🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минната BHP продава петролния си бизнес на австралийската Woodside за 28 млрд. долара

Цената на сделката ще бъде платена в акции

Минният гигант BHP Group се съгласи да продаде своя петролен бизнес на австралийската Woodside Petroleum в сделка за 28 млрд. долара. По този начин BHP реално слага край на своя петролен бизнес, който дава само 5% от годишните печалби на компанията. Така компанията ускорява излизането си от сектора на изкопаемите горива на фона на задълбочаващия се натиск от екологично насочени инвеститори. Изпълнителният директор на BHP Майк Хенри обаче заяви, че компанията остава ангажирана с добива на коксови въглища, използвани в производството на стомана.

Цената на сделката ще бъде изплатена в акции на Woodside, което ще даде на инвеститорите на BHP 48% дял в обединената група. Петролният бизнес на BHP се оценява на около 13 млрд. долара, приблизително в средата на оценките на анализаторите между 10 и 17 милиарда долара, съобщава Reuters.

За Woodside сделката е трансформираща и ще доведе до удвояване на петролния добив на компанията. Така ще бъде премахната основната пречка пред газовия й проект в Скарбъроу за 12 млрд. долара и му предоставя възможности за растеж в краткосрочен план в Мексиканския залив. Активите на BHP, включително тези в австралийския Басов пролив, ще генерират средства, които ще помогнат на Woodside да финансира бъдещите си проекти.

"Сливането на Woodside с бизнеса с нефт и газ на BHP осигурява по-голям баланс, увеличен паричен поток и трайна финансова сила, за да се финансират планираните развития в близко бъдеще и нови източници на енергия", заяви изпълнителният директор на Woodside Мег О'Нийл в изявление. "Ще имаме по-голяма възможност да инвестираме и да дадем приоритет на повече възможности за възвръщаемост", казва тя пред Reuters.

Компаниите заявиха, че сливането ще генерира годишни спестявания от над 400 млн. долара от 2023 г., година след като се очаква сделката да приключи. Анализаторите изразиха загриженост относно краткосрочните задължения на Woodside при сливането. Според техните изчисления става дума за най-малко 2 млрд. долара, но официални данни от самата компания засега няма.

Все още няма коментари
Нов коментар