Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е на рекордна загуба от 330 млн. лв.

Централата е на ръба на фалита с натрупан минус от над 605 млн. лв. и дългове за още над 864 млн. лв.

Разходите за въглеродни емисии на държавния ТЕЦ са над половината от приходите му
Разходите за въглеродни емисии на държавния ТЕЦ са над половината от приходите му
Разходите за въглеродни емисии на държавния ТЕЦ са над половината от приходите му    ©  Надежда Чипева
Разходите за въглеродни емисии на държавния ТЕЦ са над половината от приходите му    ©  Надежда Чипева

Гигантска загуба от 332 млн. лв. отчита държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2018 г. Подобен негативен резултат вероятно е абсолютен рекорд в корпоративната история на България. Сумата е над половината от приходите, които има въглищната централа за миналата година.

От финансовия отчет на дружеството става ясно, че отрицателният финансов резултат е два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина е повишената цена на въглеродните емисии. Общо натрупаната загуба вече е 605.5 млн. лв., а дълговете са над 864 млн. лева. ТЕЦ-ът буквално е изправен пред фалит, тъй като текущите му пасиви надвишават активите с близо 909 млн. лева.

За да бъде спасена централата, БЕХ подготвя процедура за увеличение на капитала на дружеството, но това ще има само временен ефект. Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, която да повиши значително цените, загубата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да расте, като прогнозите са, че през тази година може да достигне дори половин милиард лева.

Заради лошото финансов състояние не могат да се правят необходимите инвестиции. Проблемите на ТЕЦ "Марица-изток 2" неизбежно ще започнат да се прехвърлят и към държавните "Мини Марица-изток", тъй като в един момент може да спре да плаща за доставените въглища. Според отчета към края на миналата година натрупаните дългове само към мината са около 150 млн. лева и няма изгледи да намалеят.

Задушаващите квоти

Най-големият разход на ТЕЦ "Марица-изток 2" е този за емисиите CO2 - 363.3 млн. лева. Тази сума реално представлява 57% от общите приходи на дружеството, които през миналата година са били 636.7 млн. лева. Макар да изглеждат внушителни, плащанията за квоти ще стават все по-големи. Причината е, че от началото на 2019 г. те се значително по-скъпи - ако 2018-а започна с цената от 7-8 евро за тон и към края стигна около и над 20 евро, то през последните месеци стойността на квотите надхвърля 25 евро/тон, а през април дори премина границата от 27 евро. Прогнозите са, че в следващите месеци ще има и нива от над 30 евро за тон. При това положение, ако ТЕЦ "Марица-изток 2" запази нивата си на производство, ще трябва да отдели за вредни емисии около 500 млн. лв. през 2019 г.

На този фон няма никаква оптимизация на разходите за персонала, които за поредна година са над 110 млн. лв. Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, или три пъти повече от тези в двата частни ТЕЦ-а в маришкия басейн. Поддържането на толкова много служители е неоправдано и от гледна точка на производството - през миналата година е използван малко над 70% от разполагаеми капацитет на енергоблоковете. Очакванията са, че през 2019-а централата ще работи още по-малко, тъй като НЕК не смята да разчита на нея за регулирания пазар както досега и тя ще трябва да продава само на борсата. Въпреки това съкращения не се предвиждат, а се търсят варианти за държавно субсидиране на дружеството. Отделно компанията е направила дарения за 5 млн. лв., издържа и футболния клуб "Берое".

Наливане на милиони

"Това, което сме установили като необходимост за ТЕЦ "Марица-изток 2", е увеличение на капитала с около 600 млн. лева", заяви преди месец шефът на БЕХ Петьо Иванов. По думите му по този начин ще се "даде допълнителен живот на централата", която в противен случай би изпаднала в несъстоятелност. За да може държавният енергиен холдинг да увеличи капитала на ТЕЦ-а обаче, е необходимо разрешение от Европейската комисия за предоставяне на държавна помощ. "Ако бъде преценено, че това не е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще предприемем стъпки за промяна на капитала", уточни Иванов.

Идеята е БЕХ да конвертира в капитал част от кредитите си към ТЕЦ "Марица-изток 2", така че да не се налага привличането на допълнителни средства.

Спирала от дългове

От финансовия отчет на дружеството става ясно, че общо задълженията му са над 864 млн. лв. От тях 80 милиона са банкови кредити и други търговски задължения, а останалите 764 млн. лв. са към свързани лица. Основно ТЕЦ-ът дължи пари на БЕХ - 489 млн. лева са текущите задължения, а още 120 млн. лв. са нетекущите.

В началото на тази година е бил подписан договор с БЕХ за консолидиране на по-голямата част от натрупаните задължения, включително и лихвите, с нов заем от държавния холдинг за 485 млн. лева. Той ще бъде със срок на погасяване до края на 2023 г. и гратисен период през 2019 г., като по него не са предоставени обезпечения.

