Срив в доставките на бензин в източната част на САЩ

Цените се покачват след хакерската атака срещу важен тръбопровод

Бензиностанциите от Флорида до Вирджиния започнаха да свършват запасите, а цените се повишиха във вторник след спирането на най-големия тръбопровод за гориво в САЩ заради хакерска атака. Проблемите продължават пети ден и предизвикаха паника сред шофьорите, които се опитват да купят по-големи количества.

Администрацията на президента Джо Байдън прогнозира, че тръбопроводът, който осигурява почти половината от доставките на гориво за Източното крайбрежие на САЩ, ще заработи отново след няколко дни и призова шофьорите да не се презапасяват, съобщава Reuters. Според енергийния министър Дженифър Гранхолм нещата скоро ще се нормализират, но тя помоли хората да не трупат запаси.

Тръбопроводът Colonial беше затворен в петък след кибер атака с цел получаване на откуп. Компанията заяви, че напредва с отстраняването на щетите и се надява да рестартира значителна част от операциите до края на седмицата. "Пазарите, които изпитват ограничения в предлагането и/или не се обслужват от други системи за доставка на гориво, са приоритетни", се казва в изявление на оператора Colonial Pipeline Company.

Прекъсването, което показва колко е уязвима жизненоважната инфраструктура на САЩ към кибератаки, вече започна да дава негативни резултати. В Атланта и територията около града 30% от бензиностанциите са без бензин, съобщи компанията GasBuddy. Във вторник в Роли, Северна Каролина, 31% от обектите нямат гориво.

Ръст на цените

Заради ограничените доставки цените на безоловния бензин достигнаха средно 2.99 долара за галон (3.8 литра), което е най-високото ниво от ноември 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация.

Colonial заяви, че е направила неотдавна доставки до части от щатите Джорджия, Южна Каролина, Северна Каролина, Мериленд и Ню Джърси. В опит да облекчи напрежението върху потребителите, Джорджия спря данъка върху продажбите на бензин до събота, а Северна Каролина обяви извънредна ситуация.

В същото време федералното правителство разхлаби правилата, за да улесни доставчиците да зареждат складовете, включително отменяйки сезонните изисквания за борба със смога. Енергийният министър заяви, че няма недостиг, а "криза" на доставките на бензин в щатите Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси, Джорджия и Южна Вирджиния - региони, които обикновено разчитат на горива от този тръбопровод.

Шофьор от Южна Каролина казва, че плаща 15 цента повече за галон, отколкото преди седмица.

Хакерската атака

Кибератаката срещу Colonial "е потенциално най-съществената и вредна атака извършвана някога срещу критичната инфраструктура на САЩ", заяви сенаторът от Охайо Роб Портман по време на изслушване в Сената във връзка с заплахите за киберсигурността във вторник. ФБР обвини сенчеста престъпна група DarkSide в атаката. Смята се, че DarkSide е базирана в Русия или Източна Европа. Посолството на Русия в САЩ отхвърли спекулациите, че зад атаката стои Москва. Ден по-рано президентът Байдън заяви, че засега няма доказателства, че Русия е отговорна. В изявление, публикувано от името на DarkSide в понеделник, се казва: "Нашата цел е да печелим пари, а не да създаваме проблеми на обществото."

Не е известно какъв откуп искат хакерите, а Colonial не коментира дали ще плати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Като открият имената на извършителите ще ги накарат да съжаляват горчиво.
    Ще открият, че не могат да пътуват никъде извън Русия, няма да могат да си купуват легално нищо от чужбина, близките им и приятелите им ще бъдат под постоянно наблюдение (и скоро ще престанат да са им приятели)...
    Чака ги доста кофти живот.

    Нередност?
Нов коментар