Седмични новини за енергетика

"Росатом" най-вероятно ще бъде избрана за строител на АЕЦ "Белене"; 300 хил. фирми ще имат свободно договорени цени на тока от 1 октомври; "Булгартрансгаз" задвижи газовата връзка със Сърбия

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Народното събрание одобри задължителното излизане на фирмите на свободния пазар на ток. Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани в пленарната зала, с което всички юридически лица в България ще трябва да се снабдяват с електроенергия на борсови цени след 1 октомври. Тези, които не са успели да си изберат доставчик, ще останат при досегашното си електроснабдително дружество, но ще получат служебно определени тарифи вместо досегашните регулирани цени.

Това положение ще може да продължи най-много до 1 юли 2021 г., след което бизнесът без сключени други договори за доставка ще бъде пращан към доставчик от последна инстанция, където обаче разходите за ток са в пъти по-високи. Затова е необходимо компаниите възможно най-скоро да проучат пазара и да се договорят с търговец на ток.

В същото време депутатите решиха процедурата по преминаване от регулиран към свободен пазар на ток да бъде значително облекчена. Това стана, след като отпадна първоначално предвидената задължителна нотариална заверка на пълномощното, което потребителят издава на избрания от него търговец.

През седмицата "раздвижване" имаше и по два от големите енергийни инфраструктурни проекта - газовата връзка със Сърбия и АЕЦ "Белене". След като дълго време стоя "на трупчета", проектът за изграждането на интерконектора със западните съседи най-накрая се раздвижи - държавната компания "Булгартрансгаз" обяви първите две обществени поръчки, свързани с реализацията на газопровода, който няма нищо общо с продължението на "Турски поток", а цели да свърже мрежите на България и Сърбия, така че да има възможност за реверсивни доставки - например от Унгария към България.

Пускането на газовата връзка обаче няма да бъде тази година, както се планираше, а чак след две години - през май 2022 г., става ясно от съобщение на държавното дружество. Но и това е под въпрос, тъй като поръчка за самото строителство все още не е обявена.

В същото време, макар процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" все още да не е приключила, резултатът от нея изглежда предизвестен. Три от петте компании в кратката листа за преговорите обявиха днес, че са постигнали споразумение за сътрудничество и на практика формират алианс, който няма как да не бъде избран от българската държава. Става дума за руската корпорация "Росатом" и заявилите готовност за доставка на оборудване компании Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ).

Още от края на миналата година е ясно, че Framatome и GE не искат да участват самостоятелно в процедурата, а желанието им е да са партньори на избрания за основен стратегически инвеститор в ядрената централа. Освен "Росатом" реална възможност за такъв имаше само Китайската национална ядрена корпорация, но след сегашното споразумение това вече изглежда почти невъзможно.

///// ИЗБРАНО ОТ КАПИТАЛ

### Глоба в размер на над 4 млн. лв. е наложила Комисията за защита на конкуренцията на дружествата от групата на ЧЕЗ. Решението е в резултат на производството, образувано по искане на компанията "Фаст Пей ХД", която пpиeмa на едно гише плащания пo cмeтĸи зa ток. От ЧЕЗ обявиха, че ще обжалват.

### Разходите за ВЕИ за пръв път през следващата година ще надминат тези за сондиране на нефт и газ, а до 2030 г. във ВЕИ ще бъдат вложени инвестиции за 16 трлн. долара. Това предвижда американската инвестиционна банка Goldman Sachs в бележка до клиентите си. В същото време чистата енергия може да доведе до от 1 трлн. до 2 трлн. долара годишно в инвестиции в инфраструктура и да създаде 15-20 млн. работни места в световен мащаб.

### През декември 2019 г. и само броени дни след официалното встъпване в длъжност на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия бе презентирана новата амбициозна политика на ЕС, целяща да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Основен двигател за постигането на тези цели може да бъде единствено възобновяемата енергия.