"Булгартрансгаз" изтегли 200 млн. евро кредити заради "Балкански поток"

Държавната компания дава за обезпечение големи доларови депозити, като доходността по тях ще е по-висока от дължимата лихва по евровия заем

Заради продължението на "Турски поток" държавната "Булгартрансгаз" вече инвестира 75 млн. лв. в новата компресорна станция "Странджа" и 11 км газопровод до турската граница
Заради продължението на "Турски поток" държавната "Булгартрансгаз" вече инвестира 75 млн. лв. в новата компресорна станция "Странджа" и 11 км газопровод до турската граница
Заради продължението на "Турски поток" държавната "Булгартрансгаз" вече инвестира 75 млн. лв. в новата компресорна станция "Странджа" и 11 км газопровод до турската граница    ©  Надежда Чипева
Заради продължението на "Турски поток" държавната "Булгартрансгаз" вече инвестира 75 млн. лв. в новата компресорна станция "Странджа" и 11 км газопровод до турската граница    ©  Надежда Чипева

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е взел 200 млн. евро кредити от четири банки. Средства са за авансови плащания по българската част от газопровода "Турски поток", наричан от премиера Бойко Борисов "Балкански поток".

Любопитен елемент е, че държавната компания обяви печалба от операцията от над 2 млн. лв. В момента по големи корпоративни доларови депозити може да се получи и лихва над 1%, а заради излишъка на евро и отрицателните лихви е възможно да се получи въпросната положителна разлика, обясни пред "Капитал" банкер.

Заемите са за срок от 6 месеца и са обезпечени със собствени средства на "Булгартрансгаз", чиито парични наличности към 30 юни тази година са били 548 млн. лева. Тези средства явно са били в долари, тъй като валутата се ползва от всички петролни и газови компании за разплащания. Освен това на 11 октомври Българският енергиен холдинг е увеличил капитала на газовото дружество с 350 млн. лв. чрез 73 млн. лв. неразпределена от минали години печалба и 277 млн. лв. резерви от преоценки.

Кой дава кредитите

Процедурата за събиране на оферти за банково финансиране бе обявена на 3 октомври, като такива можеше да се подават до 17 октомври. От "Булгартрансгаз" казват, че са получили общо 9 предложения, като след оценка са подписали с договори със Ситибанк Европа, ИНГ банк, Уникредит Булбанк, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

Какви точно средства е предоставила всяка от банките не е ясно. Според условията на конкурса е имало две опции - за кредит между 30 и 40 млн. евро и за такъв между 40 и 50 млн. евро, като за всяка от тях финансовите институции е трябвало да предложат конкретни лихвени проценти. Предвид общия размер от 200 млн. евро следва да се предположи, че всяка от избраните 4 банки е предоставила по 50 млн. евро. Но в поканата имаше включено условие, че "Булгартрансгаз" може да поиска увеличение с до 50% на предлагания кредит, което на практика означава, че може съотношението на участието на банките да е различно.

Кредитите са обезпечени чрез депозити в щатски долари за срок от 6 месеца, с опция за удължаване за още шест, обясняват от държавната компания, като допълват, че това ще им позволи да постигнат положителен финансов ефект от над 2 милиона лева.

Къде отиват парите

По-голямата част от получените 200 млн. евро ще са за авансовото плащане към саудитския консорциум Arkad, който изгражда линейната част на газопровода. Конкретната сума според договора е 250 млн. лв. плюс 50 млн. лв. за ДДС. Останалите 1.9 млрд. лв. без ДДС за строителството ще бъдат осигурени Arkad и ще бъдат изплащани от "Булгартрансгаз" за срок от 120 месеца след въвеждането в експлоатация на проекта. Годишната лихва в този случай обаче е определена от арабите на 4.1%, което означава оскъпяване от над 400 млн. лева.

За обединението на ГБС и "Ферощал", което е избрано да изгражда двете компресорни станции за "Балкански поток" - "Расово" и "Нова Провадия", пък са предвидени 140 млн. лв. аванс и 28 млн. лв. за ДДС. Тук цялата стойност на договора е 350 млн. лв. без ДДС и останалите 210 млн. лв. ще бъдат осигурени от изпълнителя, като държавния газов оператор има ангажимент да ги изплати за 2 години. Определената от ГБС и германския им партньор лихва е 3.9% за първата година и 4.1% за втората.

Общата сума на тези авансови плащания е 468 млн. лв., или 239.3 млн. евро, което означава, че "Булгартрансгаз" ще използва и част от паричните си наличности, които към 30 юни са били 548 млн. лева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 1

    Колко ще получим като компенсация от Газпром за предсрочното спиране на транзита през балканския газопровод към Турция?

    Нередност?
Нов коментар