Глътка водород за икономиката

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За това колко е тъпо да правиш една и съща грешка два пъти поред са се изказвали много умни хора. Всички са единодушни: "Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати", казва Айнщайн. "Всеки може да направи грешка, но само идиотът продължава да я прави", смята и Цицерон. "Всички правят грешки, но само умните се учат от тях", казва и Чърчил. Има още много, но идеята е ясна.

Тази седмица България навлиза в острата фаза от третата вълна на епидемията от коронавирус. Прави го по абсолютно същия начин като при втората - след няколко седмици бодряшко настроение, че някак си ще се размине и че тук сме измислили уникален модел за справяне с ковид. Уви, и този път се оказа, че скоростта на разпространение на вируса е по-голяма от капацитета на здравната система да поема заразените от него. Затварянето на различни бизнеси е кошмарна новина, но сега към него ще се прибави и много сериозно напрежение в болниците през следващите няколко седмици. Цената на всичко това ще бъде голяма, но сигурното е, че ще мине.

Темата от корицата на "Капитал" не е свързана с COVID-19 и гледа по-напред. Докато четете този брой, в света се подготвя, а на места и се случва, следващата енергийна революция. През идващите години ще стане ясно дали водородът ще успее да замести нефта и въглищата като основно гориво на икономиката. По план всичко изглежда добре. Водородното гориво ще се произвежда от вода, като енергията за разделянето от кислорода ще идва от слънцето. При използването му няма въглеродни емисии. Зареждането на водородните горивни клетки става толкова бързо, колкото и със сегашните въглеродни горива, което дава на тази технология предимство пред електрическите батерии. Ако водородът се наложи, това ще е изключителен шанс и за България, защото тя се намира на много добро място да го произвежда. На нашите географски ширини има достатъчно вода и слънце, така че да се изградят инсталации за добив на новото гориво (вижте всичко по темата тук). Дотогава има много време, но за да се случи всичко това, трябва и много работа.

Случването на подобна енергийна трансформация в България е сложен процес, който може да стане само ако за него работят убедено поколения политици. Добрата новина е, че водородът се споменава в поне една от икономическите програми на партиите, които ще влязат в следващия парламент - обединението "Демократична България", а според предаваните от уста на уста мълви сред близките до Ахмед Доган той искал да бъде и сред приоритетите на ДПС. Какво пише в предизборните програми на партиите сега е особено важно, защото миналата, а донякъде и тази година донесоха една от най-сериозните икономически кризи от десетилетия насам и следващата власт ще трябва да се оправя с много непосредствени проблеми в икономиката. Кризата обаче и дава шанс да бъдат направени ударни трансформации, така че управлението, което ще бъде избрано след само две седмици, ще бъде натоварено с голяма историческа отговорност. То може да направи сериозна крачка напред, но, ако вземе грешни решения или просто бездейства и не прави нищо, ще стане причина за провал с исторически размери. (Анализ на икономическите програми на основните партии - тук.)

Преди избори политиците обещават много, но едва ли има място, откъдето икономиката на една държава се вижда по-добре от централната банка. В броя ще видите интервю с подуправителя на БНБ Калин Христов, който разказва какво според него ще се случи с инфлацията, какви ще са ефектите от това, че правителствата увеличават дълговете си, за да финансират преодоляването на ковид кризата, и още няколко важни за следващите месеци и години въпроса.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар