Корпоративните печалби се очаква да спаднат с 8% през третото тримесечие

Прогресът от второто тримесечие е заличен от новия делта вариант на Covid-19

Глобалните корпоративни печалби ще спаднат за първи път от 18 месеца след рекордните резултати в периода от април до юни, показват прогнозни изчисления на Reuters. Разпространяващият се делта вариант на ковид затруднява веригите на доставки и повишава разходите за труд, което е и причината за предвиждания спад. Огромните стимули за подпомагане на икономическото възстановяване и разхлабването на пандемичните ограничения увеличиха рязко потреблението през второто тримесечие. От друга страна, компаниите, които се бореха с прекъснати доставки и спад на запасите, повишиха цените, за да компенсират нарастващите разходи за ресурси.

Това помогна за увеличаване на общата нетна печалба на 2542 световни компании с пазарна капитализация от най-малко 1 млрд. долара до рекордните 734 млрд. долара за тримесечието, приключило през юни, според анализ на Reuters на данните на Refinitiv. Очаква се печалбите да паднат средно с 8% до 678.2 млрд. долара през тримесечието юли - септември.

Ръстът на фабричното производство и продажбите на дребно в Китай рязко се сви през юли, тъй като новите огнища на COVID-19, както и наводненияната сериозно пречат на бизнеса, докато повишението на търговската активност в САЩ се забави за трети пореден месец през август.

Друг фактор, който изиграва своята роля, е недостигът на чипове, който принуди автомобилните компании да намалят производството, за да спестят чипове за популярни модели. Това има потенциалът да се превърне в нова криза, след като случаите на Covid-19 се увеличават в азиатските страни, които са ключови за глобалните вериги на доставки на чипове. Toyota миналата седмица обяви намаляване на продукцията си за септември с 40%, а Ford затвори един от заводите си за седмица именно поради проблеми с доставките на чипове.

"Проблемите с веригата на доставки, проблемите с работната ръка и увеличаването на цените на входящите продукти вероятно ще забавят растежа през третото тримесечие", казва Брайън Джейкъбсън пред Reuters, старши инвестиционен стратег в Wells Fargo Asset Management. Според него в момента справянето с проблема от намаляване на продажбите заради затруднения с веригата на доставки е доста сериозен в исторически план. "Разходите за доставка са високи. Оттеглянето на стимулите може да промени състава на потребителските разходи", добавя той.

Очаква се печалбите на американските фирми да намалеят със 7.2% през третото тримесечие след ръст през второто с 12.4%. Печалбите на европейските и азиатските фирми се очаква да спаднат съответно с 10.3% и 9.6%. Секторите на недвижимите имоти, финансите и потребителските услуги се очаква да отбележат спад съответно с 22.2%, 18.8% и 16.2%. Очаква се средните норми на печалба в световните компании да спаднат до 10.66% през третото тримесечие от 11.43% през второто.

Все още няма коментари
Нов коментар