🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кибератака затвори ключов тръбопровод в САЩ

Colonial пренася почти половината от горивото, консумирано от Източното крайбрежие

Американското правителство въведе извънредни правомощия с цел поддържане на доставките от гориво след затварянето на ключов тръбопровод, което доведе до опасения за недостиг. Мярката премахва различни ограничения за превозването на гориво посредством транспортната мрежа, пише Financial Times. Очакванията са това да облекчи щетите от спиране на функционирането на тръбопровода Colonial, който пренася почти половината от горивото, консумирано от Източното крайбрежие на САЩ, и който стана обект на кибератака с цел откуп в петък.

Американските власти продължават да се опитват да овладеят последиците от затварянето на Colonial - най-големият тръбопровод за рафинирани продукти в страната, транспортиращ по 2.5 млн. барела гориво на ден до пазарите в Атланта, Вашингтон и Ню Йорк. Операторът Colonial Pipeline Company обяви, че спира цялата мрежа в петък след атака, за която се смята, че е дело на хакери, придобили контрола над компютърните системи и данните с намерението да получат откуп.

Отражение върху цените на бензина и дизела

В неделя от Colonial коментираха, че основните системи продължават да не функционират, но някои по-малки мрежи между терминалите и местата за получаване на доставките отново работят. "В процес сме да възстановим услугите и ще върнем цялата си система онлайн само когато сметнем, че е безопасно да го направим", посочват от компанията.

Според Партир де Хаан, ръководител на отдел "Петролни анализи" към GasBuddy, ако тръбопроводът не отвори скоро, ще има съществено отражение върху цените на горивото през идващите дни: "Осъзнаваме, че мащабите на това може би са по-големи от очакванията ни. Имаме още място за маневри, но то започва да се изчерпва. Ако до вторник няма новини, ще знаем, че си имаме работа с нещо наистина значимо."

"Основният сценарий е, че проблемът ще се разреши бързо, но ако не стане така, цените на бензина и дизела ще се покачат съществено. Това определено не е ученическа шега. Това е изпипана атака върху ключова инфраструктура", твърди Робърт Кембъл от консултантската фирма Energy Aspects.

Какви са последиците

Търсенето на бензин в областите, обслужвани от тръбопровода, се увеличи с 4% в събота спрямо предишната седмица, което е знак за паническо купуване, тъй като потребителите се страхуват от евентуален продължителен блокаж. Атаката може да доведе до поредно покачване на вноса на петрол от страна на САЩ, което ще покаже енергийната уязвимост на страната въпреки десетилетието на увеличаващо се вътрешно производство и газово производство.

Случилото се засили опасенията за киберсигурността на ключовата американска инфраструктура след миналогодишната атака срещу компанията SolarWinds, в която според властите има руско участие. Наскоро високотехнологични компании, представители на ФБР и висши фигури от правосъдното министерство призоваха за определянето на кибератаките с цел откуп като заплаха за националната сигурност и за упражняването на натиск над страните, които откажат да сътрудничат за овладяването на хакерските посегателства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala

    Ясно е по почерка - Петров и Боширов са са изпол8вали новичок за сръцопроводи! И вече могат дя правят злините си неприсъствено!

    Нередност?
Нов коментар