Глобалното възстановяване изстреля печалбата на Saudi Aramco с 300%

Саудитската компания е поредната в сектора със силни резултати през второто тримесечие

Най-големият производител на петрол в света - Saudi Aramco, отчете огромен скок на печалбата за второто тримесечие. Саудитската компания обяви, че разхлабването на мерките за справяне с коронавируса, правителствени програми и рестартът на икономиката са подпомогнали добрите им резултати, довели до печалба 25.5 млрд. долара, което е ръст с 288% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава BBC.

Американският конкурент на Aramco - Еxxon Mobil, също записа сериозен ръст на приходите, а Royal Dutch Shell отбеляза най-голямата си печалба на тримесечна база от близо три години.

"Резултатите ни във втората четвърт на годината показват силно възстановяване на световното енергийно търсене, което ни кара да навлезем във втората половина на годината по-гъвкави и издръжливи", заяви Амин Нассер в изявление на компанията.

Последствията

Цените на петрола се покачват, достигайки котировки около 70 долара. Това се дължи на постигнатата договорка за намаляване на продукцията от Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните партньори, известна като ОПЕК+.

Това са лоши новини за шофьорите, след като повишението в цените на суровината задължително ще имат отражение и върху цените на горивата. Британската организация RAC, която се занимава с автомобилни въпроси, заяви, че сегашните цени на бензина и дизела са стигнали най-високите нива за последните осем години.

"Цените наистина могат да отидат само в една посока и това не е посоката, която шофьорите искат", предупреждават от RAC.