Първите тръби за газовата връзка с Гърция ще се доставят през февруари

Новината идва два месеца след като премиерът Борисов инспектира "строежа" на интерконектора между Стара Загора и Комотини

''Ай Си Джи Би''    ©  ''Ай Си Джи Би''

Близо два месеца след като премиерът Бойко Борисов разходи с джипа си американския посланик Херо Мустафа и заедно инспектираха "строежа" на газовата връзка между България и Гърция, се оказва, че доставките на тръби тепърва ще започнат. От проектната компания за газопровода - "Ай Си Джи Би", обявиха, че доставчика Corinth Pipeworks е произвел първите 47 км тръби за дългото 183 км трасе.

По график първата доставка е планирана за началото на февруари. Тогава тръбите ще бъдат транспортирани до бази за съхранение по трасето на газопровода както в Гърция, така и в България.

Това на практика означава, че същинското строителство все още не е започнало, въпреки че премиерът Борисов уж показа строежа. "На една сергия, ако можеш да докараш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-евтините", описа конкуренцията на газовия пазар премиерът Борисов в средата на ноември. Тогава той заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, посланиците на Азербайджан, Гърция и САЩ направиха инспекция на трасето за интерконектора с Гърция в района на Войводиново и Орлово.

Официалната първа копка на проекта пък бе направена на 22 май 2019 г. от премиерите на България и Гърция - Бойко Борисов и тогава все още Алексис Ципрас.

Партиди

Изработването на тръбите става в завода на Corinth Pipeworks в Беотия, Гърция. Изпълнителят е част от групата Viohalco, която в България притежава "Стомана индъстри", и бе избран през миналото лято след проведена обществена поръчка. Договорът му е за 58.2 млн. евро.

Производството е разпределено в пет части - за различните участъци. Всички тръби ще са с диаметър 32 инча, но дължината им ще е съответно 12 м или 18 м, а дебелината ще е между 11 мм и 20 мм.

"В рамките на проекта у нас за пръв път ще бъдат използвани 18-метрови тръби от този тип. По-голямата им дължина предполага редица предимства, включително оптимизация на разходите за заваряване и по-бързия процес по инсталиране", допълват от "Ай Си Джи Би". Полагането на този вид тръби предполага и значително по-малък брой зони за поддръжка по време на експлоатацията на газопровода.

Маршрут

Дължината на цялото трасе на газопровода, който за първи път ще позволи внос на различен от руския газ, е 183 км - от Стара Загора до Комотини. Строителството трябва да приключи до края на 2020 г., за да може преносът на газ да започне от 2021, както е предвидено по сключените вече договори с азербайджанската SOCAR. Към момента пет компании са резервирали капацитет за около 1.57 млрд. куб.м на година при възможности на интерконектора за 3 млрд. куб.м.

Проектът може да осигури и възможности за допълнителен транзит на природен газ през България в посока Украйна, Румъния, Сърбия и дори Унгария от достъпа до гръцките LNG терминали.