🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия изпреварва останалите членки на еврозоната

Темповете на икономическо възстановяване показват големите различния в региона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2014 г. еврозоната ще започне постепенно да се възстановява от кризата, но икономическият растеж в Германия ще се ускори много повече, отколкото във Франция и Италия, показват прогнозите на Европейската комисия. На фона на сигналите за подобряване на ситуацията Брюксел повиши леко прогнозите си за икономическия растеж на валутния съюз през тази година до 1.2% спрямо предишните очаквания за 1.1%.

На различни скорости

Основен фактор за повишението е прогнозираният ръст на БВП с 1.8% в Германия. За втората най-голяма икономика в региона Франция се прогнозира растеж от 1%. Докладът на ЕК обаче посочва сериозните предизвикателства, с които трябва да се справи новото правителство на третата най-голяма икономика Италия. Там еврокомисията прогнозира ръст от едва 0.6% през тази година. Малко по-добри са новините за Испания, където прогнозата за растежа през 2014 г. е повишена от 0.5 до 1%.

"Най-лошото от кризата може би вече е зад гърба ни. Възстановяването набира скорост, но все още е скромно", заявява еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен. Подобрените перспективи ще намалят натиска върху Европейската централна банка, но дори и повишените прогнози сочат за значително изоставане от възстановяването в други развити държави като САЩ. Там се очаква БВП да нарасне с 3% през 2014 г., за което роля играят и мащабните програми за печатане на пари от предишните години.

По-притеснителни са различията в самата еврозона. Статистиката очертава ясна разделителна линия между южните членки като Гърция, борещи се за "отпускане на коланите" след годините на бюджетни икономии, и Германия, чиято икономика се поддържа от силния износ и която не отстъпва от желанието си да наложи спестовност.

ЕЦБ през избор

Според някои икономисти ЕЦБ трябва да последва примера на Федералния резерв и да започне изкупуване на ценни книжа. Такава програма бе обявена в края на 2012 г., но никога не бе приложена на практика, а наскоро бе отхвърлена от германския конституционен съд. "Трябва да поемат по-голям риск. ЕЦБ действа смело, като обяви програмата, но след това не е направила нищо. САЩ показаха воля да стимулират икономиката, в резултат на което растежът се засили", коментира пред Reuters Пол де Гроув, икономист в School of Economics.

Повечето анализатори очакват следващия ход на ЕЦБ да е нов транш от нисколихвени дългосрочни кредити за банките. Чрез този инструмент в разгара на дълговата криза централната банка наля над 1 трлн. евро във финансовия сектор. Основно притеснение за ЕЦБ е инфлацията в еврозоната, чието ниво остава значително под заложените цели от 2%. Очакванията са през 2014 г. инфлацията да не надвиши 1 на сто.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    derred avatar :-|
    DENIM
    • - 1
    • + 2

    Германия е толкова добре развита за сметка на много други страни, включителво и България - защо Kaufland дойде 2005, а не 1997?

    Нередност?
Нов коментар