🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие се понижава до 182 млн. лв.

Започва зареждането на пети блок с неруско гориво, като това ще става поетапно в рамките на общо 4 години

Подмяната на горивото за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" започна на Великден, като сега ще бъдат заменени 25% от касетите. Целият цикъл на подмяна ще завърши за 4 години
Подмяната на горивото за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" започна на Великден, като сега ще бъдат заменени 25% от касетите. Целият цикъл на подмяна ще завърши за 4 години
Подмяната на горивото за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" започна на Великден, като сега ще бъдат заменени 25% от касетите. Целият цикъл на подмяна ще завърши за 4 години    ©  Надежда Чипева
Подмяната на горивото за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" започна на Великден, като сега ще бъдат заменени 25% от касетите. Целият цикъл на подмяна ще завърши за 4 години    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Приходите на дружеството се понижават значително до 531 млн.лв. главно заради ниските борсови цени.
  • Централата отчита рязко нарастване на собствения капитал заради решението за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ-а.
  • На 5 май петият блок на атомната централа бе спрян за планов годишен ремонт и за презареждане с новото ядрено гориво.

Спад на печалбата с 38 млн.лв. до 181.7 млн.лв. отчита АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие. Компанията все още не е публикувала финансовия си отчет за 2023 г., но данните за първите три месеца показват, че борсовите цени на електроенергията са основният фактор за по-слабия резултат. Въпреки това няма съмнение, че централата е най-печелившето държавно енергийно дружество.

Оперативните приходи на дружеството са в размер на 531 млн. лв. и отчитат значителен спад от 279 млн. лв. (около една трета) спрямо реализираните през първо тримесечие на 2023 г. именно заради спада в пазарните цени на електроенергията. По данни на централата те са се понижили средно с 43%.

Отчетените приходи от продадена елелектроенергия на обществения доставчик НЕК са в размер на 84 млн. лева. В същото време приходите по нерегулирани цени са 442 млн. лв., или с 37% (262 млн. лв.) под отчетените през първите три месеца на 2023 г.

Разходите на АЕЦ "Козлодуй" от оперативна дейност са в размер на 329 млн. лв. и бележат намаление от 238 млн. лв. спрямо отчетените за същото тримесечие на предходната година, става ясно от отчета. Общият размер на пасивите леко намалява до 679.5 млн. лв. при 721.6 млн. лв. година по-рано.

Рязък скок на активите

Активите на дружеството са на стойност 5.69 млрд. лв., или с 1.64 млрд. лв. над отчетените в края на март 2023 г. поради увеличение на инвестиции в дъщерни предприятия, става ясно ще от отчета. Значително нарастване с 48% се отчита и в собствения капитал на дружеството. Повишението е в резултат на увеличението на акционерния капитал на дружеството с 1.5 млрд. лв. след решението на Народното събрание за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Целта е да бъде осигурено финансирането, необходимо за стартиране на следващия етап от инвестиционното намерение за изграждането на нова ядрена мощност, поради което дружеството инвестира получените средства в увеличение на капитала на проектната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" с 1500 млн. лева. "Структурата (на финансирането, б.а.) ще бъде 30% собствено участие и 70% привлечен капитал. В момента върви процедура и ще очакваме при възможност и самият строител/конструктор да предложи финансиране. Може да се преговаря за вкарването на капитал по тази линия", коментира наскоро за "Капитал" изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Новото гориво

В същото време от централата съобщиха, че от 5 май петият блок на атомната централа е спрян за планов годишен ремонт и за презареждане с ядрено гориво. В реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране - задължително условие, за да може в АЕЦ "Козлодуй" да бъде използвано различно от руското гориво.

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в централата на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години.

Досега право за доставяне на гориво за АЕЦ "Козлодуй" имаше само руската ТВЕЛ - с означение ТВСА за 5-и блок и ТВСА-12 - за 6-и блок. Последната зарядка с налични касети за 5-и блок беше извършена преди една година, като още тогава стана ясно, че ще се търси алтернативен доставчик. Разликата с шести блок е, че централата има за още 4 презареждания - до 2028 г.

В рамките на настоящото спиране на пети блок ще бъдат изпълнени и необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на 5 блок.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно графика за електропроизводство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар