Само в рамките на около година ТЕЦ "Марица-изток 2" се превърна от най-губещото в най-печелившото държавно енергийно предприятие. Това определено ще помогне на компанията да запълни част от пробойните в бюджета си, но едва ли ще реши изцяло проблемите й
Само в рамките на около година ТЕЦ "Марица-изток 2" се превърна от най-губещото в най-печелившото държавно енергийно предприятие. Това определено ще помогне на компанията да запълни част от пробойните в бюджета си, но едва ли ще реши изцяло проблемите й    ©  Цветелина Белутова

Печалбата на ТЕЦ "Марица-изток 2" премина 700 млн. лв., но е рано за фанфари

Въглищната централа бележи скок над 350% на приходите заради продажбите на свободния пазар. Това обаче може да се промени

Само в рамките на около година ТЕЦ "Марица-изток 2" се превърна от най-губещото в най-печелившото държавно енергийно предприятие. Това определено ще помогне на компанията да запълни част от пробойните в бюджета си, но едва ли ще реши изцяло проблемите й    ©  Цветелина Белутова

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" отбелязва поредния си рекорд и се нарежда сред най-печелившите дружества за тази година - нещо, което до неотдавна изглеждаше като пълна фантастика. Заради високите цени на тока и повишеното търсене в региона обаче въглищната централа отчита печалба от 762 млн. лв. за деветте месеца на 2022 г. За същия период на миналата година централата беше на загуба от 182.1 млн. лв.

Така това е поредното държавно дружество, наред с АЕЦ "Козлодуй" (с приходи от 5 млрд. лв. за третото тримесечие), което отчита внушителни финансови показатели.

През изминалите девет месеца приходите от оперативна дейност на ТЕЦ "Марица-изток 2" също са впечатляващи и рекордни - 2.77 млрд. лв. при отчетени за същия период на м.г. едва 595 млн. лева. Това е ръст от цели 365.23%. Основната причина за това са продажбите на ток на свободния пазар, където цените бяха рекордно високи и позволиха на централата не само да работи на максимум (преди натоварването й беше едва 20% и то за регулирания пазар), но и да печели добре. Продадени са били общо 6 177 150 мВтч електроенергия, което е ръст със 129.13% спрямо същия период на м.г.

А за разлика от АЕЦ-а държавата все още не прибира извънредните печалби от въглищния ТЕЦ и те остават за негово разположение.

Това обаче не означава, че негативната тенденция за отчитане на загуби, която започна през 2014 г. и продължи до средата на 2021 г., е пречупена. За фанфари е рано, тъй като при успокояване на цените на пазара на електроенергията централата пак ще стане неконкурентна.

Доза скептицизъм

Положителните новини за държавната централа, която от години трупа колосални загуби, започнаха от полугодието, което се превърна в най-доброто за дружеството изобщо. Предпоставките цялата 2022-ра да се окаже най-добрата година във финансов план за ТЕЦ "Марица-изток 2" са големи и дори е много вероятно печалбата й да достигне (или дори да премине) милиард лева.

За радост обаче е твърде рано, тъй като и в момента задълженията на дружеството са над 1.21 млрд. лева, а натрупаната и непокрита загуба е почти 1.3 млрд. лева. Очакванията за постепенно нормализиране на пазара, а оттам и на балансиране на цените биха довели централата до нови затруднения. Бъдещето на въглищните централи, въпреки частичната им реабилитация, свързана с войната с Украйна и откъсването от "Газпром", също не е съвсем ясно.

Добрите стари квоти

От "Марица-изток 2" не пропускат да отбележат, че основната причина за натрупаните загуби през годините се дължат на разходите на централата за закупуване на квоти за емисии на парникови газове. Сериозните плащания продължават и в момента, като за изминалото деветмесечие разходите само за въглеродни емисии са 1.29 млрд. лв. (при 408.9 млн. лв. за същия период на м.г.). Това е с 217.8% повече и се дължи на отчетения ръст на борсовите цени на квотите и повишението с над два пъти на реализирания обем на произведената електроенергия, водещо до повече емитирани квоти въглеродни емисии. Това не е изненада - от началото на годината квотите се движат между 70-80 евро/тон. Моментно изключение имаше в началото на войната в Украйна, когато ценовите нива рязко се понижиха до 65 евро/тон, но през лятото те достигнаха абсолютен връх от почти 100 евро/тон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasnoselo avatar :-P
    krasnoselo
    • - 1
    • + 2

    Поне едно хубаво нещо има от скъпия ток

    Нередност?
Нов коментар