не, както и какво разбират еврочиновниците под човешки права, но казвам че е погрешно да се намесват във визовия въпрос защото немат никаква връзка и от това страда самия ЕС.

    Нередност?
Нов коментар