🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да живееш в контролния център на електроразпределението в Ню Йорк

Мярката се налага, за да се защити ключовият състав, който да поддържа електрозахранването в мегаполиса

Щатът Ню Йорк е най-засегнатият от разпространението на коронавируса
Щатът Ню Йорк е най-засегнатият от разпространението на коронавируса
Щатът Ню Йорк е най-засегнатият от разпространението на коронавируса    ©  Reuters
Щатът Ню Йорк е най-засегнатият от разпространението на коронавируса    ©  Reuters

Заради бързото разпространение на коронавируса в САЩ редица от енергийните предприятия там предприемат крайни мерки, с които да съхранят ключовите си служители, така че в един момент да не се наложи спиране на електрозахранването. Например нюйоркският независим системен оператор (NYISO), който е една от деветте регионални компании за управление на електропреносната мрежа в страната, е задължил част от персонала си да живее в контролните центрове.

Американското списание POWER съобщава, че общо 37 работници, от които 33 оператори и мениджъри на мрежи, двама ютилити служители и двама, които обслужват кафе-ресторанта, са затворени на работните си места и нямат право да напускат.

"Нашите оператори на мрежи правят огромна лична жертва, за да поддържат електричеството, необходимо на здравните работници, които се грижат за пациентите си, а светлините остават включени за всички нюйоркчани", написа в официално съобщение NYISO.

Подобна мярка е въведена и от Калифорнийския независим системен оператор (CAISO). "Това е част от нашия план за реагиране на пандемията и целта е да защитим нашите служители, клиенти и нашата общност, така че да осигурим надеждното функциониране на мрежата, което сега е толкова важно, колкото никога преди", казва Стив Берберич, главен изпълнителен директор на CAISO.

На други места в САЩ засега се въвежда по-дълго работно време (12 часа) за служителите, като целта е да се правят по-малко смени и да се ограничат контактите.

Ричард Дюи, главен изпълнителен директор на NYISO, цитиран от Bloomberg News, казва, че решението да се задържат работници в оперативните центрове е "драматична стъпка". "Имаме този план от години и се надявахме никога да не го използваме", казва още той.

В България засега подобни крайни мерки не са въведени, но при необходимост прилагането им ще е неизбежно, за да се гарантира електроподаването. В началото на извънредното положение от Електроенергийния системен оператор обясниха за "Капитал", че са предприели превантивни мерки за ограничаване на социалните контакти на работниците. По същия начин действат и в АЕЦ "Козлодуй".

Все още няма коментари
Нов коментар