🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Белене" също може да стане жертва на вируса

Компаниите, които участват в процедурата, нямат достъп до "информационната стая" и това ще забави значитено процеса

Заради задаващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова ядрена централа на чисто пазарен принцип може да пропадне
Заради задаващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова ядрена централа на чисто пазарен принцип може да пропадне
Заради задаващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова ядрена централа на чисто пазарен принцип може да пропадне    ©  Красимир Юскеселиев
Заради задаващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова ядрена централа на чисто пазарен принцип може да пропадне    ©  Красимир Юскеселиев

Сроковете по процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" ще бъдат удължени с месец и половина, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. В момента търгът е на етап обвързващи оферти, които трябваше да бъдат подадени до края на април. Заради извънредното положение обаче това вероятно ще се случи през юни и то ако няма удължаване на карантината.

Причината за отлагането е, че в момента представители на петте компании, заявили интерес, нямат достъп то т.нар. информационна стая, която се намира в НЕК. Именно в нея те могат да се запознаят с документация по проекта. "Това, върху което ще се концентрираме, е, че срокът за подаване на обвързваща оферта ще започне да тече от момента, в който тези компании ще имат достъп до информационната стая, защото там е цялата база данни за проекта", коментира Петкова пред БНР.

От енергийното министерство не отговориха на запитване на в. "Капитал" дали отделно от това някоя от петте компании е настояла за отсрочка. Не е ясно и защо документите с налични само на хартия в стая в сградата на НЕК, а не могат да се четат онлайн с оторизиран достъп например.

Сред заявилите интерес да инвестират в проекта за ядрена централа са "Росатом" и Китайската държавна ядрена корпорация, а доставчици на оборудване искат да бъдат General Electric и френската Framatome. Заради икономическия ефект от коронавируса обаче е много вероятно инвестицията в АЕЦ "Белене", която се оценява на минимум 10 млрд. евро, да бъде изцяло отложена. Още повече че условията на правителството са проектът да се реализира на чисто пазарен принцип без държавна помощ, гаранции или изкупване на електроенергията.

И още неизвестни

Безспорно извънредната ситуация ще доведе до известна реорганизация по отношение на дейностите, свързани с "Балкански поток", обясни Петкова пред БНР. Въпреки това по думите й към момента газопроводът, който е продължение на "Турски поток" през България, както и интерконекторът с Гърция, се движат в рамките на сроковете, предвидени в договорите.

Но е много вероятно забавяне да има заради проблема с веригите на доставки и затворените заводи. В случая с газовата връзка тръбите се правят в Гърция и не е сигурно дали цялото количество ще може да бъде произведено в уговорените срокове предвид резкия скок на заболелите с COVID-19 там.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 4

    А дано!

    Нередност?
Нов коментар