НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Рекорд на възобновяемата енергия в Европа

Заради понижената консумация на електроенергия делът на ВЕИ се увеличава

Рекорден дял на ВЕИ в производството на електроенергия отбелязват редица държави, сред които и Германия
Рекорден дял на ВЕИ в производството на електроенергия отбелязват редица държави, сред които и Германия
Рекорден дял на ВЕИ в производството на електроенергия отбелязват редица държави, сред които и Германия    ©  Мария Съботинова
Рекорден дял на ВЕИ в производството на електроенергия отбелязват редица държави, сред които и Германия    ©  Мария Съботинова

Мерките заради COVID-19 и хубавото време в Европа доведоха до това, че слънчевите централи вече са основен източник на енергия в някои държави.

Като цяло ВЕИ отбелязват рекордно участие в производството на ток, тъй като общото потребление е намалено и делът им се увеличава. Това обаче показва, че енергийните системи могат да функционират с преобладаващо участие на зелената енергия, чийто производство е непостоянно.

Германия

Най-голямата европейска служба за научни изследвания и разработки "Фраунхофер" отбелязват, че миналата седмица възобновяемите енергийни източници за първи път в историята на страната са доминирали над конвенционалните - с дял от 55.4% в общото производството на енергия. Прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и през целия април.

Производството на соларна енергия в Германия представлява 23% от цялата електрическа енергия, произведена в страната в периода 6-12 април или 1.74TWh. Вятърните турбини пък са генерирали 1.28TWh, докато прозводството на атомните и въглищните централи е съответно 1.23TWh и 1.09TWh.

Испания

В Испания статистиката е сходна - соларите са основен енергиен източник. В началото на април испанският мрежови оператор RЕЕ заяви, че фотоволтаичната енергия е достигнал 1.049TWh за март 2020 година. Това е скок с 29.1% спрямо март 2019 г., което е и своеобразен рекорд за производството на електроенергия от фотоволтаици в страната.

Най-високият дял в производството, който соларите са постигнали, е бил 25.6%. Това е станало на на 29 март 2020 г. На базата на анализа на данните от март REE очаква още по-добро лято.

Миналата година Испания инсталира нови 4GW соларни централи, което е най-много в цялата Европа. Общата инсталирана мощност в страната е 9GW.

Великобритания

Възобновяемите източници във Великобритания също са водещ източник на енергия в страната през първото тримесечие, показват данните на консултантите от EnAppSys. Зелените централи са генерирали 35.4TWh енергия, което е 44.6% дял от общото производство, изпреварвайки газа (29.1%), ядрената енергия (15.3%) и въглищните централи (3.7%), както и вноса на енергия (7.3%).

Интересно е, че тук делът на вятърната енергия, надминава производството на ток от слънце, показват още данните на EnAppSys. Това до голяма степен се дължи на силните бури - на 8 февруари "Киара" удари страната и вятърните централи отбелязаха рекорд с дял от 44.26% от общото производство на електрическа енергия.

Освен в Европа и някои щати в Австралия отбелязаха своеобразен рекорд на ВЕИ производството.

На 11 април в Куинсланд, Нови Южен Уелс, Тасмания, Виктория и Южна Австралия делът на зелената енергия е бил 50.7%. Покривните солари са генерирали 22%, следвани от вятърната енергия 17.1% и големите соларни централи (9.4%).