България излиза от две международни банки от времето на СИВ, доминирани от Русия

Решението е съгласувано и с други страни от ЕС, които ще направят същото

През 2019 г. Международната инвестиционна банка взе решение да премести централата си в Будапеща
През 2019 г. Международната инвестиционна банка взе решение да премести централата си в Будапеща
През 2019 г. Международната инвестиционна банка взе решение да премести централата си в Будапеща    ©  МИБ
През 2019 г. Международната инвестиционна банка взе решение да премести централата си в Будапеща    ©  МИБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще прекрати участието си в Международната инвестиционна банка (МИБ) и в Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Това реши правителството днес, като действието е съгласувано и с другите страни от ЕС, които са акционери в двете банки.

Те са създадени в гoдините на социализма, за да обслужват разплащанията и връзките в рамките на страните гравитиращи около Съветския блок. Основаната през 1970 г. МИБ е замислена буквално като банка, която да обслужва тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ), който координираше икономическата политика на блока.

Акционерите: Русия и други

И двете банки са доминирани от Москва. В МИБ тя има близо 47.5%, като останалите осем членуващи държави си поделят останалото. България е трети по големина акционер с 10%, като по-голям дял има Унгария - над 17%. Извън това обаче дялове от по между 6 и 9% имат Чехия, Словакия и Румъния от ЕС, така че сумарно делът на всички тях е малко над този на Русия. Останалите малки членове са Куба, Монголия и Виетнам.

Общо активите на МИБ към края на 2021 г. са близо 1.8 млрд. евро, а капиталът - 424 млн. евро, като делът на България е 42 млн. евро.

В МБИС Русия е мажоритарен собственик с 51.6%, а България е четвърти по големина акционер със 7.6%. И тук обаче близо половината от капитала е контролиран от страни от ЕС - Чехия, Полша, Румъния и Словакия. Активите й са 776 млн. евро, а капиталът 471 млн. евро.

Бг кредитите: 200 млн. лв. за няколко големи компании

Един от големите въпроси след това решение е какво ще се случи с вече отпуснатите кредити от банките. Портфейлът на МИБ в България е около 130 млн. евро, а този на МБИС - около 60-70 млн. евро, като най-голям клиент е държавната "Булгартрансгаз", която през 2019 г. получи 50 млн. евро, за да финансира българската отсечка от "Турски поток".

През годините те са финансирали различни големи български компании, като към момента сред големите им получатели на заеми са "Еврохолд и""Хювефарма". Теоретично нищо не би трябвало да се промени, доколкото те имат експозиции не само към компании от акционерите си.

Има обаче и други неизвестни. Едната логично е какво се случва с акциите на самите държави, предвид че заради санкциите не могат да ги продадат на Русия или на друг. Това вероятно ще означава, че България и другите ще трябва да отпишат дяловете си като загуба.

Реално не е ясно как точно МИБ ще може да продължи да функционира, тъй като наскоро и централата на банката беше преместена в Будапеща. След началото на инвазията в Украйна в унгарската столица, както и на много други места, имаше протести и част от исканията бяха затварянето на "шпионската банка". Засега официално намерения да се оттеглят от МИБ са заявили правителствата в Чехия и Румъния, но не и унгарското.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fho19646709 avatar :-|
    fho19646709
    • - 9
    • + 2

    Очевидно инсталираните от американското посолство кирчо-кокорчовци искат да се възползват от военната ситуация за да изгорят безвъзвратно всички мостове с Русия - икономически и културни.

    Нередност?
  • 2
    breezyiswin avatar :-|
    GuardianSW
    • - 2
    • + 2

    Никой не иска да изгори никакви културни мостове с Русия, недей да лъжеш
    До коментар [#1] от "fho19646709":

    Нередност?
  • 3
    fho19646709 avatar :-|
    fho19646709
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#2] от "GuardianSW":

    Хич, само да сменят националния празник заради ролята на Русия в него, да премахнат неколко руски паметника и пр. Като побеснели кучета са американските подлоги сега.

    Нередност?
  • 4
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485

    Никакви мостове не ни трябват на нас към Русия, на тях им трябват, нали затова беше цялото упражнение и натиск да влезем в НАТО и ЕС, троянски кон. Ще е истинско чудо, ако някога разрушим тези мостове, но няма да съм жив да го видя.

    Нередност?
Нов коментар