🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водороден хъб вместо въглища? Германия знае как

Мащабен проект е на път да превърне въглищна централа в източник на зелен водород

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Световните гиганти Shell и Mitsubishi Heavy Industries (MHI), шведската енергийна компания Vattenfall и германската Wärme Hamburg работят по мащабен проект за преобразуване на въглищна електроцентрала в Северна Германия в хъб за зелен водород. Още през януари четирите компании обявиха, че са решили да проучат как да произвеждат съвместно водород от вятърна и слънчева енергия на площадката на централата "Хамбург-Морбург" чрез електролизатор с първоначална мощност от 100 MW. Като сега проектът навлиза в следваща фаза.

Интересното тук е, че става дума за нов ТЕЦ, който е въведен в експлоатация през 2015 г. след инвестиция от 3 млрд. евро и има мощност от 1.6 гВт - колкото държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Въпреки модерните технологии тази електроцентрала не може да се впише в тренда за декарбонизацията на енергетиката и икономиката като цяло и затова операторът й търси начини да я трансформира.

Vattenfall получи компенсация от германското правителство за извеждането от експлоатация на централата и сега се опитва да запази живота й чрез производство на зелен водород. Компенсациите са част от германската програма за поетапно премахване на въглищата в страната до 2038 г.

Сега в зависимост от инвестиционните решения, производството на зелен водород в Морбург може да започне през 2025 г., като превърне бившата въглищна електроцентрала в една от най-големите електролизни инсталации в Европа.

Още преди няколко месеца Vattenfall, MHI, Shell и Wärme Hamburg заявиха, че площадката Морбург идеално пасва за бъдещия зелен хъб. "Той е свързан както с националната преносна мрежа, така и с мрежата на град Хамбург", се отбелязва в съвместно изявление на четирите компании. Партньорите по проекта планират да кандидатстват за финансиране по програмата на ЕС за финансиране на проекти от общ интерес. Точната сума на проекта обаче не се споменава.

Все още няма коментари
Нов коментар