🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Багери за 25 млн. евро пусна в експлоатация "Мини Марица-изток"

До края на годината размерът на инвестициите на държавното дружество ще стигне до 85 млн. лева

По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще замени три стари машини в рудник "Трояново-север"
По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще замени три стари машини в рудник "Трояново-север"
По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще замени три стари машини в рудник "Трояново-север"    ©  Мини Марица-изток
По-големият от двата багера е толкова ефективен, че ще замени три стари машини в рудник "Трояново-север"    ©  Мини Марица-изток

Два нови роторни багера пуска в експлоатация държавната компания "Мини Марица-изток". Стойността им е над 25.8 млн. евро, половината от които са собствени средства, а останалото е безвъзмездна помощ от Европейската банка за възстановяване и Международен фонд "Козлодуй".

Въвеждането в работа на два роторни багера едновременно се извършва за пръв път в история на дружеството. По-големият от тях ще замести напълно 3 остарели багера в рудник "Трояново-север". А като цяло новата техника значително ще намали разхода на електроенергия, обясни Николай Райчев, управител на доставчика - консорциум "Фамур и Българска енергетика". "Въпреки внушителните си размери багерите са ефирни, здрави и устойчиви, а конструкцията им е плод на дългогодишна работа на екип от Полша. Модерно решение в областта на носещите конструкции гарантира издръжливост, достигаща 50 години", каза още той.

Засега на загуба, но с очакване за печалба

От началото на годината "Мини Марица-изток" регистрира загуба, тъй като има половин милион тона по-малко реализирани въглища в сравнение със същия период на миналата година. "До края на годината обаче разчетите ни са такива, че ще завършим с положителен финансов резултат", каза изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов и обясни, че дружеството няма задължения към фирми и банки, но има да взима пари от ТЕЦ "Марица-изток 2", като държавната електроцентрала плащала задълженията си по предварително съгласуван план.

Инвестиционната програма на мините за 2019-а е в размер на 85 млн. лева и ще бъде изпълнена, твърдят още от ръководството. През миналата година пък вложенията са били в размер на 110 млн. лева, като тогава дружеството приключи и с 2 млн. лева печалба.

Мерките на правителството

В няколко ключови документа като Интегрирания план "Енергетика - климат", който до края на годината ще бъде предаден официално в Европейската комисия, правителството е заявило, че през следващите години ще продължи да разчита на производството на ток от въглища. "България ще продължи да разчита на електроенергията, произведена от въглища, и да развива въгледобива в България, защото това е пряко свързано с конкурентоспособността на икономиката, с енергийната и националната сигурност", каза енергийният министър Теменужка Петкова. Тя съобщи още, че продължава работата по разработването и одобряването на механизъм на капацитет, който да гарантира съществуването на въглищните централи. Продължават и преговорите с ЕК за трансформирането на 600 млн. лв. от дълга на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" в капитал.

Министър Петкова отново обяви, че се предвижда пазарът на електрическа енергия да бъде либерализиран напълно и да достигне такива нива, че всеки производител да продава свободно енергията си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    briton avatar :-|
    briton

    Поне този път сме в крачка със света - вместо да се намали използването на изкопаеми източници на енергия за сметка на възобновяемите, първите се увеличават.

    Нередност?
Нов коментар