Търг на "Топлофикация София" повдигна съмнения за нагласен победител

Срок от три дни и условие за гигантски оборот повдигнаха основателни съмнения. Затова поръчката ще бъде спряна и ще се обяви нова

Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не ползва свързания с Ковачки посредник при продажбата на електроенергия
Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не ползва свързания с Ковачки посредник при продажбата на електроенергия
Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не ползва свързания с Ковачки посредник при продажбата на електроенергия    ©  Велко Ангелов
Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не ползва свързания с Ковачки посредник при продажбата на електроенергия    ©  Велко Ангелов

На 25 март общинската "Топлофикация София" е изпратила покани до избрани фирми за сключването на договор за балансиране (това е начинът за покриване на разликите между заявките и реалното производство на електроенергия). За процедурата няма публична информация, а днес бе разгласена във фейсбук от общинския съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев, като той публикува и самата покана. От документа се вижда, че поставените условия към кандидатите са хиперзавишени (200 млн. лв. оборот за последната година) и на тях отговарят само няколко търговеца на ток, а комбинацията от необходимостта да се представят десетки документи и изключително краткия срок за подаване на оферта - само три работни дни, повдигат съмнения за предварително определен изпълнител.

Сега "Топлофикация София" има договор за координатор на балансираща група с "Гранд енерджи дистрибюшън", която се свързва с Христо Ковачки. Именно "Гранд енерджи дистрибюшън" е и една от малкото фирми, които покриват новите изисквания на столичното парно. Останалите са търговците на ток на ЧЕЗ и "Енерго-про".

Старт и стоп

Потърсен за коментар, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров обясни пред "Капитал", че условията по процедурата са били публикувани още през декември и всеки е можело да се запознае с тях, а публикуването й е по предварително изготвения график. "Наша грешка е, че не съобразихме сегашната ситуация с наложените ограничения и не удължихме сроковете. Затова сега ще прекратим тази процедура и ще обявим нова следващата седмица с по-дълги срокове за подготовка на документите", заяви Александров.

По думите му поканата е била изпратена до 17 търговеца на ток, поради което очаква и конкуренция при офертите. На практика обаче с над 200 млн. лв. годишен оборот са изключително малко фирми. Според последните годишни финансови отчети (за 2018 г.) това изискване покриват само "Гранд енерджи дистрибюшън" и дружествата от групата на ЧЕЗ и на "Енерго-про". Поради значително увеличения обем на свободния пазар и по-високите борсови цени на тока е възможно през 2019 г. и още няколко компании да са прекрачили границата от 200 млн. лв., но това няма как да се докаже официално без заверен финансов отчет. А сроковете за подаването на такива бяха удължени до 30 юни заради коронавируса.

Александров обаче твърди, че изискването за годишен оборот от 200 млн. лв. не е никак случайно. "Топлофикация София" произвежда на година електроенергия за около 100 млн. лв. и трябва да има достатъчно голям координатор на балансираща група", казва той. Според участници на пазара на електроенергия, с които "Капитал" разговаря, подобно условие е адекватно, тъй като по-малък координатор може да не успее да балансира толкова голям производител.

Също така директорът на столичната топлофикация твърди, че договорът за балансиране няма стойност и реално дружеството няма да плаща, а дори може да получава пари по него. Това е така, защото графиците за производството са така направени, че почти винаги има излишък на енергия и много рядко се изпада в недостиг, който именно струва скъпо.

Без посредник

Освен балансьор доскоро "Гранд енерджи дистрибюшън" беше и посредник на "Топлофикация София" при продажбата на електроенергия - купуваше тока по фиксирана цена и го препродаваше на борсата. Сега директорът на общинското дружество съобщи за "Капитал", че от няколко седмици това се е променило и столичното парно само продава енергията си на борсата. "Вече има екип, който търгува, и няма да използваме посредници", каза Александров.

При добри пазарни условия това може да осигури допълнителни приходи на компанията, която за деветмесечието на 2019 година отчете 88 млн. лв. загуба. Сега обаче цените на борсата са ниски поради слабото потребление.