Междувременно БЕХ предостави още 360 млн. лв. на централата за закупуването на недостигащите въглеродни емисии за 2018 г., които обаче ще бъдат отразени в годишния финансов отчет за 2019 година.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 9

    Само тази поразия е достатъчна кликата на власт днес да бъде изправена пред съда.

    Нередност?
  • 2
    zhivko6461 avatar :-|
    zhivko6461
    • - 1
    • + 1

    "От финансовия отчет на дружеството става ясно, че отрицателният финансов резултат е два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина е повишената цена на въглеродните емисии. Общо натрупаната загуба вече е 605.5 млн. лв., а дълговете са над 864 млн. лева. ТЕЦ-ът буквално е изправен пред фалит, тъй като текущите му пасиви надвишават активите с близо 909 млн. лева."
    Положението вместо да се влошава става безнадеждно. ТЕЦ МИ-2 е на ръба на пропастта и е на път да направи решителната крачка напред. След която ще последва свободен полет надолу. Как може да бъде предотвратена? БЕХ педлага вариант, който би могъл само да забави тази крачка. Заем, при облегчени условия. Без реален план за излизане от кризата. БЕХ, структурата заради която според доста икономисти са натрупани много дългове в енергетиката.
    Посочва се популярното спонсориране на ПФК "Берое" в размер на 5000000 лв. При цитираните 322000000 лв. загуба за 2018 година. Не че не подлежи на дискусия. Но чрез умело манипулиране се отклонява вниманието от основните причини.
    П.П. Не съм бероец.

    Нередност?
  • 3
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 9

    Тец-ът е имал възможност в последните 10 години да продава големите обеми от СО2 емисии и да събере пари за филтри и за трансформиране на енергетиката БЕХ също години наред е правил голееми пари от тези емисии, които е продавал на западните фирми.
    Опа, сега обаче се оказа, че никой не е трансформирал пройзводството и че държавната компания не е инвестирала в алтернативни източници на енергия.
    Не е учудващо, че това ще го покрива БГ данъколпатец. И това няма да са милиони а милиарди.
    Но заплатите са добри и Берое взима пари. Наказание няма и няма да има. Да блеят овцете.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1
    • + 7

    Да се закрива! До кога ще наливаме пари в държавни дупки без дъно с крадливо/некадърно ръководство? МИ-2, БДЖ и накъдето погледнеш се вижда неефективно разходване на държавни пари = нашите пари. Тези начело повече не могат, да идват други.

    Нередност?
  • 5
    petzl avatar :-|
    PETZL
    • - 1
    • + 12

    В централата работят над 2400 души, или три пъти повече от тези в двата частни ТЕЦ-а в маришкия басейн.
    Балдъзи, братчеди, любовници и политически мижитурки.

    Нередност?
  • 6
    cud56308911 avatar :-|
    cud56308911
    • + 8

    Много шуробаджанащина, крадене, а обществените им поръчки са нагласени за "правилните" хора.

    Нередност?
  • 7
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • - 4
    • + 4

    Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е "на ръба на фалита с натрупан минус от над 605 млн. лв. и дългове за още над 864 млн. лв. Гигантска загуба. Подобен негативен резултат вероятно е абсолютен рекорд в корпоративната история на България. Най големият разход на ТЕЦ-а е този за емисиите СО2 - 363.3 млн. лева".
    Ще си позволя да споделя стъпките по време на пресконференцията с участие на руският премиер Дмитрий Медведев и Бойко Борисов, който "прогнозира, че ако не изградим новата ядрена централа ще се наложи да внасяме ток след 10-12 години. Ние сме останали от малкото страни, които защитават въглищата, но не се знае още колко ще може да ги ползваме, тъй като СО2 емисиите стават все по скъпи".
    Г-н Медведев казва, че "Росатом" ще реши дали да участва в строителството на АЕЦ "Белене". От самата компания обявиха, че "без държавна помощ няма как да се включат в това начинание".
    В София г-н Дмитрий подчерта: "Изтребители винаги ще има, важно е да дойде газ, и да има електроцентрали и ние, с нашите български партньори, трябва да работим за това".

    Нередност?
  • 8
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    Много раздут щат, шуробаджанащина, заплати на които и в София биха завидяли. Общо взето комунизъм в действие! Кражбите са съвсем отделно перо. Всичко това съвкупно не беше достатъчно, но след скока в цената на квотите и смешно ниската цена на която продава централата, отказа от студен резерв и вероятно куп други неща доведоха до резултат, който накара топлофикация София да изглежда като почти печеливша компания!

    Нередност?
  • 9
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 2

    Нека я приватизират и да я направят на газ.
    Това е бъдещето!

    Нередност?
  • 10
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • - 4
    • + 1

    Къде са специалистите, които тръбят, че АЕЦ Белене не ни е необходима?

    Нередност?
Нов коментар