🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Карантината "свали" цената на борсовия ток с над 30%; Посредникът на Ковачки е спрял да купува тока на "Топлофикация София"; "Булгаргаз" предлага ново намаление на цената на газа с 6.67% от май

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Обявеното извънредно положение и спирането на част от производствата у нас и по света оказват все по-осезаемо влияние върху борсовите цени на електроенергията, с което променят отношенията на отделните търговци и създават предпоставки за още по-голяма непредсказуемост на тарифите.

В понеделник например цената на борсовия ток в България на бе най-ниска в цяла Европа - 11.95 евро/мВтч, а ден по-рано електроенергията се доставяше за 3.57 евро/мВтч, показва справка на "Капитал".

Карантината като цяло е "свалила" цената на борсовия ток с над 30%. В резултат средната цена на БНЕБ през последните две седмици на март (от 16 до 29 март) е била 46.59 лв./мВтч. За сравнение, за същия период на 2019 г. сделките на пазара "Ден напред" са се сключвали при нива от 67.64 лв./мВтч. Това означава, че има спад от 31%, показва анализ на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ).

Още по-голяма се оказва разликата с определената от Комисията за енергийно и водно регулиране референтна пазарна цена 89 лв./мВтч.

Именно тези ценови колебания са в основата на решението на посредника на бизнесмена Христо Ковачки да спре да купува тока на "Топлофикация София". Само допреди месец свързаният с Ковачки търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" купуваше енергия от "Топлофикация София" по фиксирани цени и след това я продаваше по-скъпо на борсата. От средата на март обаче токът на свободния пазар поевтиня с над 30% и горната схема е станала губеща - купува се пак по същите фиксирани цени, но вече трябва да се продава под тях.

В резултат на това от 23 март "Гранд енерджи дистрибюшън" е спряла да изпълнява задълженията си по договора със столичното парно, с което на практика е прехвърлила целият риск от ниските цени върху общинското дружество.

Информацията за това съобщи общинският съветник Владислав Панев от "Демократична България", който е и съпредседател на "Зелено движение", след като на заседание на икономическата комисия в общината изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров е разказал за проблема.

Ситуацията обаче не е безпрецедентна - в края на 2017 г. също имаше спад на борсовите цени, но тогава негативите бяха поети от търговците и редица от тях фалираха, след като не успяха да изпълнят дългосрочните си договори с производителите. Най-знаковият пример е "Фючър енерджи", която бе кандидат за покупката на дружествата на CEZ в страната.

Междувременно "Булгаргаз" поиска ново намаление на цената на природния газ - с 6.67% от май. Заявлението на дружеството предвижда газът да струва 23.52 лв./мВтч (12.02 евро/мВтч) без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС за крайни снабдители и топлофикации.

За сравнение, през последните дни борсовите цени (германския хъб TTF) са 6.9 евро/мВтч, но трябва да се има предвид, че има разходи за доставка до България, ако такава въобще е възможна. Предложението на "Булгаргаз" вече е внесено в енергийния регулатор, който трябва да вземе своето решение в края на месеца.

И докато ниските цени на електроенергията и природния газ променят енергийната картина в условията на карантина, извънредното положение явно не влияе на финансите на Електроенергийния системен оператор, който обяви търг за доставка на 50 нови автомобила.

Обществената поръчка е с бюджет от 1.3 млн. лв. без ДДС и според документацията автомобилите ще бъдат предназначени основно за превоза на материали и техника при обслужване, експлоатация и ремонт на обекти и съоръжения на компанията, която управлява електропреносната мрежа на страната.

Според изискванията на търга автомобилите трябва да са с минимална мощност от 90 к.с., да са на бензин, а ако разполагат с уредба за алтернативно гориво, тя да е монтирана фабрично и др. Основният критерий за избор ще бъде най-ниската предложена цена. Подаването на оферти е до 12 май, като те ще бъдат отворени няколко дни по-късно - на 14 май.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ И ИЗТОЧНИЦИ

Спадът на световното производство на въглища през 2019 г. е рекорден, но COVID-19 може да доведе до още по-голямо понижение през 2020 г. - анализ по темата може да прочетете тук.

IRENA: Инсталираните ВЕИ мощности в света надхвърлят 2500 гВт през 2019 г. - повече за годишния доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) можете да намерите тук.

Какво пише в специалния доклад на Европейската сметна палата и защо тя смята, че ЕК допринася за ядрената безопасност в ЕС, но са необходими актуализации, може да откриете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kjo09579435 avatar :-|
    kjo09579435

    Спад на борсовите цени в края на 2017 и най-знаковия пример за това е фалита на Фючър Енерджи?

    Нередност?
Нов коментар