🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Връщането на пари след новата цена на газа създаде хаос в институциите

Работна група ще изяснява как ще се връщат надвзетите суми, но това може и да не стане скоро

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха новите условия в договора с "Газпром" пред депутатите, с което яснотата по темата почти се изчерпа
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха новите условия в договора с "Газпром" пред депутатите, с което яснотата по темата почти се изчерпа
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха новите условия в договора с "Газпром" пред депутатите, с което яснотата по темата почти се изчерпа    ©  Надежда Чипева
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и министър Теменужка Петкова резюмираха новите условия в договора с "Газпром" пред депутатите, с което яснотата по темата почти се изчерпа    ©  Надежда Чипева

Когато цените се вдигат - всичко е точно и ясно за държавата. Ако обаче има понижение - настъпва истински хаос. Точно това се случва в момента с новите цени на руския природен газ за България. След като на 3 март стана ясно, че общественият доставчик "Булгаргаз" и "Газпром" са постигнали споразумение за намаление на цената на газа със задна дата - от 5 август 2019 г., и руското дружество ще върне около 150 млн. лв., сега никой не може да каже как ще се разпределят тези средства и дали крайните потребители ще бъдат компенсирани за плащаните през последните месеци по-високи сметки. Това стана ясно на днешното заседание на енергийната комисия в парламента.

Проблемите идват от това, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да преизчисли новата цена на природния газ за всеки отделен месец от август насам, а след това да излезе и с нови ценови решения за парното, топлата вода, а вероятно и на тока, тъй като топлофикациите произвеждат електроенергия, която се купува от НЕК за регулирания пазар. Това обаче е недопустимо от закона, а председателят на енергийния регулатор Иван Иванов определи ежемесечното преизчисляване на тока като абсурд, но дали това все пак ще се наложи ще бъде уточнено допълнително.

Занапред определянето на нови цени на газа всеки месец, а не както досега - на тримесечие, според Иванов също ще доведе до "тежки проблеми". Един от тях е, че ако това се приеме, на дружествата ще се наложи да отчитат показанията на всеки 30 дни.

Къде е договорът

Към момента "Булгаргаз" не е депозирал в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) променения договор с "Газпром", каза още Иванов и изрази надежда, че това ще се случи до края на деня. Още отсега обаче е ясно, че ще се наложат законодателни промени.

"Към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения за изминали периоди, освен ако не сме задължени от Върховния административен съд, а случаят не е такъв", заяви той. Иванов изрази надежда, че промените ще бъдат отразени бързо в Закона за енергетиката, който в момента се редактира заради поетапната либерализация на пазара на електроенергия. Едва след като корекциите станат факт, регулаторът ще може да разгледа осемте заявления за цени на "Булгаргаз" - от 5 август до 31 март. Тогава именно ще стане ясно и какви точни ще са намаленията на тарифите за миналите периоди, тъй като те вече ще зависят от борсовите цени на газа в съответния момент, както и от котировките на долара и петрола. Обявените 40.3% се отнасят само към цената, която газовият доставчик ще поиска от 1 април тази година.

Кой колко (и дали) ще получи

Неясна остава схемата, по която ще бъдат връщани пари на клиентите на "Булгаргаз". Затова към енергийното министерство ще бъде създадена работна група, която ще уточнява процедурата, стана ясно от думите на ресорния министър Теменужка Петкова. Според Иван Иванов обаче със сигурност това няма да става "с пощенски запис".

Зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от БСП Таско Ерменков попита как ще се задължат посредниците да върнат пари на крайните клиенти, а Мая Манолова от движението "Изправи се.БГ" изрази съмнение, че домакинствата въобще ще получат съществена отстъпка. Според нея по некоректен начин се внушава, че предстои значително намаляване на сметките им за парно, ток и газ със задна дата.

Според експерти един от възможните варианти е не да се дават пари на ръка, а парите да бъдат приспадани от бъдещите сметки. Не е ясно обаче дали работната група към КЕВР няма да предпочете да остави част от парите в топлофикационните дружества, за да може те да изчистят дълговете си към "Булгаргаз". За пример - само "Топлофикация-София" дължи около 200 млн. лв.

"Важното е, че този път имаме да получаваме, а не трябва да додаваме. Това е ситуация, в която сме поставени за първи път", обобщи министър Петкова. Но въпросът е, че да получават имат клиентите, които са плащали фактурите, а не политиците.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-(
    Peni Nikol
    • + 3

    Ще има да протакат, ще има да мрънкат и ако може нищо да не връщат би било най добре за КЕВР и Иванов. Свикнали са само да ни "стрижат".

    Нередност?
  • 2
    nuk51605601 avatar :-P
    nuk51605601
    • + 2

    Държавата Мащеха: "Кръв повръщам, пари не връщам..."

    Нередност?
  • 3
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • + 1

    Не чакайте пари. Картички по мейла и извинения може.

    Нередност?
  • 4
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov

    Разбира се, че ще създаде хаос, институциите не са свикнали да връщат пари. Ако трябваше да се увеличават цените със сигурност нямаше да има хаос.

    Нередност?
Нов коментар