Шести пореден месец дефлация отчита статистиката

Административното понижение на цените на тока и международните котировки на горивата и храните са основните фактори

   ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средногодишната инфлация достигна рекордно ниските 0.3%

Ефектът от мерките по понижаването на цените на тока предизвиква по-упорита дефлация, отколкото очакваха анализатори и икономисти. Така януари се оказа шестият пореден месец на спад на цените, който достигна 2.2% на годишна база, а това смъкна и средногодишната инфлация за последните 12 месеца до рекордно ниските от 1996 г. (откакто НСИ поддържа статистика) 0.3%. А това означава, че вероятно показателят ще излезе на отрицателни стойности още през следващите месеци, когато ще продължи да се усеща ефектът от административното намаление на цените на тока.

То се случи на три пъти през миналата година (през март, август и декември). Освен еднократният ефект от изкуственото понижение обаче върху цените в страната влияят и външни фактори. Ниската инфлация в Европа, накъдето са насочени две трети от износа на България, дърпа цените в посока надолу. Потребителските цени в еврозоната например се движат надолу от есента на миналата година. През януари инфлацията там е била 0.7%, доста под целевите 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Проблемът с дефлацията е, че тя обикновено означава слабо вътрешно търсене и принуждава търговците и бизнесът да свалят цените и да работят при по-ниски маржове. Това се вижда и в данните за брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на годината, където се забелязва все още силно потиснато вътрешно потребление с изключение на правителствените разходи (виж стр. 5). Това явление пък може да повлияе лошо и върху  приходите от косвени данъци (ДДС например) в държавния бюджет.

Изкуствен спад

През януари инфлацията е била -2.2% на годишна база, а спрямо последния месец на предходната година спадът на цените е с 0.2%. Месечната дефлация се дължи основно на спада на цените на облекла и обувки. Там спадът е с 0.6% на годишна база и с 3.2% на месечна. Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии това може да се дължи на по-конкурентни разпродажби в сектора тази година. Другите две причини за дефлацията пък са здравеопазването (спад от 1.9% на месечна база и 3.6% на годишна) и по-ниската цена на тока, допълва макроиномистът. Спрямо януари 2013 г. електроенергията е поевтиняла с 13.6%, а топлоенергията с 4.2%.

По-притеснителен е обаче спадът при цените на хранителните продукти (с 1.7%). Обикновено за началото на годината са типични ръстове в тази стокова група.

И европейски полъх

За момента вносната инфлация от Европа също не е вариант, тъй като и там цените се повишават минимално. През ноември (когато инфлацията там отново беше 0.7%) ЕЦБ намали основната лихва до 0.25% - най-ниското равнище, откакто институцията функционира. "В момента лихвите са рекордно ниски на паричния пазар в Европа, но евтиният финансов ресурс така и не стига до реалния сектор", констатират в свой доклад от Industry Watch. Георги Ангелов от "Отворено общество" допълва, че заради стрес тестовете на банките в еврозоната всички се въздържат от кредитиране и предпочитат да трупат капитал. Така вероятно инфлацията ще продължи да е ниска.

В последния месечен бюлетин на ЕЦБ пък се казва, че "последните данни изцяло потвърждават решението на управителния съвет да поддържа нерестриктивната си парична политика толкова дълго, колкото е необходимо, което ще помогне за постепенното възстановяване на икономиката в еврозоната". Дали крайният ефект ще е положителна инфлация в България ще зависи и от други фактори, като например котировките на петрола на международните пазари и на цените на храните в Европа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rembrandt avatar :-|
    rembrandt
    • + 3

    Нестъбилната политическа обстановка винаги води до дестъбилизация на валутата.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Интересно, ще съкратят ли пенсиите и социялните плащание при дефлация?

    Въпросът ми е реторичен.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Дефлацията в този случай е резултат на липсата на доходи и сравнително високите марки и норми на печалба в секторите "облекла и обувки" . Все пак този род потребности не са първични и могат да бъдат отложени. Иначе дефлационната спирала може да бъде крайно разрушителна.

    Нередност?
Нов коментар