🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция продължава с приватизацията на енергийния си сектор

Държавата продава дяловете си в DEPA и DEDDIE като част от плана си за възстановяване

След като през последните няколко години приватизацията на държавни дружества в Гърция беше забавила ход, само след месец може да се бъдат завършени две големи такива сделки, които ще имат ефект и върху България. Стават дума за търговете за продажба на 100% от газовата компания DEPA Infrastructure и 49% от гръцкия оператор на електроразпределителна мрежа (DEDDIE), които са близо до приключване.

Задвижването в сектора се дължи на целта на Атина да събере 1.8 млрд. евро от продажбата на държавни активи тази година спрямо само около 50 млн. евро миналата година като част от усилията да помогне на крехката си икономика да излезе от пандемията след десетилетна финансова криза.

Освен за тези две компании процедури вървят или са планирани още за енергийни компании като Public Power Corporation (PPC), DEPA Commerce, Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO) и the Hellenic Petroleum.

Какво се продава

В последния етап на процеса за продажба на дяловете на DEDDIE участват девет инвестиционни фонда, но на практика четири от тях са най-силните както по стойност, така и по инфраструктурни инвестиции.

Сред фаворитите е CVC Capital Partners, който през последните няколко години се превърна в един от големите чуждестранни инвеститори в страната. Неговите конкуренти са First Sentier, базиран в Люксембург фонд, който е специализиран в инфраструктурите и има активи от 176 млрд. долара, и австралийският фонд Macquarie, който управлява средства от около 500 млрд. долара и е най-голямата компания за управление на активи в инфраструктурния сектор в света. Четвъртият претендент е американската инвестиционна група KKR, която контролира активи на стойност 200 млрд. долара и за пръв път е участвала в Гърция чрез платформата за управление на заеми Pillarstone.

Гърция е получила две обвързващи оферти и за контролираната от държавата мрежа за разпределение на газ, DEPA Infrastructure. Става дума за едни от най-силните мрежови мениджъри в Европа - Italgas, третият по големина оператор на газова мрежа в Европа, и EP Investment Advisors от Чехия, която също е активна и в Словакия, Италия, Ирландия, Великобритания, Франция и Швейцария.

Още четири инвеститора, включително First State Investments и китайско съвместно предприятие между SINO-CEE Fund и Shanghai Dazhong Public Utilities, бяха включени в списъка с възможни клиенти.

Гърция и нейната петролна Hellenic Petroleum продават съвместно своите 65% и 35% дялове в DEPA Infrastructure. Агенцията за приватизация ще провери дали офертите отговарят на критериите, определени в търга, съобщава Reuters.

Ефектът върху България

Приватизацията на гръцките енергийни дружества неминуемо ще засегне косвено и България, тъй като енергийните мрежи на двете страни са силно свързани. В сектора на електроенергетиката българската и гръцката борса работят в обединение от май насам и всяко ново развитие на мощностите в южната съседка може да попречи на износа на ток, който сега се извършва от България.

При газа пък допирните точки са още повече. От една страна е българско-гръцката газова връзка, в която акционер е именно DEPA. Проектът трябва да е готов до края на тази година и да осигури възможност за алтернативни доставки на газ - предимно от Азербайджан, но и от гръцката газова мрежа, както и от бъдещия LNG терминал край Александруполис.

На този фон България няма никакво намерение да приватизира газовите си дружества, но пък за сметка на това доброволно оставя техния бизнес да премине в частни ръце. Последния пример за това е фирмата на бизнесмена Валентин Златев "Енергико трейдинг България", която вече захранва с газ втория най-голям консуматор в страната - "Лукойл Нефтохим Бургас", измествайки държавната "Булгаргаз".