🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НСИ ревизира ръста на икономиката на 0.7%

Сезонно изгладените данни показват свиване на вътрешния пазар

В негативна посока са ревизирани и данните за индивидуалното крайно потребление, което дава представа за състоянието на вътрешния пазар.
В негативна посока са ревизирани и данните за индивидуалното крайно потребление, което дава представа за състоянието на вътрешния пазар.
В негативна посока са ревизирани и данните за индивидуалното крайно потребление, което дава представа за състоянието на вътрешния пазар.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В негативна посока са ревизирани и данните за индивидуалното крайно потребление, което дава представа за състоянието на вътрешния пазар.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-слаб от предварително обявеният е бил икономическият растеж на България през третото тримесечие на годината. Националният статистически институт (НСИ) коригира експресните си данни, които показваха нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.8%, на 0.7%, като това са сезонно изгладени данни. В негативна посока са ревизирани и данните за индивидуалното крайно потребление, което дава представа за състоянието на вътрешния пазар. В средата на ноември беше съобщено, че то се свива с 1% на годишна база, а новите данни показват намаление с 1.2%. Това означава, че домакинствата ограничават покупките си, което е тревожен сигнал, още повече, че през периода от юли до септември в страната беше отчетена дефлация, тоест потребителските цени бяха по-ниски от миналогодишните.

Скромният икономически растеж е недостатъчен за разкриването на стабилни работни места и това се потвърждава и от статистиката. Тя показва, че през третото тримесечие заетите в икономиката за 3.6 млн. души, като увеличение в броя на наетите се наблюдава само в селското стопанство и сектора на услугите, които традиционно наемат сезонни работници през лятото.

Повече добавена стойност в селското стопанство

Аграрният сектор допринася най-много за ръста на брутната добавена стойност в икономиката на годишна база. В края на септември тя се увеличава с 0.5%, показват данните на НСИ, според които процентът, с който се увеличава добавената стойност в селското стопанство, е далеч над средното равнище за всички отрасли и достига 3.8%. Дори и така делът на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката като цяло се свива с 2.6 процентни пункта до 8.8%. Освен това производителността на труда в този сектор остава най-ниска, спрямо резултатите, постигнати в останалите икономически отрасли.

При брутна добавена стойност от 14.9 лв. на час от един работник в индустриалния сектор, произведеното от един човек в селското стопанство е едва 5.3 лв. Индустриалният сектор също вече е с по-малка тежест за добавената стойност в икономиката, като делът му намалява до 29.8%. Продължава тенденцията секторът на услугите да увеличава приноса си в добавената стойност, като промяната спрямо миналата година е от 58 на 61.4%.

През периода от юли до септември инвестициите формират 20.4% от произведения брутен вътрешен продукт, който възлиза на 21.590 млрд. лв. Крайното потребление съставлява 70.5% от БВП, като основно то се дължи на индивидуалното потребление и само 7.4% от БВП се формират от колективното потребление. Именно при него обаче се наблюдава най-голямо увеличение през третото тримесечие на годината, което се дължи на по-големите правителствени разходи през периода.

Износът продължава да доминира над вноса

Националната статистика коригира данните и на тримесечна база. Вместо предварително оповестените 0.6% ръст на икономиката през третото тримесечие спрямо второто, се оказва, че ръстът е с 0.5 на сто. През периода инвестициите са нараснали със скромните 0.1%, износът - до 3.5 на сто, а вносът се засилва с 2.3 процента, спрямо месеците от април до юни. На годишна база инвестициите се увеличават с 1.2%, износът - с 8.5 на сто, а вносът расте със 7.4 процента.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nye avatar :-|
    nye
    • - 2
    • + 8

    И още ще ревизира. При 70% дял на потреблението в икономиката и дефлация, няма никакъв шанс за някакъв неанемичен растеж. А на Серьожа и неговите лакеи мед им капе от устата като говорят как сме на върха на финансовото си развитие ...

    Нередност?
  • 4
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • + 9

    До коментар [#3] от "pathfinder3re33":

    Научи се първо да пишеш на нещо различно от шльокавица, след това искай подкрепа.

    Когато 50 и повече хиляди висяха на площада цяло лято, вие си пипахте ушите. Сега се оправяйте, както знаете - аз нямам проблем с банките. Нито с електрическите дружества. Нито някога ще подкрепя протест за 2 лева повече.

    Имам проблем с липсата на морал, липсата на политика, липсата на политици, липсата на законност, липсата на нормалност и най-вече с тъпия и крадлив народ, който си заслужава управниците и банките и всичко, което му се случва.

    Нередност?
Нов коментар