НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Путин обвини България, че умишлено забавя изпълнението на "Турски поток"

Острата позиция идва няколко дни след като американският посланик в София заяви, че проектът няма да донесе очакваните ползи на страната

Руският президент (вдясно) направи остро изказване срещу българското правителство
Руският президент (вдясно) направи остро изказване срещу българското правителство
Руският президент (вдясно) направи остро изказване срещу българското правителство    ©  Reuters
Руският президент (вдясно) направи остро изказване срещу българското правителство    ©  Reuters

България умишлено забавя изпълнението на проекта "Турски поток" на своя територия въпреки многократните искания към Русия за ускоряване на доставките на руски газ. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич.

Намеса отвън

"Въпреки многократните уверения и въпреки многократните искания към руската страна да осигури доставката на нашия газ през Турция към България виждаме, че българската страна, което не е тъжно, не звучи странно, умишлено забавя изпълнението на проекта на своята територия", каза Путин, цитиран от vestifinance.ru.

Той обръща внимание на това, че действията на българската страна са "очевидно под натиск отвън". "Ще видим как този проект ще бъде реализиран по-нататък на българска територия. Ако българите не искат - не българите, а българското ръководство, ще намерим други начини да реализираме нашите възможности в южната част на Европа", подчерта президентът на Русия.

Острата позиция на Путин идва няколко дни след като в реч пред Атлантическия клуб в София посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че за страната, която подчертава желанието си да създаде газов хъб, "Турски поток" няма да донесе очакваните ползи; напротив, "продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна. Това всъщност се потвърждава и от категоричнта позиция на "Газпром", че няма да предостави никакви количества природен газ за търгуване на българската газова борса.

Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения "Южен поток". Полагането на тръби в Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици - става дума за разклонение с дължина 402 км с капацитет от 12.87 млрд. куб. метра газ годишно.

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод от две линии с капацитет по 15.75 млрд. куб. м всяка. Първата е за доставката на газ за Турция, а втората - за Южна и Югоизточна Европа.

Българската готовност

В края на октомври бяха открити първите 11 км от продължението на газопровода "Турски поток" през България - от турската граница до компресорна станция "Странджа". Те обаче не са част от големия договор със саудитската Arkad, а изпълнението им беше възложено още в края на 2018 г. на воден от "Главболгарстрой" консорциум. Тези 11 км са завършени близо година след подписването на договора с "Главболгарстрой". В същото време договорът с Arkad предвижда за 250 дни (около 8 месеца) да бъдат изградени 308 км от сръбската граница до Полски Сеновац. Останалите 166 км от трасето на газопровода, който премиерът Бойко Борисов настоява да се нарича "Балкански поток", ще бъдат изградени на по-късен етап, тъй като за начало ще се използват част от съществуващите сега газопроводи между Провадия и Полски Сеновац.

Въпреки че преди местните избори в края на октомври Борисов инспектира с джипката строежа на участък от "Балкански поток", има сериозни основания да се смята, че газопроводът няма да бъде готов преди лятото на следващата година. Заради метеорологичните условия строителството ще бъде замразено през януари и февруари, а след завършването му ще трябва да се правят и тестове, които отнемат месеци.

Общата стойност на договора с Arkad е 1.1 млрд. евро, като отделно ще има и около 470 млн. лв. лихви, тъй като саудитците сами ще осигурят финансирането, след което "Булгартрансгаз" ще го възстановява в продължение на 10 години. Освен този разход за тръбопровода се строят и две компресорни станции - "Расово" и "Нова Провадия". Договорът за тях е на стойност 350 млн. лв. и също е сключен с "Главболгарстрой".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 14

    Някои неща никога не се променят. Сърбия и Русия - винаги заедно срещу България!

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-(
    Peni Nikol
    • + 7

    Путин недоволен, ние пък сме в ЕС и НАТО...

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 5

    Сърбия и Русия вечните врагове на България!
    Да си гледат работата - газ за Сърбия няма да има!

    Нередност?
  • 4
    rka44622423 avatar :-?
    Бланш
    • - 3

    На Баце ни се виждат "малко парите" които сте обещали Друга причина няма. Всички знаят че Русия пари така не дава (за стойки и чупки в кръста).

    Нередност?
  • 5
    udo03382418 avatar :-|
    Nikolay Lazarov
    • + 5

    На скоро бях писал в коментарите: Когато Сърбия се сърди на България, значи правим всичко правилно (това важи също и за Русия).

    Путин да беше споменал нещо и за неустойките , които Газпром трябваше да плати за гарантираните по договор транзитни такси на газ до 2030 год. А сега са им опростени, та ние и за наша сметка тръбопровод стройм, та да видиш и нарочно сме се бавели 😂.

    Да беше споменал нещо и Северен поток 2. Той е още по бавен, ама това май не е нарочно (разрешителното от Дания за поставяне на тръби в датски води дойде едва преди седмици).

    Това са думи за пред сръбската публика. Да се радват, че не са в НАТО и Европейският съюз. Както преди време каза пред Г-н Груевски, че Кирил и Методи май били Македонци). После видяхме какво се случи със вече новокръстената Северна Македония и с г-н Груевски.

    Нередност?
  • 6
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 3

    И червените мутри и хлебарки се РАЗТИЧАХА - ПО МЕДИИ И ТВ-ТА. ПЪРВИ ДОТИЧА ГЛАВНАТА ХЛЕБАРКА - мутрата комунист Бойко Борисов, а след него и другите. И започнаха оправдания, обяснения, отхвърляне на вина ……. Като пионерчета пред другарката !!!

    Нередност?
Нов коментар