"Булгартрансгаз" задвижи газовата връзка със Сърбия

Проектът, който се планира от 2012 г., ще бъде завършен през май 2022 г.

Проектът за газовата връзка със Сърбия има нов краен срок - 2022 г. На снимката: директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов
Проектът за газовата връзка със Сърбия има нов краен срок - 2022 г. На снимката: директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов
Проектът за газовата връзка със Сърбия има нов краен срок - 2022 г. На снимката: директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов    ©  Надежда Чипева
Проектът за газовата връзка със Сърбия има нов краен срок - 2022 г. На снимката: директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов    ©  Надежда Чипева

След като дълго време стоя "на трупчета", проектът за изграждането на газовата връзка със Сърбия най-накрая се раздвижи. Държавната компания "Булгартрансгаз" обяви първите две обществени поръчки, свързани с реализацията на газопровода, който няма нищо общо с продължението на "Турски поток", а цели да свърже мрежите на България и Сърбия, така че да има възможност за реверсивни доставки - например от Унгария към България.

Пускането на газовата връзка обаче няма да бъде тази година, както се планираше, а чак след две години - през май 2022 г., става ясно от съобщение на държавното дружество. Но и това е под въпрос, тъй като поръчка за самото строителство все още не е обявена.

Само преди дни стана ясно, че "Булгартрансгаз" кандидатства за близо 12 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност", които ще бъдат използване за актуализиране на подробния устройствен план за проекта на интерконектора.

Проект и консултант

Първата поръчка, на стойност 540 хил. лв. без ДДС, е за изработване на технически проект за интерконектора на българска територия. Оферти за участие в нея ще се приемат до 3 юли 2020 г.

В рамките на втората обявена процедура държавното дружество търси консултант по проекта, който ще трябва да упражнява и строителен надзор. Прогнозната стойност на тази процедура е 320 хил. лв. без ДДС, а оферти за участие ще се приемат до 17 юли 2020 г.

"Класирането на участниците и по двете поръчки ще се извършва на база на икономически най-изгодна оферта, която се изразява в оптимално съотношение качество/цена съгласно обективни показатели като срок на изпълнение, ценови параметри и други", обясниха от "Булгартрансгаз".

Важно, но без да е спешно

От "Булгартрансгаз" изтъкват, че реализацията на газовата връзка е "част от управленската програма на правителството в сектор "Енергетика", насочена към гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ".

В същото време проектът от години стои на пауза и на практика по него не се работи. Планирането му започна през 2012 г., но по различни причини (включително липса на финансиране от сръбска страна) той бе отлаган няколко пъти.

За отсечката са предвидени почти 90 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност". През годините това бе подложено на критики от страна на бизнеса, тъй като с пари по програмата за бизнеса ще се финансира държавен инфраструктурен проект. Дължината на трасето е 150 км (от Нови Искър до Ниш), от които 61 км на българска територия. Капацитетът ще бъде 1.8 до 5 млрд. куб.м годишно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Финансов вестник сте. Направете една графика - колко ще излезне да купим куб. м. от Унгария/Сърбия и да го продадем в България. Сравнете го с вноса от Изток.

    Аз очаквам, че ще е по-евтин. Докажете го, позицията ще тежи. Нека българите да знаят колко ще бъде спестено от това реверсивно движение чрез евентуалната конкуренция.

    Теоретичните разсъждения за ползата от конкуренцията не могат да мотивират обществото да натиска в една посока. Цифрите могат да го убедят. Ако няма финансова обосновка, този проект не трябва да съществува така или иначе. За колко време ще се изплати инвестицията?

    Нередност?
Нов коментар