🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Посредникът на Ковачки е спрял да купува тока на "Топлофикация София"

Фирмата "Гранд енерджи дистрибюшън" не може да пласира енергията заради срива на цените на борсата

Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на година
Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на година
Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на година    ©  Надежда Чипева
Столичната топлофикация произвежда електроенергия за около 100 млн. лв. на година    ©  Надежда Чипева

Само допреди месец свързаният с Христо Ковачки търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" купуваше енергия от "Топлофикация София" по фиксирани цени и след това я продаваше по-скъпо на борсата. От средата на март обаче токът на свободния пазар поевтиня с над 30% и горната схема е станала губеща - купува се пак по същите фиксирани цени, но вече трябва да се продава под тях.

В резултат на това от 23 март "Гранд енерджи дистрибюшън" е спряла да изпълнява задълженията си по договора със столичното парно, с което на практика е прехвърлила целият риск от ниските цени върху общинското дружество. Информацията за това съобщи общинският съветник Владислав Панев от "Демократична България", който е и съпредседател на "Зелено движение", след като на заседание на икономическата комисия в общината изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров е разказал за проблема.

Ситуацията не е безпрецедентна - в края на 2017. също имаше спад на борсовите цени, но тогава негативите бяха поети от търговците и редица от тях фалираха, след като не успяха да изпълнят дългосрочните си договори с производителите. Най-знаковият пример е "Фючър енерджи", която бе кандидат за покупката на дружествата на CEZ в страната.

Вече не ни е изгодно

Задължението на "Топлофикация София" да продава електроенергията си на борсата възникна след промени в законодателството от 1 юли 2018 г. Но макар да е голям производител (около 100 млн. лв. на година), компанията реши да избере заобиколен път и без да проведе конкурс, сключи договор с "Гранд енерджи дистрибюшън" за покупко-продажба на електрическа енергия. Тогава от столичното парно обясниха за "Капитал", че са избрали този подход, тъй като не разполагат с обучен и опитен персонал за работа на енергийната борса. А впоследствие бе лансирана и тезата, че използването на посредник дава по-голяма сигурност при флуктуации на пазара.

"Излиза обаче, че компанията не е предпазена по никакъв начин. Защото "Гранд енерджи" купува само когато е на печалба от сделката, респективно - когато "Топлофикация" е на загуба. Ако се случи обратното - късаме договора и обявяваме стопанска непоносимост", коментира сега Панев.

Формалната причина за отказа на "Гранд енерджи дистрибюшън" да купува енергия от "Топлофикация София" са ликвидни проблеми, като Александров е казал пред общинските съветници, че са се позовали още на предвидената в Търговския закон "стопанска непоносимост" и извънредното положение. Пред "Капитал" той заяви, че ще предприеме необходимите стъпки съгласно нормативната уредба, за да защити правата на дружеството по съдебен ред и да изиска съответстващите неустойки и обезщетения поради неизпълнението на договора.

Какво показват сметките

Досега столичната топлофикация продаваше енергията си на "Гранд енерджи дистрибюшън" по фиксирана цена 91.50 лв./мВтч, което е съвсем малко над определената от КЕВР прогнозна пазарна цена. Тази минимална надценка стана повод за критики към общинската компания, че пропуска печалби като не участва самостоятелно на борсата, където сделките често се сключваха при над 100 лв./мВтч. От "Гранд енерджи дистрибюшън" обаче твърдят, че срдната борсова цена от 1 юли 2019 г. на сам е била малко над договорената с "Топлофикация София" и за големи пропуснати ползи не може да се говори. Спарвка на Българската независима енергийна борса показва, че средната цена на пазара за този период е била малко над 97.5 лв./МВтч.

През последния месец обаче борсовите цени на тока са средно под 40 лв./мВтч и съответно купената за над 90 лева енергия няма как да бъде продадена без големи загуби. А и въобще може да не се пласира, тъй като много от бизнес потребителите са спрели дейността си. По информация на "Капитал" всички търговци на ток, включително и "Гранд енерджи дистрибюшън", имат заявки за намалени количества и дори прекратяване на договори.

"От 23 март 2020 г. "Топлофикация София" продава цялото произведено количество електрическа енергия самостоятелно на борсовите платформи "Ден напред" и "В рамките на деня", обясниха от компанията за "Капитал" и посочват, че това е правилна политика, защото така се отхвърлят всякакви съмнения за коректността и прозрачността на дружеството. Освен това негативният ефект от по-ниските цени за столичното парно вероятно е смекчен от рязкото поевтиняване на природния газ - с над 42% от 1 април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polite_bear avatar :-@
    HERMES

    Поредното безумие гарантирано от ГЕРБ и Столична община. Видими резултати.

    Нередност?
Нов коментар