🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Надпреварата за шеф на КЕВР започва с номинацията на Пламен Младеновски; ТЕЦ "Марица-изток 2" планира да получава голяма държавна помощ до 2025 г.; Amazon създава зелен фонд за 2 млрд. долара;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Битката за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране вече започна, а първият номиниран за шеф на регулатора е експертът Пламен Младеновски. Той ще бъде предложен от ГЕРБ, което автоматично го превръща в най-вероятния наследник на Иван Иванов. Предложения ще се събират до началото на юли, но отсега изборът изглежда предизвестен, макар властта да обещава конкуренция.

В същото време държавната централа "Марица-изток 2" планира да продължи да продава скъп ток на регулирания пазар и да отново да разчита на държавните дотации. Това е заложено в бизнес плана на компанията за периода 2021-2025 г., който трябва да бъде одобрен от регулатора на 2 юли. Планът е притеснителен на фона на Зелената сделка на Европа и курса към поетапна раздяла с въглищните производства.

Цената на природния газ може да падне с 4% от юли, като общественият доставчик "Булгаргаз" предлага синьото гориво да струва 19.49 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление с 0.84 лв./мВтч. в сравнение с действащата цена.

На този фон стана ясно, че испанската петролна компания Repsol се оттегля от проучванията за нефт и газ в площта "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това се разбра, след като преди дни правителството разреши на компанията да прехвърли своя дял на другите два партньора в проекта - френската Total и австрийската OMV. Причините за оттеглянето на Repsol не бяха обявени, но според международни анализатори решението е резултат от поевтиняването на петрола покрай кризата с коронавируса.

// Ето и как се промениха цените на борсовата електроенергия през изминалите седем дни - въпреки традиционното намаление през уикенда, в края на седмицата те отново се повишиха, достигайки 70 лв. за мегаватчас с ден на доставка 26 юни.

// ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ

# Енергийната трансформация е най-голямото предизвикателство за Стара Загора и другите общини в региона, от това зависят дори и градовете до Бургас включително. За сърцето на енергетиката в България това означава тотална трансформация на структурата на икономиката и най-вече мините.

# Серия от проблеми може да попречат на безпрепятственото излизане на фирмите на свободния пазар от 1 октомври, предупредиха от Асоциацията за свободен енергиен пазар. Последните промени в Закона за енергетиката предвиждат от тази дата фирмите в България да започнат да се снабдяват с електроенергия на борсови цени, но според търговците липсата на разяснителна кампания може да забави процеса.

# Технологичният гигант Amazon ще създаде фонд за рисков капитал на стойност 2 млрд. долара. Той ще бъде насочен изцяло към зелени технологии, които намаляват ефектите на климатичните промени, като ще се подпомагат проекти, свързани с транспорта, енергетиката, производството, земеделието.