300 хил. фирми ще имат свободно договорени цени на тока от 1 октомври

Отпадат нотариалните заверки за смяната на доставчика на електроенергия, решиха депутатите в ресорната комисия

Отпадането на нотариалните заверки при смяната на доставчик значително ще облекчи процедурата, смята председателят на комисията Валентин Николов (правият вдясно).
Отпадането на нотариалните заверки при смяната на доставчик значително ще облекчи процедурата, смята председателят на комисията Валентин Николов (правият вдясно).
Отпадането на нотариалните заверки при смяната на доставчик значително ще облекчи процедурата, смята председателят на комисията Валентин Николов (правият вдясно).    ©  Цветелина Белутова
Отпадането на нотариалните заверки при смяната на доставчик значително ще облекчи процедурата, смята председателят на комисията Валентин Николов (правият вдясно).    ©  Цветелина Белутова

Всички фирми в България ще започнат да се снабдяват с електроенергия на борсови цени след 1 октомври, като тези, които не са успели да си изберат доставчик ще останат при досегашното си електроснабдително дружество, но ще получат служебно определени тарифи. Това реши ресорната парламентарна комисия при второто четене на промените в Закона за енергетиката, които уреждат най-голямата реформа в сектора за последните години.

Предложението, направено от председателя на комисията Валентин Николов, има за цел да осигури своеобразен преходен период за бизнеса, който не е успял навреме да си избере търговец на ток. В противен случай от 1 октомври всяка такава фирма щеше да започне да се снабдява от т.нар. доставчик от последна инстанция при много по-високи цени. Вместо това снабдяването с електроенергия ще се осъществява от досегашния снабдител (ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про"), но по лицензията му за участие на борсата. Това положение ще може да продължи най-много до 1 юли 2021 г., след което бизнесът без сключени други договори за доставка ще бъде прашан към доставчик от последна инстанция. В целия деветмесечен период от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. компаниите ще имат право да си изберат друг доставчик на ток, без да дължат неустойки към ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про".

"В момента снабдителите работят по две лицензии - едната е като доставчик от последна инстанция, а другата - купувайки ток от свободния пазар. Фирмите, които все още не са си избрали доставчик, ще получават енергията именно по втората лицензия на тези дружества", обясни Николов пред "Капитал".

Бързо, по-бързо

В същото време депутатите решиха процедурата по преминаване от регулиран към свободен пазар на ток да бъде значително облекчена. Това стана, след като отпада първоначално предвидената задължителна нотариална заверка на пълномощното, което потребителят издава на избрания от него търговец. Сега единственото, което трябва да направи даден клиент, е да се свърже с новия търговец и да подпише договор с него. Оттам заявлението се подава служебно към съответния мрежов оператор, а договорите за достъп до мрежата и с доставчика от последна инстанция ще се сключват с електронен подпис.

След обнародването на промените в Държавен вестник ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" ще имат 30-дневен срок да уведомят небитовите си клиенти, че договорите им за снабдяване с ток на ниско напрежение ще бъдат прекратени от 1 октомври. Важният момент тук е, че потребителите реално ще трябва да си изберат нов доставчик до 10 септември, тъй като има процедурни срокове за прехвърлянето на партидата.

Цени и пак цени

За да могат клиентите да избират по-лесно търговец на ток пък, ще бъде създадена специална платформа за сравняване на цените, предлагани от отделните дружества. Според Асоциацията за свободен енергиен пазар обаче това би нарушило търговската тайна на дружествата, а и е трудно офертите да се поддържат винаги актуални, тъй като пазарът е изключително динамичен. "Гледахме платформи в Англия и Германия и там не се притесняват от нарушаване на търговската тайна", заяви на свой ред Николов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    toshkoff avatar :-|
    TOSHKOFF
    • + 1

    Потребителите ниско напрежение няма как да бъдат доставяни на борсови цени. Ще бъдат доставяни по свободно договорени цени, които най-вероятно ще са по-високи от борсовите. Никъде в проектозакона не пише, че тези, които не са си избрали доставчик ще бъдат доставяни по служебни цени. Доставчикът ще бъде сегашният краен снабдител, но в качеството на търговец. Доставката ще се осъществява по типов договор, одобрен от КЕВР. За цени на този етап не е ставало дума.

    Нередност?
  • 2
    hm avatar :-@
    хм

    на българския бизнес му връчват да плати сметката, след като политическите боклуци 20г сключват неизгодни за държавата сделки!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "хм":

    Нека, това ще има демократизиращ ефект. Най-сетне ще се усети малкия бизнес, че без натиск срещу политическата корупция няма как.

    Няколко индустриалци могат да упражняват политически натиск, но не могат да свалят правителства. Ако всеки фризьор, магазинер и прочие бъдат наиграни от Ковачки - ще има бунтове и ще хвърчат глави.

    Нередност?
  • 4
    markishka avatar :-|
    Mirena Markishka

    Здравейте,
    статията има ли я на английски?
    Моля, за линк!
    Благодаря!

    Нередност?
Нов коментар