🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталните активи са движеща сила зад следващата фаза на еволюция

Ясен Янков, VP of Engineering & Product в Nexo

Ясен Янков, VP of Engineering & Product в Nexo
Ясен Янков, VP of Engineering & Product в Nexo
Ясен Янков, VP of Engineering & Product в Nexo
Ясен Янков, VP of Engineering & Product в Nexo
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има над 15 години опит в разработването на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub - иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес заема позицията VP of Engineering & Product в Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Блокчейн технологията стана известна покрай Bitcoin, но за мнозина е все още неясна. Какви са нейните основни характеристики?

От началото на Bitcoin - малко над 13 години - станахме свидетели на огромна промяна. Отвориха се вратите за една прозрачна, независима, безгранична, резистентна на цензура система - блокчейн е именно това. Миналата година еволюцията беше невъобразима. Това не е само заради COVID-19, а заради масовата потребност от характеристиките на блокчейн базирани дигитални активи и финансови услуги. Разпространението на "дигиталното" като средство за размяна и съхранение на стойност се увеличи в пъти. Блокчейн и дигиталните активи са масово припознати - било за решение на конкретен проблем или като инвестиция. Виждаме го от първа ръка в Nexo - само в рамките на 2021 г. активите, които управляваме, нараснаха от $5 на $10 млрд., обемът трансакции стигна $75 млрд.

Как блокчейн гарантира сигурността на данните?

- Сигурността и прозрачността се основават на отдавна установени принципи на криптографията, комбинирани с децентрализация и консенсус, които гарантират доверие, припознато днес от държави, институции, огромни корпорации и милиони потребители по света.

Ключът към всичко се крие в основната идея зад блокчейн - децентрализацията. Тя премахва нуждата от единна точка и прави напълно невъзможни промените в записа или информацията на трансакциите. Знаеш - не ти, а всички - къде, как и при кого отива трансакцията ти и това е информация, която никога не може да се измени.

Освен за криптовалути за какви други дейности е полезен блокчейнът?

- Блокчейн е естествено решение за банки, капиталови пазари, търговски финанси, застрахователни компании, недвижими имоти и веригата на доставки. Цифрова идентификация, лицензиране и пълномощия спомагат за ефективното търгуване. Има компании, които осъществяват целево финансиране на бизнеси с облигации на блокчейна. Да не говорим за централните банки, които започнаха да развиват дигитални валути през изминалата година - това вече е стара новина. Сферите на употреба са безгранични заради сигурния обмен на информация - индустриите живеят благодарение на това.

Поради различните случаи на употреба в изкуството и игрите 2021 г. беше година на пробив за NFT. Общият месечен обем на пазара на NFT се е увеличил 16 пъти за 11 месеца - от $314 млн. през март 2021 г. до $2.53 млрд. през февруари 2022 г.

Бизнес императивът за приемане на блокчейн е стратегически приоритет - сега и в най-близко бъдеще - за над 80% от водещите компании в световната финансова индустрия по данни на Deloitte Blockchain Survey от 2021 г., покрило над седем ключови пазара.

Как блокчейн технологията може да се прилага в сферата на финансите? Какви са ползите?

- Сеизмичната промяна несъмнено засегна най-вече глобалната финансова индустрия. Блокчейн решенията дават един радикален скок напред - надграждане - от традиционния фрагментиран финансов цикъл с крехката природа на продуктите си и текущата му тромава инфраструктура.

Дигиталните активи са движеща сила зад следващата фаза на еволюция. Тук институционалното възприемане е агентът на промяната - MicroStrategy, Morgan Stanley, Boston Mutual и много други. Огромни имена като Fidelity - един от най-големите асет мениджъри с над $4 трилиона под управление - разпознава блокчейн решенията и дори колаборира с криптокомпания в наше лице.

Едно е сигурно - достъпът до независима, трансгранична, резистентна на цензура финансова система е жизненоважен за свободните общества. Блокчейн технологиите безусловно предоставят това.