"Топлофикация - София" дава 33 млн. лв. за нови топлопроводи и абонатни станции

Става въпрос за около 550 обекта, които трябва да са готови до пет години

   ©  Анелия Николова

Столичната топлофикация е решила да инвестира 33.2 млн. лв. без ДДС в прокарването на нови присъединителни топлопроводи и изграждането на абонатни станции за нови и настоящи клиенти. Това показва справка в Агенцията за обществени поръчки, където общинското дружество е публикувало поръчка за сключване на рамково споразумение - ще се изберат няколко фирми, които ще работят по бъдещите проекти след допълнителен подбор от страна на дружеството.

Става въпрос за включването на приблизително 550 обекта към топлопреносната мрежа при средна дължина на присъединителното трасе за обект 50 метра. Предметът на поръчката е "до ключ" и на практика обхваща както проектирането, така и доставката, строително-монтажните работи и др.

Не е ясно откъде "Топлофикация - София" ще осигури финансирането на поръчката, при положение че има над 750 млн. лв. натрупана загуба и още толкова дългове.

Крайният срок за подаване на оферти или заявления за участие е 23 март, като предложенията на кандидатите ще бъдат оценявани по критерии за качество и цена в съотношение 60/40. Продължителността на споразуменията ще бъде 60 месеца.

Изграждането на нови абонатни станции и топлопроводи е особено важно както за всички 450 хил. домакинства и обществени сгради, които в момента разчитат на парното, така и за бъдещите му клиенти. В момента най-важното обаче е дружеството, което през годините е ту държавно, ту общинско, най-накрая да спре да трупа задължения. А това може да стане чрез инвестиции в нови производствени мощности - проект, за който все още не е ясно точно откъде ще дойде финансирането.

Водени са и се водят разговори с различни търговски банки, включително и международни, в търсене на най-добрите условия за топлофикационното дружество и неговите клиенти.

Александър Александров, директор на "Топлофикация-София" пред "Капитал"
Александър Александров, директор на "Топлофикация-София" пред "Капитал"