🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" поиска намаление на цената на газа с 40.49%

Тепърва ще се решава с колко ще намалее цената на парното и топлата вода

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов (вдясно) заяви, че преговорите с "Газпром" са били тежки, а руската компания била "шокирана" от искането ни за 40% отстъпка
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов (вдясно) заяви, че преговорите с "Газпром" са били тежки, а руската компания била "шокирана" от искането ни за 40% отстъпка
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов (вдясно) заяви, че преговорите с "Газпром" са били тежки, а руската компания била "шокирана" от искането ни за 40% отстъпка    ©  Надежда Чипева
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов (вдясно) заяви, че преговорите с "Газпром" са били тежки, а руската компания била "шокирана" от искането ни за 40% отстъпка    ©  Надежда Чипева

Общественият доставчик "Булгаргаз" официално поиска от енергийния регулатор намаление на цената на природния газ с 40.49% от 1 април. Така вместо сегашните 44 лв./MWh цената ще стане 26.21 лв./MWh. В тази сума обаче не влизат тарифата за достъп и пренос, както и акциз и ДДС.

Освен това "Булгаргаз" е внесъл и предложение за по-ниска с 0.8% цена на газа за май, тъй като тарифите вече ще се определят на месечна база.

Новите цени са в резултат от постигнатото на 3 март споразумение с "Газпром" в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу руската компания. Така за изчисляване на цените има нова формула, която освен петролни деривати и курса на долара включва и борсовите котировки на природния газ, които в момента са рекордно ниски.

Окончателното решение за цената на природния газ от 1 април ще бъде взето от енергийния регулатор в края на март, като преди това предстои и обществено обсъждане. Тогава ще се разбере и как намалението ще се отрази на тарифите на парното и топлата вода.

Под въпрос

"Газпром" се съгласи новият модел за ценообразуването да се прилага със задна дата - от август 2019 г., като след преизчислението се очаква "Булгаргаз" да получи обратно около 150 млн. лв. Конкретната сума обаче ще стане ясна от съответните ценови заявления за отделните месеци, които предстои да бъдат разгледани от КЕВР.

Все още не е ясно как точно ще бъдат връщани пари на топлофикациите и крайните клиенти. Преди седмица стана ясно, че за да стане възможно това, са нужни законодателни промени, тъй като в момента регулаторът не може да коригира вече взети решения. Има и вариант обаче регулаторът да определи, че има надвзети суми от потребителите, които следва да се приспаднат от бъдещи сметки.

Работна група в енергийното министерство пък ще обсъжда схемата, по която бизнесът и домакинствата ще бъдат компенсирани. Със сигурност обаче "пари на ръка" няма да бъдат връщани, увери председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева поиска ясни и кратки срокове за връщане на надвзетите суми на граждани след намаляване цената на газа. В писмо до министъра на енергетиката, председателя на комисията по енергетика в Народното събрание и до шефа на енергийния регулатор тя настоя за баланс между интересите на дружествата и тези на клиентите при корекциите на фактурите.

"Оказва се, че едно толкова важно и дългоочаквано споразумение не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които към момента компетентните органи нямат отговори, в т.ч. и по какъв начин намаляването на цената на природния газ реално ще се отрази на сметките на крайните клиенти", заявява Ковачева.

Все още няма коментари
Нов коментар