🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията в Германия продължава да расте

Увеличаващите се поръчки от еврозоната подкрепят очакванията за възстановяване на икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вътрешното търсене е довело до по-висок от очакваното ръст от 0.6% на германските индустриални поръчки през февруари, показват данните на икономическото министерство, публикувани в петък. Това е четвърти пореден месец на повишение, което подчертава набиращото сила възстановяване на индустрията в най-голямата европейска икономика. Увеличението при сезонно изгладените данни за поръчките значително надминава средната прогноза на анализаторите за минимален ръст от 0.1%, отбелязва Reuters. Същевременно данните за януари са ревизирани надолу до ръст от 0.1% спрямо първоначално отчетените 1.2%.

Вътрешно търсене

През втория месец на годината вътрешните поръчки са нараснали с 1.2%, движени от търсенето на стоки за междинно потребление и капиталови стоки. Поръчките за германските фабрики от чужбина са се покачили с 0.2%. "Книгите с поръчки изглеждат добре запълнени и това подкрепя икономиката, тъй като производството ще остане стабилно. Мекото време тази зима също насърчи възстановяването в индустриалния сектор", коментира анализаторът от HSBC Trinkaus Томас Аменд. Според него през първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на страната е нараснал малко повече, отколкото през последните месеци на 2013 г.

През миналата година ориентираната към износ германска индустрия трудно поддържаше нивата на производство на фона на забавянето на глобалната икономика. Към края на 2013 г. обаче започна да отчита по-съществен растеж, като изглежда тенденцията се задържа и през тази година. Това развитие е в тон с представянето на цялостната германска икономика, която остана силна в първия период на дълговата криза, но започна да се задъхва в края на 2012 г.

Икономически растеж

След повишение на БВП с едва 0.4% през миналата година анализаторите очакват икономическият растеж да достигне 1.8% през 2014 г. благодарение на възстановяването на световната икономика и най-вече тази на еврозоната. Статистиката показва скок от 12.2% на договорите за капиталови стоки от еврозоната след регистрирания през януари спад от 18.1%. Общото ниво на поръчки от еврозоната нараства с 5.9%, което контрастира със спада от 3.1% от страните извън валутния съюз. "Понижаването на поръчките от страните извън еврозоната показва, че ефектът върху реалната икономика от сътресенията на нововъзникващите пазари от началото на годината може да е по-силен, отколкото сочат проучванията за икономическото доверие", отбелязва Карстен Брзешки от ING.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 11

    А тука русофилите продължават да съсипват всичко!

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 6

    Това е добре! Геромания ни е основен търговски партньор в Европа, така че този ръст няма как да не се усети от нашите експортно ориентирани компании.

    Нередност?
Нов коментар